Hvilke planter passer til deg og ditt hjem?

Livsstilstyper – hvilke planter passer til deg og ditt hjem?

I dette blogginnlegget vil du bli kjent med fire livsstilstyper og noen av de plantene de liker å omgi seg med i sitt hjem. Finn ut hvem du matcher best, og hvordan disse plantene stelles. Lov meg at du leser dette med et litt åpent og humoristisk sinn, det gjør i hvert fall jeg 😉
(Kilde: med alle rettigheter fra floradania.dk)

ban_livsstilstyper

Hvilken type er du?

Er du opptatt av innredning og er interessert i alt som er nytt og i tiden?
Er det viktig for deg å leve et sundt liv?
Liker du å eksperimentere med nye matretter?
Betyr familiens trivsel mye for deg?

ban_modernhousewife

Modern Housewife

Livsstilstypen Modern Housewife bor i en klassisk villa eller en lelighet i en storby. Kjøkken og spiseavdeling fyller mye i forhold til kvadratmeter og aktiviteter, og det er fylt med kokebøker. Hun er familieorientert, og det felles måltidet er verdifullt. Det er viktig for henne å leve sundt.
Hun interesserer seg for matlaging  – og gjerne en kombinasjon av det klassiske kjøkken innenfor fransk, italiensk og spansk samt det nordiske kjøkken, som er et must. Er villig til  å prøve nye ting, nye retter og lar seg inspirere av magasiner, blader, sosiale medier og tv-programmer.
Alle funksjonelle planter har interesse, spesielt de spiselige, men også luftrensende og duftende.
 • Du er frisk til å prøve ut nye ting.
 • Du liker spesielt godt planter som kan spises, forbedrer inneklimaet eller dufter.
 • Du synes, et felles måltid er viktig for familien.
c8bb47feef

Disse plantene passer til Modern Housewife:

8c296105d1
Lavendula augustifolia- Ekte Lavendel. Flerårig plante som dufter nydelig. Liker helst å stå ute i direkte sol i bed eller krukker. Jorden holdes jevnt fuktig. Gjødning ved ca. hver fjerde vanning i vekstperioden. Sesong fra april til september. 
aceaea2dec
Schefflera arboricola – Småbladet paraplytræ.  Inneplante. Hold pottejorda jevn fuktig. Gjødsle ved hver tredje vanning i vekstperioden. Trives best når den står lyst, men tåler ikke direkte sol. Luftrenser
4c597b8b86
Hydrangea macrophylla – Vanlig Hortensia. Pottejorden holdes jevnt fuktig, men ikke overvann. Du ser lett på blomsten når den trenger vann, men ikke la det gå så lenge at blomsten ser helt vissen ut (lite saftspent). Dypp gjerne hele potten i kaldt vann, når det har sluttet å boble/trekke vann tar du den opp av vannet. Må ikke stå i vann!  Gjødsle ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden. Flerårig plante. Kan plantes ut og overvintre, men det er ikke sikkert den danner blomster pga. den korte sesonger her i Trøndelag.
335e443f15
Tulbaghia violaceae – Hvitløkspurreløk er nok ikke så vanlig å finne i handelen, men liker du den bør du etterspørre den. Hold potten jevnt fuktig og gjødsle ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden. Trives best ute i direkte sol. Flerårig utplantingsplante ( i bed og krukker) som krever frostfri overvintring. Sesongen er fra mars til september.
80e64ea76c
Urteplanten Gynostemma pentaphyllum

 64df16b06f

Urteplanten Gynostemma pentaphyllum – (har ikke noe norsk navn) Ettårig plante som tåler utplanting når det ikke lenger er fare for frost. Jorden må holdes jevnt fuktig og gjødsles ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden. Trives best på en lys plass, men skal ikke ha direkte sol. Sesong fra mars til september.

