En urtekvast er ikke å forakte ;)

Fleur6874 views


En urtekvast er ikke å forakte – det gir maten et ekstra løft og er godt for helsa!

Urter er ett eller flerårige planter som formerer seg ved frø. Noen er giftige, mens andre er spiselige.
I dette innlegget tar jeg selvsagt for meg de som er spiselige, altså krydderurter. Jeg begrenser det til et lite utvalg av de aller mest vanlige, og som er lett tilgjengelige. Det blir litt om anvendelse, hvilke vitaminer de inneholder og litt tips til hvordan du best kan ta vare på urtene dine. 🙂
DSCF2292 (1)
Rosmarin i enkel, hvit potte. Synes det er flott å dekorere med urter på kjøkkenet. Det er selvfølgelig
en bonus at de dufter så godt. De er forholdsvis rimelige også, og ikke minst spiselige 🙂
Urter (fellesbetegnelse for en rekke plantearter) brukes i hovedsak til mat, smakstilsetninger (krydderurter), parfyme eller medisiner (medisinske urter).
Selv synes jeg de fleste krydderurter smaker kjempegodt! Et stort PLUSS er jo selvsagt at de inneholder antioksidanter, vitaminer og mineraler som er med på å styrke immunforsvaret vårt!
DSCF2281 (1)
Kruspersille og basilikum i hvite tøypotter.
Bama oppfordrer oss til å eksperimentere med krydderurter, både type og mengde, og ikke binde oss til tradisjonell bruk. De mener urter er like anvendelige som salt og pepper.

DSCF2267 (1)

Alle urter egner seg for frysing, bare du bruker rett metode.

Urter som har vokst utendørs i jorda er mye mer robuste enn butikkjøpte, og tåler dermed frysing bedre.
Urter du har dyrket selv har også en kraftigere smak og er absolutt verdt å ta vare på. På den måten kan du bevare de gode smakene i lang tid framover.

Slik fryser du urter:

  • Vask de godt, skyll dem i kaldt vann og tørk de med å riste og klappe de godt med kjøkkenpapir, eller bruk en salatslynge.
  • Fjern stilker på urter som ikke brukes hele. 
  • Frys urtene i den tilstanden du har tenkt å bruke dem: finhakket, grovhakket eller hele.
  • Frys de hver for seg og merk de med navn.
  • Frosne urter kan holde seg i fryseren opptil 12 måneder.
NB: Urtene vil ikke holde seg godt om de blir liggende å tine på benken, med mindre du har frosset urtene i pestoform (i blender med olje)

Ulike måter å fryse urter på


Fryse hele urter
De mest robuste urtene som timian, rosmarin, kruspersille, sar og salvie kan fryses hele i fryseposer, klemmes flate og oppbevares lagvis i fryseren
Urtene kan brukes rett fra fryseren og direkte i gryteretten, ovnsformen eller pannen når du steker kjøtt eller fisk.
Tips: Ønsker du kun å bruke bladene, kjevler du lett over de frosne utrene i posen, så faller de lett av stilkene. Blader du ikke bruker, kan du fryse på nytt. Frosne blader er fint å drysse på kjøtt, fisk, i supper, gryter eller foccacia.

Fryse urter i bunter
Timian, kruspersille, laurbærblad og salvie kan bindes sammen med hyssing og fryses hele i poser. Herlig å bruke direkte i supper, gryteretter og kraft det bouquet garni er en del av oppskriften.
Fryse hele eller grovhakkede blader
Vask og tørk urter som oregano, salvie, basilikum og mynte. Fjern stilkene og ev. grovhakk urtene. Spre de utover et brett og sjokkfrys dette i fryseren i en time. Når urtene er frosne, kan de has i poser eller på glass og fryses videre. På denne måten unngår du store, kompakte klumper og de frosne urtene kan drysses direkte i supper, pastasauser, gryteretter og ovnsformer.

Fryse finhakkede urter
Sartere urter som koriander, kjørvel, gressløk og basilikum eller de du kjøper i matbutikken, er best å finhakke før frysing. Ha dem i poser og fyll på med litt vann. Press ut luften slik at du får flate pakker. Vannet fungerer som vakuum og holder urtene grønne. Brekk av biter til bruk i pastasauser, supper og gryteretter.
Fryse urter i olje eller smør
En flott måte som konserverer urtene ekstra godt og gjør det enkelt å bruke urter til steking av kjøtt og fisk, i gryteretter, pastasauser og supper. Hakk urtene og fyll i isbitformer. Stapp godt med urter i hver form. Hell på med olivenolje eller smeltet smør så urtene e godt dekket. Frys isbitformene og press ut en urte-isbit ved behov.
 Frys urter som pesto
Dette er enkel måte hvis du har mye urter å ta vare på. Kjør urtene i en kjøkkenmaskin eller blender med litt olje (5 deler urter til 1dl olivenolje) til du har en urtepesto. Bland gjerne flere typer eks bladpersille og basilikum. Frys pestoen i små bokser, poser eller isbitformer. Pass på at formene er helt fulle og unngå luftbobler. Bruk urtepestoen til pastaretter, i gryteretter og supper.
Et siste tips:
Urter som mynte, sitronmelisse og basilikum kan være fint å fryse i isbiter som kan brukes i drinker, saft- og vannmugger. Ha noen pene blader i en isbitform og fyll på med vann. Det er bare helt nydelig og forfriskende!

(tipsene er hentet fra KK)

DSCF2262 (1)

Elsker urtenes friske grønnfarge og herlige duft. Synes grønt er så flott
sammen med dype bruntoner

Her er noen krydderurter som jeg er veldig glad i

Rosmarin (staude/flerårig)
Rosmarinus officinalis
Opprinnelig betyr visst navnet ”havets dugg” og er elsket av det franske kjøkken.
Vekst: halvbusk med smale grågrønne blader som minner om barnåler.

