Bær servert i et reir av gress og siv

Fleur2250 views

Bær og blomster 2

Jeg vier gjerne et blogginnlegg ekstra til ære for de vakre, sunne og knallgode bæra. Her får du flere bilder av dem i skjønn forening med sommerens blomster. Bli inspirert av gode farger, vakre blomster og en litt ny vri å servere bær til dine gjester. Sannelig blir det også en oppskrift på hvordan du lager skikkelig syltetøy og bærsaus/coulis, som frisker opp selv den kjedeligste dessert 😉

DSCF9405

Sommerbukett i hvitt og gult med gress, siv, craspedia, hundekjeks og smørblomster
DSCF9413
Her ser du at jeg har valgt å sette min gule bukett i en blå potteskjuler. Synes det ble ganske så lekkert sammen, om jeg må si det selv 😉 NB: Pass på at potteskjulere som brukes som vaser er glasert på innsiden, så de ikke svetter/lekker og ødelegger underlaget det står på.
 

Syltetøy

Et hjemmelaget syltetøy er ikke noe hokus pokus, men et par regler bør du likevel følge.
Det er forskjell på et syltetøy som lages med tanke på lagring over lang tid, og rørte bær som skal spises med en gang på nystekte vafler eller brødskiva.

Rørte bær

Rørte bær kan vi også godt kalle et rått syltetøy, fordi det ikke er kokt. Da er det ekstra viktig at bærene er rene og av god kvalitet, siden de ikke varmebehandles slik at bakterier dør.
Alt du trenger å gjøre, er å røre bærene sammen med sukker til sukkeret er smeltet. Du kan gjerne tilsette litt sitronsaft til slutt. Det gjør godt både for smaken og holdbarheten.
Rørte bær holder seg i underkant av en uke i kjøleskapet, men kan gjerne dypfryses og holder seg da opptil ett år.

Snarkokt syltetøy

Et syltetøy kan godt være snarkokt. Det passer for alle slags bær og gir et sikkert resultat. Prøv kanelstang, vaniljestang, stjerneanis, kardemommekapsler eller et par nellikspiker i gryta sammen med bærene. Da får du en deilig krydret undertone på syltetøyet, som passer kjempegodt til for eksempel julekaker eller julefrokosten (ja, det går fort til jul!)
DSCF9523
Bringebær i et reir av gress og siv. Fint å sette på bordet ute når du venter gjester. Dette er en litt ny måte å servere bær på, som jeg er sikker på at gjestene dine vil sette pris på. Vil du ikke at bærene skal ligge direkte på gresset, kan du sette en bolle i reiret, det fungerer helt fint 🙂

DSCF9524

Bringebær er min absolutte favoritt! Lekre farger, eller hva? Jeg får i hver fall vann i munnen! 🙂

 Slik koker du syltetøy

 • Skyll og Rens bærene og vei dem opp.
 • Kok opp under lokk, men rør av og til.
 • Harde bær, som f.eks. stikkelsbær, kan med fordel knuses.
 • Sukkeret røres inn når bærene er ferdig kokt, etter 8-10 minutter.
 • Sukkermengde er en smakssak, men som regel er 1 dl sukker til 1 l bær passe.
 • Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst.
 • Skum syltetøyet godt av for det er viktig! Skummet som danner seg på toppen under koking, kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du får dessuten et klarere syltetøy når du skummer godt av.
 • Hvis syltetøyet blir for tykt, tilsetter du litt vann og koker det opp på ny.
 • Fyll nyvaskede, sterile glass helt opp, og skru lokket godt på med en gang. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakuum.
NB: Doble aldri oppskriften når du lager syltetøy! Det blir tungt å røre, og koketiden blir ikke riktig. Bærene skal gjennomkokes på kortest mulig tid, og dette får du til når du koker i små porsjoner av gangen.

DSCF9399 (1)

Dette arrangementet ser kanskje litt vanskelig ut å lage, men det er det slettes ikke. Jeg har benyttet samme spiderteknikk som jeg har vist i et tidligere innlegg. Se her. Gresset er enkelt å flette inn i underlaget, uten bruk av hjelpematerialer (f.eks myrtetråd). Craspedia – Trommestikke er limt på toppen av strengunderlaget med limpistol. Blomstene i midten av arrangementet er stukket inn parallellt. Tips: Spray gjerne vann på materialene med en dusjefalske og sett de kjølig på natten så holder de mye lenger.

Superenkel bringebærsaus

(får middelmådige desserter til å smake himmelsk!) 

Tar ca. 5 minutter å lage
 Smaker fortreffelig på is, frukt, pannekaker, frokostblandinger, frukt, riskrem, panna cotta og mye mer.
Med friske eller frosne bær (må da tines)
 • 200g bringebær, mos bærene og gni dem igjennom en sikt
 • 1 ss sitronsaft (kan utelukkes)
 • 3 ss med sukker eller melis (smak til litt av gangen slik at du får den søthetsgraden du liker)
 • 2 ss med vann
Tips: Vil du ha helt glatt saus (eller coulis som det heter) kan du varme opp ingrediensene i en kjele, så kjøre det i en foodprosessor, for så å gni det gjennom en sikt. Helt fantastisk godt! 🙂
Bringebærcoulis smaker også fantastisk til saftig, myk og mørk sjokoladekake. Du må bare prøve det! 🙂

DSCF9515 (1)

Håper du ikke har blitt helt lei av all maset mitt om bær og blomster.. Velger å tro at du likte det litt, siden du nå leser dette 😉
Ja, nå er det sannelig helg igjen! Synes dagene går så alt for fort, og det skremmer meg litt. Jeg elsker sommer og sol og synes ikke vi har vært velsignet med det helt store været enda…  – Jo da, så har vi hatt noen fine dager innimellom, men jeg vil ha mer! 😉

Ha det godt for denne gang og kos deg, uansett hvordan sommerværet er der du bor.
Varm klem fra meg
Fleur