Borddekorasjon med roser og blåbærlyng

Fleur2 comments343 views
DSCF5142 (1)
Litt historikk:
Fra langt tilbake i tiden har det vært vanlig å pynte bord med blomster. Blomster og frukter ble mye brukt på grunn av duften og symbolikken de hadde. På malerier fra romertiden kan man se at de brukte frukter og strødde blomster (gjerne roser) på bordet. I barokken og rokokkotiden ble det i tillegg til levende blomster og frukt brukt porselensblomster og- frukter. Porselen var på den tiden et nytt og eksklusivt materiale.
marie_antoinette_screen2_large
Rokokko er den stilperioden som oppstod etter barokken og som forsøkte å erstatte det tunge og pompøse med letthet, mykhet og bevegelighet.
b8fdfe20b67539ec0d771a8f45d3993b
Rokokko (1730-1770) var kanskje den første rent lystbetonte stilart i kunsthistorien. Den hadde ingen belærende hensikt, intet budskap. Dens mål var først og fremst å glede.
1a8d2011f165b426dd2254081d8b57b6
Blomster i litt lettere og lysere farger. Frukt og porselen er selvfølgelig også en del av bordpynten. 🙂
I dag som til tidligere tider er vi glad i å ha blomster på et dekket bord, uten det er det som om noe mangler. Det er mange ulike måter å gjøre dette på, og vi henter gjerne inspirasjon fra de ulike stilperiodene. I dette innlegget skal jeg vise deg en ganske så klassisk borddekorasjon som du garantert har sett i flere utgaver tidligere. En liten vri når det kommer til materialvalg og teknikk er det dog. Håper du liker trinn for trinn- bilder, men da må du regne med et noe langt innlegg 😉
DSCF4985
For å lage denne dekorasjonen trenger du en enkel, rektangulær skål/fat og oasis. Tips: mål av oasis med å trykke den på skålkanten før du skjærer.
DSCF5014
Oasis har nå trukket godt med vann og settes på skålen. Sitter den ikke fast, bruker du pinholdere og fix.
DSCF5017
Skjær til kantene og sett inn blåbærlyng eller annet fyldig grønt som har litt lengde på stilkene.  Du skal bygge opp en litt langstrukket pyramideform på begge sider. Tips: Er det blåbær på lyngen bør du ta den av da det kan sette farge på duk eller bord.

 

Unknown
Her ser du en rombe. Tenk deg at du strekker den i begge sidene (høyre/venstre) slik at den får andre proporsjoner, som en langstrukket pyramide og da med en mer elegant form til et rektangulært bord.
DSCF5022
Når blåbærlyng er satt inn på begge sider og litt opp mot midten/toppen, surrer du myrtetråd fra begge ender og inn mot midten av arbeidet. Dette gjør du for å få en mer samlet og tydelig form. Skjul myrtetråden litt ved å bøy blader over den igjen. 🙂
DSCF5029
Her ser du jeg har startet med rosene. Har valgt å gruppere dem i sentrum av arbeidet. Alle materialene får et skikkelig skråsnitt før de stikkes i oasis. De fleste materialer er stukket inn radialt.
DSCF5032
Siv og brudeslør settes inn ytterst på begge sider, og følges opp inn mot sentrum av arbeidet for å få en god helhet.
Tradisjonell borddekorasjon i dekorativ stil (mer om dekorasjoner)
Den tradisjonelle, dekorative borddekorasjonen er preget av symmetri og streng komposisjon og har mer indre og ytre rom enn den dekorasjonen jeg lager her. Den tradisjonelle borddekorasjonen skal også ha en god trekantform når du ser den fra siden, og i grunnriss/ovenfra har den form som en rombe. I dag er det mer vanlig å lage langstrakte borddekorasjoner som er en del lavere og med en mer lukket i overflate. Arbeidet får da en mer moderne og tidsriktig karakter. 🙂
DSCF5246 (2)
Her ser du at Marikåpe og Engsmelle er kommet på plass. Dekorasjonen har en ganske lukket overflate i topp/rosene (klassisk oppbygging), mens resten av arbeidet er litt mer «luftig» og da nærmere det dekorative stilmessig. Man kan altså blande to stilformer i et og samme arbeid, men man bør hvite at man gjør det 😉 Hva kan man så kalle dette arbeidet i faglige termer… Jeg velger å kalle dette en dekorativ, rombeformet borddekorasjon med et klassisk uttrykk 🙂
DSCF5158
På dette bildet (i grunnriss) ser du lettere totalformen på arbeidet, og at det er et (optisk) symmetrisk arbeid.
DSCF5169
Selv er jeg ikke så begeistret for at roser blir plassert med hodet horisontalt i arbeider. Føler det blir veldig unaturlig…  Her har jeg «unngått» det ved å samle de i senter av dekorasjonen, og heller gjentatt lyse farger i ytterkant med Brudeslør og Engsmelle for å få en god helhet. :
DSCF5843
Nå må vi ta oss et kakestykke! Vi har tross alt jobbet oss gjennom en god del faguttrykk 😉 De som kjenner meg, vet hvor glad jeg er i kake 😉
Denne iskaken med nøttebunn er forresten fantastisk 😉 Be gjerne om oppskrift 🙂
DSCF6214 (1)
En liten kaffetår har vi også tid til… eller hva?
DSCF6381 (1)
Tenkte det var godt å se et litt annet arbeid med en annen geometrisk totalform og andre farger før vi går videre i innlegget… 😉
DSCF5132
Søndagsmiddag og blomster på bordet. 🙂 Det ser ut til at svigermor er fornøyd – og det før middagen er servert! 😉
DSCF5117
Husk å etterfylle dekorasjonen med vann og dusj gjerne lett over med en sprayflaske. Vær likevel litt forsiktig med hvite materialer som da lett får små, brune flekker.
DSCF5142
Med et pent dekket bord viser du at du setter pris på dine gjester 🙂 NB: Husk å sette dekorasjonen på kjøle/kaldt sted  (ca. 7- 8 grader) om natten eller når du ikke er hjemme slik den holder seg fin lengst mulig.

 

 

Kjære Blomstervenn! 🙂
Det ble et langt innlegg denne gang, men som jeg skjønner henger du fortsatt med.. 😉 Håper det betyr at du satte pris på det jeg hadde å by på og at du titter innom igjen. Ha en riktig så god dag, kveld, natt videre hvor enn du måtte befinne deg. 🙂
Varm bamseklem fra meg til deg.
Fleur

 

 

 

 

2 kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar