Dekorasjon i vegetativ stilform

Fleur5830 views

Kjære Blomstervenn! 🙂

Nå synes jeg at sommeren er på sitt alle beste, og derfor er naturen min inspirasjon til dette innlegget. 🙂 For å vise deg at vi blomsterdekoratører arbeider innenfor ulike stilformer, har jeg denne gangen valgt å lage en dekorasjon i vegetativ stil. Arbeider i denne stilformen lages mest på denne tiden av året, da vi kan finne en del materialer ute, men det er ingenting i veien for å gjøre det hele året… 😉  Det er oftest dekorasjoner som lages, men alle disipliner skal kunne skapes i vegetativ stilform.
Alt det flotte du ser i dette innlegget av kopper, skjærebrett, mugge, trekasse og løper er fra interiørbutikken Black and White (City Syd) her i Trondheim. Black and White har flere avdelinger og også en nettbutikk som du kan besøke ved å klikke på lenken her: www.blackandwhiteshop
DSCF5201 (1)
Liker du den naturlige stilen, kan du lage deg ditt eget lille naturlandskap eller bestille det i blomsterbutikken. Vegetativ stil er en stilform som tar utgangspunkt i hvordan materialene vokser i naturen. Vegetare er forresten et latinsk ord som betyr «å gro» eller «å opplive», mens det botaniske vegetativ brukes om alt som har med plantenes liv å gjøre 🙂

Stilhistorie og blomsterdesign

Kunst- og stilhistorie er en stor inspirasjonskilde og et viktig redskap for blomsterdekoratører for å kunne tilpasse arbeider til til f.eks. et rom, en vase eller en brudekjole.  En dekoratør må kunne lage et blomsterarbeid i en bestemt stil eller bruke elementer fra flere stiler i et og samme arbeid. Stilhistorien gir et bredt bilde av hvordan former, farger, overflater, mønster og materialer ble brukt i bestemte perioder. De avgrensa tidsepokene gir grunnlaget for det som kalles stilformer i blomsterdekoratørfaget. Stilformene har trekk fra de forskjellige stilepokene, og ideene er hentet fra kunst, klær, interiør og arkitektur.

 34f63c_938a11aa3f6c4605b18a67e35353fb36~mv2
Inspirasjon til blomsterarbeider i vegeattiv stil er hentet fra Art noveau/Jugendstil. Her ser du en lekker kunstplakat/reklameplakat fra denne tidsepoken. Du har helt sikkert sett mange slike.
 l1010009
Jugendstil eller art nouveau var en internasjonal kunstbevegelse og stil innen billedkunstarkitektur og kunsthåndverk. Kunstretningen var mest populær rundt slutten av 1800-tallet (1890–1905). Den nye stilen dyrket det moderne og ungdommelige og mange av motivene kommer fra naturen. Et jugend/Art noveauinteriør eller eksteriør er preget av myke linjer og en slags organisk helhet, der symmetri nesten er forbudt, og uregelmessig rytme dominerer. Avrundede hjørner, dyreformer og planter som dekorative innslag er det mye av. Bildet er fra en av de mange metroene i Paris.

Vegetativ stilform (naturen som inspirasjon)

En av de fem stilformene i faget er vegetativ stilform som har trekk fra jugendstilen/art noveau (overgangen mellom 1800 og 1900-tallet) Et dekkende ord for denne stilen er naturlighet. Et vegetativt blomsterarbeid tar utgangspunkt i naturen. Vi skal gjenskape noe av det som uttrykkes i naturen, ikke følge menneskeskapte regler for komposisjon. Det skal være en naturtro gjengivelse, men ikke en kopi.
DSCF4993
Velg et underlag som er av naturmateriale, som f.eks. denne trekassen. Legg ekstra med plast (eller en skål) i bunnen slik at den blir vanntett. Oasis settes under kanten på kassen. Begynn gjerne med de grønne materialene/staffasje og sett de inn slik de vokser i naturen (parallellt eller radialt). Velg deg ut en hovedblomst og sett til materialer som harmonerer/vokser i samme miljø (hvis det er mulig)
DSCF5210
Har du mulighet, velger du blomster som vokser i det samme området. Kjøper du blomster, velger du blomster med et naturlig uttrykk (ikke roser eller nellik) 😉 Husk: du skal gjenskape naturen – ikke kopiere 🙂 Jeg har kjøpt marikåpe og  eucalyptus, resten er plukket i naturen.
DSCF5079 (1)
Sammen med dekorasjonen i vegetativ stil har jeg valgt å dekke på ute med lekre kopper, løper og mugge med et mønster som minner litt om jugendstil (fra Black and white). Dette er en av de få, men virkelig vakre soldagene her i Trøndelag…

