Hyasinter i glasskolbe

Litt om Hyasint/Svibel – Hyacinthus orientalis

Hyasint eller Svibel som de fleste kaller dem, er en plante i aspargesfamilien. Den er en flerårig urt med en stor løk. Planten vokser i enger og på steinete steder. Den vokser naturlig i nordlige Israel, Libanon, Syria og Tyrkia, men finnes forvillet andre steder i middelhavsområdet.
Fargen kan være blå, rosa, rød, purpur, gul og hvit. Hyasint dyrkes både i hager og innendørs. Når den dyrkes innendørs, kan den plantes i en potte eller drives i et svibelglass. Planten får all næring den trenger fra løken og trenger derfor ikke jord. Hyasinter selges også som avskårne blomster.
82e1428f6fc69b9099b2f9a492b5433d
Hyasinter/Svibler finnes i så utrolig mange vakre farger! Blomsterdekoratører bruker de mest i buketter for de kan være vanskelig å stikke i oasis. Ellers benyttes alle de små blomstene enkeltvis ved å tres på streng/tråd i andre type blomsterarbeider, også blomstersmykker. De er holdbare uten tilgang på vann.
5a70ea22b49a750fdf9ab274112478da
Hvite Svibler på en eng av mose og kongler. Smart og riktig så flott estetisk å feste lysholderene til selve fatet på denne måten, synes du ikke?

Hyasinter under glass

Ja, i år måtte jeg finne på noe nytt med mine Hyasinter/Svibler. Synes selv jeg var litt smart når jeg kom på å benytte glasskolbene som jeg kjøpte i høst. Du husker de kanskje fra tidligere innslag med masse tørkede blader? Det som er så kjekt er at løkene står godt nede i glassene ved hjelp av en pinholder og glasskolbene kan tas på og av alt etter hvor sterk duft du ønsker i rommet. Blir Hyasintene høyere enn glasset, må kolben selvfølgelig taes av… 😉 Slike glasskolber får du kjøpt på flere møbel og gavebutikker som f.eks. Kremmerhuset, Bohus og Søstrene Grene.
dscf3737
Dette trenger du: Litt flatmose, Hyasint, potte, litt streng og lerk + ev. litt gull 🙂
dscf3736
Jeg valgte å sette min svibel i en potte, under en kolbe
dscf3745
Hyasintene trenger ikke jord for å vokse, så jeg velger å ta av det meste av jorden før jeg vikler på mose
dscf3747
Mosen legges under og rundt hele løken mens du vikler på med vikletråd (velg den fargen på vikletråd eller pyntestreng du synes passer til helheten)

Det er ikke jul i huset uten Hyasinter

Jeg forbinder spesielt adventstiden med Hyasinter, og lager derfor alltid noen koselige arrangement med mose og Hyasinter i god tid før jul. Flere av dem dufter ganske skarpt, så for de med følsom nese eller allergi er det ikke rette blomsten. Vi har god og åpen plass hjemme, noe som gjør at duften heldigvis ikke blir så gjennomtrengende og intens. Selv samboeren som får vondt i hodet av duftlys, tåler noen av dem. Bra for meg, for jeg kommer ikke i advent/julestemning uten noen hyasinter i huset på denne tiden! 🙂
dscf3740
Oasisfix og pinholder for å feste løken til potten. Det kan være greit at løken sitter godt etter hvert som den vokser. Hvis du ikke har disse hjelpemidlene anbefaler jeg deg å legge såpass mye mose at løken sitter fast i selve potten.
dscf3742
Rull oasisfixen mellom håndflatene og «varm» den opp til den blir litt mer klebrig. Fest den så på pinholderen og så i glasspotten.  NB: Potten må være ren og tørr for at fixen skal kunne sitte godt.
dscf3743
Her er pinholderen festet til potten. Den samme teknikken benyttes for å feste oasis til ulike underlag.
dscf3748
Her ser du jeg har lagt litt gullstøv i bunnen på potten før jeg festet løken til pinholderen. (På denne måten skjuler jeg også mønsteret i bunnen ) 😉
dscf3758
Der er kolben på plass med bare et par lerkegreiner tvinnet på. Jeg fester greinene sammen med små punkter tynn streng/vikletråd.
NB: Husk at frukt og løk ikke passer så godt sammen. Frukt skiller ut etylengass som lett kan ødelegge for blomstringen.
dscf3753
Hyasint i glasskolbe på et enkelt trefat med einer, store hasselnøtter i gull og stearinlys ble det jo ganske så fint.
dscf3757
Lekkert med gull og grønt, spesielt sammen med varme bruntoner. Prøv deg litt frem med det du allerede har av juledekor istedenfor å kjøpe nytt 🙂 Setter du det i sammenheng med noe friskt grønt, blir det garantert lekkert. Tips: Ikke bruk for mange elementer i sammensettingen.

Viktig å vite

Plantesaften hos svibler kan være irriterende, og de regnes som giftige. Dersom barn får i seg noe av disse plantene bør en kontakte giftinformasjonen.

dscf3759

Kjære leser!

Håper du fikk litt glede og kanskje også litt inspirasjon til å dekorere med noen velduftende Hyasinter i hjemmet ditt. For deg som liker disse løkblomstene, men som har en «sensitiv nese», vil det jo være ekstra kjekt å sette blomstene under glass 🙂
Varm adventsklem fra meg
Fleur