Rullekake og blomster

Fleur4506 views

Ingen sommer uten vakre og velduftende bær og blomster

Overskriften er vel de fleste enige med meg i? Etter en lang vinter føler nok de aller fleste av oss at vi trenger begge deler, og det i bøtter og spann! Nå for tiden, og en stund framover er det heldigvis så mye enklere å forholde seg til «5 om dagen» også! Det er ikke vanskelig å bli fristet av velduftende, vakre og saftspente bær som regelrett strutter mot deg av av sunnhet. Bærene roper på deg om å bli plukket fra vår egen frodige natur eller enkelt og praktisk fra fruktdisken i nærbutikken. 😉
Jeg liker ikke bringebær, jeg ELSKER bringebær, er veldig glad i jordbær, blåbær og rabarbra og liker stikkelsbær og solbær mm. Hva er dine favoritter?
Når det kommer til blomster (kan ikke utelate dem), har vi nå flust av dem rundt oss. Om du bor i byen, har du sikkert en park i nærheten hvor du kan nyte synet og duften av sommerblomster i fri utfoldelse, eller stauder som trofast har kommet fram på ny. Bor du i litt mer landlige omgivelser, har du sikkert glede av blomster bare du stikker nesen ut av ytterdøren din. 🙂
DSCF9497
Jordbær er en flerårig urteplante som gir oss delikate, røde og søte bær. Jeg velger å tro at det ikke finnes noen som ikke liker den frukten. I hvert fall kjenner jeg ingen som ikke gjør det. Gjør du? 😉

Dette får du servert i dette blogginnlegget

Denne gangen har jeg laget en stor bukett og en gressbolle til deg bestående av blomster og masse bær.  Blomsterarbeidene er ment som en hyllest til våre vakre, fargerike og sunne juveler. Du får i tillegg litt info om jordbærplanten og hvordan man lager nydelig syltetøy av de høyrøde bærene. En frisk sommerdrikk i form av en jordbærslush får du også servert. Helt til slutt, en superenkel oppskrift på luftig rullekake (en av mine favoritter) med masse friske bær og vaniljekrem. Håper du fortsatt nyter sommeren, uansett om været er litt ustabilt de fleste steder i landet vårt.
DSCF9493
En ernæringsmessig juvel
Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer. Jordbærets enestående innhold av polyfenoler
(kraftige antioksidanter) har vist seg nyttige i beskyttelsen av hjertet og det beskytter mot betennelser.
Vitamin A, D, C, B12, B6,
Kalsium
Magnesium
Jern
DSCF9509
Jordbær – en falsk frukt? 
Ja, for den gode spiselige delen av planten er egentlig en oppsvulmet og kjøttfull blomsterbunn. De virkelige fruktene er alle de små nøttene som sitter på overflaten. Frukter som f.eks. nype, rogn, eple og pære er også såkalte falske frukter eller hjelpefrukter som det også heter. Bildet over: gressbolle med jordbær – det er bare å forsyne seg! 

DSCF9436

DSCF9586 (1)
En flørt med farger… 😉
DSCF9503 (1)
Lagring
Jordbær har meget kort holdbarhet, og egner seg ikke til oppbevaring over flere dager. Da bør de fryses.

Sjarmer familie og venner med forfriskende Jordbærslush som smaker fantastique! 🙂

Sørg for at du har en solid blender og kjør alt sammen til en forfriskende slush.
Serveres straks med fargerike sugerør.
Jordbærslush
1 kurv rensede, frosne jordbær
10 stk isbiter, eller 2 dl knust is
1 stk lime, saften av
1,5 d eplejuice
sukker etter smak
DSCF9569 (1)
Stor bukett med gress, strå, craspedia, smørblomster, hundekjeks og bær. Buketten er bundet rundt et underlag av streng laget i spiderteknikk. Buketten har form som en trakt, så bærene triller ikke ut. Alle materialer som er i kontakt med mat bør skylles. 
DSCF9553
Sett buketten på bordet og la gjestene spise fra den. Den pynter opp og er samtidig funksjonell 🙂

Forfriskende rullekake med masse bær

Superlettvint, frisk og knallgod
4 egg
120 g sukker
120 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
Pisk egg og sukker til skikkelig eggedosis, og sikt så inn mel og bakepulver og vend det forsiktig inn med en slikkepott.

DSCF9598 (1)

Bre det så over i en langpanne dekket med bakepapir, stek så i 200 grader 8-10 min (midt i ovnen)
DSCF9599
Legg et ark bakepapir på kjøkkenbenken og strø sukker på. Hvelv rullekaken over på bakepapiret (Ta tak i to ender av papiret og velt kaken over. Det er enkelt fordi kaken sitter fast til papiret)
DSCF9600
Legg så et kjøkkenhåndkle over kaken til den er avkjølt.
DSCF9602
Fjern bakepapiret, vær litt forsiktig i hjørnene
DSCF9604 (2)
 Smør på et ganske godt lag med syltetøy og rull kaken sammen, gjerne ved hjelp av bakepapiret.
Denne gangen har jeg valgt å ha på litt banan, men du kan selvfølgelig velge den frukten du ønsker. NB: Pass på at det ikke blir for bløtt, for da vil ikke kaken kunne rulles, og mest sannsynlig kollapse (erfaring)
DSCF9606
Til denne rullekaken velger jeg også å ha et tynt lag med vaniljekrem inni (pisket krem og Piano vaniljekrem blandet)
DSCF9607
Rull kaken forsiktig sammen ved å løfte papiret mens du ruller. La papiret være litt stramt rundt kaken og legg den kjølig med skjøten ned. Papiret tas lett av og kaken settes på et fat og pyntes.

FullSizeRender[7]

Det er ikke akkurat flust med bær på denne kaken, men jeg kommer sterkere tilbake med en fargerik bærkake om noen dager. Fikk det så travelt til sommeravslutningen for sønnen min, at jeg glemte helt å ta bilde av den ferdige kaken. (Derfor dette bildet av en «gammel» bakst;)
Pynt kaken med masse lekre sommerbær og server gjerne flere ved siden av. Det blir aldri for mye bær 😉

DSCF9558

DSCF9508

Håper du likte blogginnlegget, for det kommer litt mer om bær og blomster i det neste også, samt tips om hvordan man lager deilig syltetøy og fantastisk bærsaus til f.eks riskremen.
Jeg har fått tips om å gjøre innleggene en del kortere, og det rådet skal jeg prøve å følge (det blir ikke lett, men skal gjøre et hederlig forsøk) 😉
Glad for alle tips som kommer inn, så legg gjerne inn en liten tekst eller en smiley om innleggene i kommentarfeltet. Jeg setter virkelig pris på det. 🙂
Varm klem fra meg
Fleur