Blomstersmykke til Polly 10 år og digge skumboller med sjokoladetrekk og salt karamell

Fleur2747 views

Da nabohunden, setteren Polly fylte 10 år, ble det markert med bursdagssang, ultra mye kos og oppmerksomhet, fersk leverpaté, skumboller og et blomstersmykke rundt halsen. Polly og vår hund Molly, en Jack Russel terrier har vært venninner siden de var valper og er derfor veldig glad i hverandre. 🙂 Molly klarer av og til å stikke av (hun er så smart og smidig) og da piler hun direkte til Pollys hundegård. Til tross for at de har ulikt gemytt/væremåte, leker de godt sammen. 🙂 Når det er fritt for snø elsker de å løpe fritt i hagen vår. 🙂
Digge skumboller med sjokoladetrekk toppet med pistasj er ikke noe for hunder, men akk så godt for oss enkle sjeler… 😉

Blomstersmykket til Polly er laget i ranketeknikk/vikleteknikk. Tykk tråd/streng (eller flere tynne strenger sammen) som er teipet med florateip. Materialene klippes i passe lengder og vikles på med grønn myrtetråd.

Dette blomstersmykket laget jeg på høsten, så derfor er det naturlig å benytte det man har av planter på terrassen. Her ser du Hortensia, Høstlyng, Voksblomst og Brudeslør. De to siste har jeg kjøpt inn i buntvare fra Mester Grønn.

Ingen teknikk skal synes og blomstersmykket skal denne gangen være jevn i form/tykkelse. Uttrykket er romantisk og lekende 🙂 Dette er vel en bursdagsprinsesse verdig 😉

Tre av materialene i arbeidet er svært holdbare og tørker pent. Vet du hvilke? 😉 Mens du grubler på det begynner jeg å lage vidunderlige skumboller med sjokoladetrekk. 😉

Her ser du små, runde brownie som jeg har stenset ut med et glass. En – to rader med marengskum og litt i midten, så litt salt karamell i hullet. NB: Pass på at karamellen ikke har kontakt med brownien for da kan den lett bli veldig myk.

Fortsetter å sprøyte marengsskum med en litt stor og rund tip. Du kan sikkert bruke en annen tipp, bare den har et litt stort hull. 🙂 Sett de så i kjøleskapet i ca 1- 1 1/2 time før de dyppes i flytende sjokolade. Tips: benytt et litt høyt glass, så er det enkelt å dyppe de. Opplever du at marengsen løsner fra bunnen, heller du bare sjokoladen over marengsen ved hjelp av en skje eller en liten øse. 🙂

Oppskrift på skumboller med sjokolade, salt karamell og pistasj
Brownie: Smelt 50 g meierismør og knekk og rør inn 100 g mørk sjokolade. Pisk 2 egg og 135 g sukker i ca. 1/2 minutt og rør inn sjokoladesmøret. Rør inn 30 g hvetemel, 1 ss kakaopulver og 2 gode klyper salt. Smør deigen utover bakepapiret på et stekebrett så jevnt som mulig. Stekes ved 175 grader i 15 minutter. Avkjøl og ta av bakepapiret. Stens ut små, runde browniebunner på ca. 4 cm i diameter.
Salt karamell: Rør sammen 100 g sukker og 3 ss vann en kjele av stål. Kok opp uten å røre i det. La det koke til sukkeret får en fin og dyp gyllen farge. Trekk kjelen av varmen og rør inn 50 g smør i terninger. Rør så inn 1 dl kremfløte, litt av gangen og la det småkoke i 5 min. Smak deg til med salt, ca. 1 ts. Avkjøl og karamellen vil da tykne. Ha karamellen i en spøytepose med en litt lang, smal tupp.

og vi fortsetter med marengsskum:
Kokk opp 150 g sukker, 75 g glukose og 1/2 dl vann til ca. 120 grader ved hjelp av et mattermometer . Utnytt nå tiden (mens denne blandingen koker opp) med å piske 100 g eggehvite (fra ca. 3 store egg) og 2 ss (strøkne) sukker til nesten stiv marengs (benytt ballongvisp). Med en gang balndingen/sukkerlaken har nådd 120 grader, tar du den av platen og heller en tynn stråle ned i marengsen mens du visper på lav hastighet. Skru så opp hastigheten og pisk i ca. 6-7 minutter til den er fast i formen. (se bildet under)

Skikkelig stiv og fløyelsmyk marengs 🙂

Sjokoladeglasur: Smelt 300 g (mørk) hakket sjokolade over vannbad på svak varme (NB: vann må ikke komme i kontakt med sjokoladen). Når sjokoladen er smeltet rører du inn 30 g solsikke- eller rapsolje. Rør godt og hell så sjokoladeblandingen over i et smalt glass og avkjøl til romtemperatur.

Etter å ha dyppet marengsbollene i sjokolade settes de kjølig. Når sjokoladen er kald/helt stiv, pensler du litt flytende sjokolade på toppen og trykker den lett ned i en bolle med hakkede pistasjnøtter. Lykke til med herligheten! 🙂

Hurra for Polly 10 år! 🙂 Hun ser da litt stolt ut, synes jeg 🙂

Ja, har du grublet over spørsmålet mitt lenger oppe i feeden? Tenkte meg det.. du har svaret og det er helt riktig som du sier: brudeslør, voksblomst og høstlyng/Calluna er de materialene som holder seg lenge uten vann og tørker pent. Hortensia derimot er mer avhengig av vann for å se spenstig ut, og må derfor vikles litt tett for å ikke se slapp ut etter noen timer (men den tørker også ganske pent) Men, ved optimal varebehandling (kuttet kort og i vann i minst 24 t, gjerne med plast over på kjøle) slik at de er så saftspente som mulig ved bruk, kan de holde seg godt i flere timer. 🙂 NB: Dusj arbeidet når det er ferdig og sett det på kjøle med lett plast over helt inntil det skal benyttes.

Polly er en snill og omgjengelig hund som liker å vandre litt rundt omkring. Har kan du lese en hel del om hunderasen engelsk setter.

Bukett med rosa Asters og resteblomster til kaffebordet. Da gjenstår det bare å ønske velkommen til bursdagsselskap med, leverpaté, og vann til de firbente. Skumboller og nytraktet kaffe til oss tobeinte. Belag deg på masse aktiviteter og kos som får halen til å logre vilt og smilet til å gå rundt 😉

Legg gjerne inn en kommentar