88109bb179

Tolmiea menziesii- Mor og barn med et fantastisk, lysende bladverk.
csm_ipm_2010_floradania_mg_2148_807547ad3f
Tolmiea menziesii- Mor og barn. Hold pottejorden jevnt fuktig og gi den gjødning ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden.  Trives best i halvskygge- skygge. Om våren kan den plantes ut i hagen, men den tåler nok ikke en kald norsk vinter.
c2a639b7c3
Phalaenopsis hybrid – Phalaenopsis orkide. Trives best når røttene får lys og når den tørker lett ut mellom hver vanning. Den trenger selvfølgelig mer vann når den er i full blomst. Gjødsle med orkidegjødning ca. hver fjerde vanning i vekstperioden. Trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Orkideer er nøysomme og holdbare planter som trenger lite stell. 

0d48d64f7c

Rosmarinus officinalis – Rosmarin er en flerårig utplantingsplante som krever frostfri overvintring. Du kan plassere den både inne og ute, i krukke eller bed. La planten tørke lett ut mellom hver vanning og gi den gjødning ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden. Duftende og spiselig plante som er lett å stelle.

ban_nordiczen-1

Nordic Zen

Livsstilstypen Nordic Zen bor, hvor det er mulig å innrede i skandinavisk stil og med mye lyse farger eller pasteller. 

Innredningen er feminin med rene linjer og en snert av romantikk. Badeværelset er for avslapning, har mange wellness-items, og de velduftende plantene supplerer eller erstatter duftlys.
Et ønske om å leve det sunde liv gir plass til de luftrensende plantene i boligen.
 • Du vil gjerne leve sundt.
 • Du liker planter som forbedrer inneklimaet.
 • Du bor skandinavisk med planter i sarte, lyse farger, som gjerne dufter

 43bdc7d5d4

Disse plantene passer til Nordic Zen:

425f473142
Gardenia jasminoides – Gardenia er en vakker blomstrende potteplante som dufter nydelig. Pottejorden skal holdes jevnt fuktig og gi den gjødsel ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Trives best å stå på en lys plass, men vil ikke ha direkte sol. 
csm_chlorophytum_asparagus_168dd8bf43
Chlorophytum comosum – Grønnrenner fjerner formaldehyd fra luften. 🙂
csm_chlorophytum_v01_b031ec3b44-1
Chlorophytum comosum – GrønnrennerJorden holdes jevnt fuktig og gjødsle den ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Inneplante som trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Et pluss for at den renser luften. 🙂
 956f1ba530
Kalanchoe blossfeldiana – Ildtopp. La den tørke lett ut mellom hver vanning. Trenger ikke gjødning. Trives på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Du kan plante den ut om sommeren, men den tåler ikke frost. Ildtopp er en  robust plante som er lett å stelle. 

 882a77ce0c

Ginkgo biloba – Tempetre er en populær plante for tiden.
 22324cf6f9
Ginkgo biloba – Tempetre. Flerårig plante som kan plasseres inne og ute (om sommeren). Jorden må holdes jevnt fuktig, men du må unngå å overvanne. Gi den gjødning ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden. Den trives best på et lyst sted, men tåler ikke direkte sol

 48a29e50d5

Hedera helix – Eføy/Bergflette renser luften. 

2addd69899

Hedera helix – Eføy/Bergflette
De dyrkede formene har blader med ulike fasonger og fargenyanser. Eføy trives aller best dersom den får stå kjølig og med høy luftfuktighet, og ikke i direkte sollys. Vannes jevnt og trenger gjødning ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Den kan godt settes utendørs om sommeren, og hele året i områder med milde vintre. Den tåler lett frost. Står den varmt og tørt, vil den bli et lett bytte for skadedyr, særlig spinnmidd. En annen art, den storbladete  Hedera canariensis, er mye mer tolerant overfor høy temperatur, og er derfor mer egnet som stueplante enn den vanlige bergfletten. Overraskende nok selges det ikke like mange av den.
c34d46fabd
Stephanotis floribunda – Duftranke. En vakker plante med duftende, hvite blomster og blanke blader. Planten skal ha jevnt med vann og gjødning ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Duftranke er en svært lettstelt plante.

f31f761764

Dracaena surculosa – Buskdracena  vil ha det jevnt fuktig og gjødning ved ca. hver tredje vanning i vekstperioden. Trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Lettstelt og flott plante som flere har fått øynene opp for 🙂

3c255058af

Sansevieria trifasciata – Bajonettplante/Svigermors tunge en kul retroplante som mange har trykket til sitt bryst.
Meget lettstelt plante som liker å tørke lett opp mellom hver vanning. Gjødning kan den få ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Tenk, Svigermors tunge renser også luften! 😉

ban_GoGreenGirl

Go Green Girl

Livstypen Go Green Girl bor i storbyen eller på landet med kjøkkenhage. Blander gjerne nytt og gammelt i innredningen. Mange bøker i hyllene og hyggelige kroker i huset og i hagen. 

Hun er interessert i holdbarhet, miljø og økologi. Drikker grønn te og spiser kosttilskudd av ulike slag. Har planter en funksjon, som er til gagn for husets beboere, investerer hun gjerne i dem. Er det et familiemedlem som lider av astma eller allergi, er det også en viktig motivasjonsfaktor. For det kan være vanskelig å følge rådene om utlufting og gjennomtrekk 2-3 ganger om dagen, og her kan de luftrensende plantene være til stor hjelp.
 • Du interesserer deg for holdbarhet, miljø og økologi.
 • Du investerer gjerne i planter, som gagner familiens trivsel.
 • Du innreder med nytt og gammelt

5edbbbaa9b

Disse plantene passer til  deg som er en Go Green Girl:

csm_thymus_a779c9974b
Thymus vulgaris – Hagetimian er en spiselig plante/urt. La planten tørke lett mellom hver vanning og gjødsle kun i vekstperioden, ca ved hver tredje vanning. Trives best ute med mye sol. Hagetimian er en flerårig plante (tre, busk eller staude) som fra tidlig vår kan plantes ut i hagen og er full vinterhardfør. Sesongen er fra april/mai til oktober.
csm_20100917wf9r5960_9e0142ba9e
Aloe vera planten kommer opprinnelig fra Afrika. Stell den ved å la jorden tørke mellom hver vanning og gjødsle den i sesongen ved hver fjerde vanning. Aloe vera trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sollys. Plantene en en god luftrenser og mye brukt som medisinplante. 
csm_dionaea_muscipula_d4c5959f8f
Dionaea muscipula – Fluefanger er en litt spesiell plante som kanskje er mer morsom en pen 😉 Den er en kjøttetende plante som liker å ha det jevnt fuktig og trives best i direkte lys, og gjerne sol. Den krever ingen gjødning. Litt artig, spesielt for barna at den klapper sammen når du tar på den.
csm_eucalyptus_abc788520a
Eukalyptus hybrid – Eukalyptus er en utrolig kul plante med et matt og grågrønt bladverk. Pottejorden må holdes jevnt fuktig og pass ekstra på at den aldri tørker! Gjødsle planten ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden. Eukalyptus trives best når den får mye lys og gjerne direkte sol. Fra tidlig vår kan den plasseres i en hagestue, for senere å settes ut på terrassen eller plantes i hagen.
csm_infinityprincess_e264178032
Rosa hybrid- Potterose trenger jevnt med fuktighet, men unngå å vanne for mye for da klapper den lett sammen. Gjødsle den i vekstperioden ca. ved hver tredje vanning. Potteroser kan plantes ut når det ikke lenger er fare for nattefrost. Planten er lett å få tak i hele året.
csm_2130e_beaucarnea_rec_snaptun_48e5cfc006
Beaucarnea recurcata- Nolina/Beaucarnea kommer opprinnelig fra Sydamerika og fås i både store og små miniplanter. Planten er lett å få tak i for den selges hele året gjennom. Nolina/Beaucarnea vil ha jevnt med fuktighet og skal gjødsles ca. ved hver fjerde vanning i sesongen. Dette er en inneplante, men kan settes ut om sommeren som de fleste andre planter.
csm_trifolium_repens_leonora__470de395cc
Trifolium repens- Hvitkløver har mange trykket til sitt bryst, spesielt du som tilhører livsstilstypen «Go green girl» 🙂 
csm_trifolium_repens_dark_debbie__188f23eb24
Trifolium repens- Hvitkløver kommer opprinnelig fra Europa. Denne søte planten må holdes jevnt fuktig, men slettes ikke overvannes! Hvitkløver trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Fås som tre, busk eller satude. Kan plantes ut for den tåler godt vinteren.
csm_pelargonium_grav_rosengeranie_08782c72aa
Pelargonium graveolens – Rosengeranium kommer opprinnelig fra Afrika. Det er en populær plante både inne og ute. Men, den trives nok aller best når den blir plantet ut i krukker. Geranium liker å få jevnt med fuktighet og vil gjerne ha gjødsel ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Sesongen er fra mars til juni. En litt gammelmodig plante som har blitt moderne igjen 🙂