Særtrekk for blomsterarbeider i vegetativ stil:

  • Gjenskaping av naturen, ikke kopiering
  • Fra knopp til utsprunget blomst
  • Blomstens natur skal frem
  • Alle deler av blomsten er viktige
  • Materialer fra samme vekstvilkår
  • Arbeidene skal være i balanse slik naturen er i balanse
  • Asymmetri – uregelmessig rytme
  • En fin mulighet til å bruke både radial og parallell grupperingsteknikk i samme arbeid
DSCF5075
Å la seg inspirere av naturen er ikke noe nytt. Det har mennesker gjort til alle tider, og plante- og blomstermotiver finner vi i dekor og kunst gjennom hele historien.
DSCF5100
Min lille Tintin lar seg inspirere han også, kanskje mest av hva som befinner seg på bordet… 😉

Tips for å lykkes med et vegetativ arbeid

  • Når du skal skape et vegetativt arbeid kan det være lurt å velge ut en blomst som skal dominere arbeidet. Undersøk så hva slags omgivelser en slik blomst kan gro i, hvilken årstid den blomstrer i, og om den vanligvis er høyere eller lavere enn omgivelsene sine. Finn også ut om denne blomsten vokser radialt (flere blomster opp fra samme rotsystem) eller parallelt.
  • Finn deg så et underlag som passer til de valgte materialer. Husk det bør være i et ”naturlig” materiale slik at det passer stilformen. Underlag som fungerer kan være av materialer som ubehandlet terrakotta, stein, glass, greiner, gress, torv og lignende.
  • Har du valgt deg ut et litt større underlag, kan det være flott å dekorere det med noen punkter i forskjellige størrelser, istedenfor å dekke det hele. (punktene bygget på det gyllende snitt)
  • Materiale som mose, gress, steiner, løker, kongler og lignende er fint å benytte i slike arbeider.
 DSCF5060 (2)
For å lykkes med vegetative arbeid må du ta utgangspunkt i naturen. Det dreier seg om å gjenskape noe av det som uttrykkes i naturen og ikke følge menneskeskapte regler for komposisjon( som f.eks i dekorative og formale arbeider)
DSCF5039
Jeg digger disse koppene fra Greengate. Store og gode å drikke av er de også 🙂

Tar du utfordringen? 🙂

Oppgave:

  • Ta utgangspunkt i en årstid og et miljø.
  • Bruk litt tid på å velge materialer som (du mener) passer sammen til dette miljøet og årstiden.
  • Tenk gjennom hvordan de vokser og hvilke andre vekster som oftest vokser i lag med dem.
  • Finn deg et underlag som harmonerer med de materialene du vil bruke for å gjenskape dette området i en dekorasjon.
  • Benytt den grupperingsteknikken som passer de ulike materialenes naturlige vekstmåte.
  • Lykke til med ditt vegetative arbeid 🙂
DSCF5033
Vegetative arbeider bruker som sagt naturen som forbilde og man skal derfor derfor ikke forvrenge en blomsts karakter eller tilføre kunstige elementer.

Kjære Blomstervenner!

Synes du innlegget var inspirerende, informativt eller bare godt for øyet? Legg gjerne igjen en kommentar om hva du synes eller gi meg tips til noe du ønsker jeg skal skrive om/lage her på bloggen. 🙂 Ha en fortsatt god sommer, så treffes vi om ikke så alt for lenge.
Varm klem fra meg til deg… og glem ikke å ta vare på deg selv og de som betyr noe for deg 🙂
Fleur

Legg gjerne inn en kommentar