 

ban_CityBoheme

City Boheme

Livsstilstypen City Boheme bor i storbyen i en fiks leilighet med nye møbler kombinert med vintage og reisefunn. Gamle vitrineskap, som er malt sorte og fylt med designerting og bøker. Stort klesskap til alle de nye klærne med flotte kjoler, som henger til ”skue” for gjester. 

Er svært opptatt av stil og innredning.. Er interessert i alt det nye og ser det som en sport i å være med på det nyeste. Shopper rundt mellom stilarter, alt etter hva som er trendy.
Hun har interesse for alle funksjonelle planter med en spennende historie og skifter ofte ut planter fordi en ny plante er av interesse.
 • Du interesserer deg for stil og innredning og går etter det nye.
 • Du omgir deg med planter, som har en spennende historie eller funksjon
 • Du vil ha planter, som matcher tidens trend.520d48f479

Disse plantene passer til City Boheme:

csm_nani_45627df32f
Hibiscus rosa-sinensis – Hawaiirose er en blomstrende potteplante som oser av sørlige breddegrader. De vakre blomstene får de fleste til å se for seg en vakker jente med langt mørkt hår med en Hawaiirose bak øret. Blomstene finnes i både enkle og doble. Robust og lyselskende busk eller tre med store, blanke, mørkegrønne blader. Vannes rikelig fra vår til høst, mer sparsommelig vinterstid, gjødsles 2 ganger pr. mnd vår til høst. Plasser Hawaiirose på et meget lyst sted om den skal blomstre og trives godt. Kan beskjæres om høsten. Velegnet å sette ut i en vinterhage tidlig om våren, for senere å settes ut. Temperatur varmt til kjølig men over 12 grader.
csm_marokkansk_mynte_ab1cdae706
Mentha spicata – Grønnmynte er en en buskaktig, flerårig urt som blir fra 30 cm til 1 m høy. Super å ha på og i desserter og drikker. Bladene kan spises, rå eller kokt, og med sin sterke myntesmak kan de brukes til å sette smak på salater eller kokte matretter. Bladene brukes ofte i sauser, og i England er myntesaus fast tilbehør til matretter med lam. I kulinarisk sammenheng kan grønnmynte ellers brukes til å lage myntegelé, mynteeddik og mint julep (en drikk).
Stell: Hold pottejorden jevnt fuktig, kan med fordel stå på en oasis eller i en urtepotte. Gjødsel skal den ha ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden (vår- høst). Liker seg best ute, men trives også greit inne. Grønnmynte er hardfør og kan dyrkes over det meste av landet. Den foretrekker en fuktig og næringsrik jord, og trives i sol eller halvskygge. Plantene bruker etter hvert opp næringa i jorda, og bør flyttes til ny jord minst hvert fjerde år for at frodigheten skal opprettholdes. 

csm_primavera_fd452_ad21d2902f

Asparagus densiflorus – Asparges trives best med å stå der det er lyst, men liker ikke direkte sol. Hold pottejorden jevnt fuktig og gi den gjødning ca. ved tredje vanning i vekstperioden (vår- høst). Liker godt å bli dusjet. 

csm_aparagus_01_c50b9cf435

Asparagus densiflorus – Asparges trives godt i en hagestue fra tidlig vår. Senere på våren mot sommer er planten fin å sette på terrassen eller for utplanting i hagen
csm_cereus_peruvianus_41a3f209c5
Cereus peruvianus – Søylekaktus eller Klippekaktus som den heter på norsk er en kul kaktus som City Bohemen har trykket til sitt bryst. 
csm_2647b_hatiora_d44a9d0261
Cereus peruvianus – Søylekaktus/Klippekaktus liker å tørke lett ut mellom hver vanning. Gi den næring ca. ved hver fjerde vanning i vekstsesongen (vår-høst). Klippekaktus trives best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. 
csm_lady_deep_blue_1dd0b73bf0
Campanula medium – Mariaklokke er en vakker riktblomstrende plante som har sesong fra februar til oktober. Mariaklokke kan fint settes ut i en vinterhage om våren, for så å plantes ut i krukker på terrassen eller ute i hagen.
csm_09_01_8f4a7dd3fb
Campanula medium – Mariaklokke finnes i ulike valører av lilla og hvit. Planten liker å få jevnt med vann, men må ikke stå med vann i potten! Gi den gjødning ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Den vakre Mariaklokke trives best på en lys plassering, men tåler ikke direkte sol.
csm_campanula_medi_3c6844f797
Campanula medium – Mariaklokke er virkelig en vakker blomstrende potteplante. Fyller man en stor bolle med de blir det ekstra lekkert! 🙂
csm_begonia_rex_1920130289_1507fbfbd1
Begonia rex – Kongebegonia er en av favorittene til City Boheme. Se på det spennende bladverket! 
csm_20121002y61a9232_b1607e8a72
Begonia rex- Kongebegonia trives aller best på en lys plass i hjemmet, men den tåler ikke direkte sol. Den liker å ha jevnt med fuktighet og gjødning ca. ved hver fjerde vanning i vekstperioden (vår- høst). Kongebegonia kan du få kjøpt hele året rundt. Er den ikke lekker! Se så flott den er i sammenplantningen på bildet over! 🙂
csm_20140612y61a2901_e797b44e24
Capsicum annuum – Prydpepper/Spansk pepper er en morsom plante som kommer opprinnelig fra Sør- Amerika.
Livsstilstypen City Boheme liker å pryde hjemmet sitt, både ute og inne med den. 🙂
csm_capsicum_callisia_repens_timeless_bloom_c813ae91da
Capsicum annuum – Prydpepper/Spansk pepper er en plante som trives både inne og ute. Den er derfor velegnet til å sette ut i en hagestue om våren, for senere å plasseres på terrassen eller til utplanting i hagen. Prydpepper vil ha jevnt med vann. Sett den gjerne på en oasis så den ikke blir stående i vann etter at du har vannet den. Den trives best i direkte sol og vil ha gjødning ca. ved hver tredje vanning i vekstperiden. Mai til oktober er sesong for denne kule planten.

csm_monstera_deliciosa_76bf1e3de4

Monstera delisiosa – Vindusblad er en plante i tiden. Livstilstypen City Boheme er selvfølgelig med på trenden 😉
csm_fd48_monstera_6fd4e35d1c
Monstera deliciosa – Vindusblad er en grønnplante som opprinnelig kommer fra Sør- Amerika. Planten liker å ha jevnt med fuktighet og trenger næring ca. ved hver tredje vanning i vekstperioden. Vindusblad trives aller best på en lys plass, men tåler ikke direkte sol. Planten kan bli veldig høy/lang. Avskårne Monsterablad er nå populært å sette i store krukker/vaser/urner. 

Kjære leser!

Håper du koste deg med innlegget og at du kjente deg igjen i en av disse livsstilstypene. 🙂 Det hadde vært hyggelig om du la igjen en liten kommentar om hvilken kategori du kjenner deg mest igjen i, og om du har noen favorittplanter blandt de som er nevnt innenfor «din» livsstilstype eller om du har andre. Selv kjenner jeg meg selv i flere av livsstilstypene, men kanskje mest City Boheme, men vil helst være en Nordic Zen og liker tanken på å være en Go green Girl 😉 Favorittplanter har jeg innenfor alle kategorier 🙂

Vi ses om ikke så alt for lenge. Forberedelser til jul starter snart her på bloggen 🙂

Varm klem fra meg til deg.

Fleur