Duft:
Rosmarin har en deilig aroma av søt og mild einebær.

Hva benyttes:
bladene, ikke stilkene. Tåler langvarig oppvarming.

Smak:
. Den er ganske kraftig, så bruk den litt varsomt. Søt men litt bitter smak som minner litt om kamfer.

Tips:
Rosmarinblomstene kan du kandisere og bruke som garnityr. De ville er blå, mens enkelte sorter kan ha hvite eller lyserøde.

Fryses:
kjøpt i matbutikken- finhakkes og fryses. Dyrket fram selv eller av andre –  kan den fryses hel.
Passer til: kjøttretter (spesielt påskelam og kalvekjøtt), gryterett (fra starten av kokeprosessen), grønnsaker stekt i olivenolje, pølser, dipper, brød, f.eks. Focaccia mm.
På stor fisk og lammestek kan du stikke små lommer i kjøttet med en spiss kniv og putte inn rosmarinkvister.
 
Vitaminer i Rosmarin:
rik på kostfiber, vitamin C og folat, samt mineralene kalsium, magnesium og jern.
 DSCF1989
Rosmarin. Bruker den mye til Focaccia
Basilikum (ettårig)
Ocimum basilicum

Vekst: finnes flere typer, men den grønne er vi mest kjent med.
Kan få hvite eller svakt rosalilla blomster
Duft: velkjent, søt og litt kraftig.
Hva benyttes: bladene rives eller snittes, stilkene hakkes
Smak: søtaktig og litt kraftig.
Tips: smaken forsterkes ved oppvarming, men forsvinner ved koking. Tilsettes derfor til slutt.
Klipp av pene blader og bruk de som pynt. 🙂
Passer til: kan benyttes til mye! Pesto (italiensk saus), pastaretter, fisk og eggeretter, salater(grønne og frisk frukt), pizza, sauser, marinader, spesielt til tomater, grønnsaksretter, og mye mer..
Vitaminer: rik på folat, vitamin C og vitamin K. I tillegg er denne flotte urten en god kilde til vitamin A i form av betakaroten, magnesium og jern.

Tips:
Basilikum skal visst holde fluene borte 🙂
DSCF2196 (1)
Basilikum i tøypotte (MesterGrønn) spesielt til planter som trenger jevnt med vann.

En urte som fortjener mer enn å bare være til pynt er:

Persille (toårig)
Petroselinum crispum
 
Vekst: det finnes to typer; krus og bladpersille og de fleste av oss kjenner de godt, men benytter de kanskje ikke nok..

Duft:
selv synes jeg den dufter friskt og ”grønt”.

Hva benyttes:
bladene/bukettene mest. Finhakkes. Hele stilker setter sammen med andre urter god smak på f.eks. supper.

Smak:
de fleste kjenner igjen den friske ”sprø ”smaken. Krus og bladpersille er ganske lik, selv synes jeg krus er litt mildere.

Tips:
smaken forsterkes ved oppvarming, og ved koking hjelper den å fremheve andre smaker.
Riv av pene dusker og bruk de gjerne som som pynt også.. 🙂
Passer til: sauser, dressinger, marinader, wok,
Fryses: kjøpt i matbutikken- finhakkes og fryses. Dyrket fram selv eller av andre –  kan den fryses hel, i bunt, hele eller grovhakkede, fryse i olje eller smør, urtepesto
Vitaminer: rik på kostfiber, vitamin A, folat, vitamin C, jern og kalium. I tillegg er den en god kilde til vitamin E og kalsium.
DSCF2287 (1)
Lille Persille i tøypotte bak.. 

Timian (flerårig)

Thymus

Vekst: urtaktige, tynne stilker med små, runde blader, ca. 20 -25 cm høy og litt hengende.
Som hageurte får den vakre, rosa/lilla blomster som lokker til seg bier.
Duft: grønt gress og en anelse sitron
Hva benyttes: hele stilker eller opphakket (blader og unge skudd)
Smak: kraftig og litt sitronaktig som kan minne litt om oregano
Tips: tåler å koke lenge, i motsetning til mange andre urter.
Passer til: nesten alle retter, både kjøtt og fisk, nydelig til lam og kylling, kjøtt og fiskesupper, gryteretter, et must til pizza og pasta/spagettissaus
Skal være fantastisk med et dryss av finhakket timian over sjampinjong- eller skogsoppsuppe, i kålrotstappe og fårikål.
Fryses: kjøpt i matbutikken- finhakkes og fryses. Dyrket fram selv eller av andre –  kan den fryses hel, i bunt, fryse i olje eller smør, urtepesto
Vitaminer: svært rik på kostfiber i tillegg gir den deg vitamin C, jern og kalsium.
Timian skal visst også være sundt pga. betennelsesdempende stoffer som lindrer infeksjoner i luftveiene.
Ekstra:
Viktig urt i Herbes de Provence. (Typiske urter fra Provence)
Innholdet varierer, men timian, oregao, rosmarin, sar, basilikum, merian og fennikelfrø er vanlig. Blandingen blir mest brukt på lammekjøtt, men brukes også til andre typer stekt kjøtt, fisk og grønnsaker.
Timian, finnes også i sitrontimian

Sitronmelisse

Melissa officinalis

Vekst: urtaktige, tynne stilker med ovale/hjerteformede, myke og litt hakkete blader.
Duft: sitronaktig, frisk
Hva benyttes: Bladene rives eller snittes, stilkene hakkes
Smak: mild, aromatisk sitronsmak
Tips: Bør ikke varmebehandles, da forsvinner smaken.
Bruk gjerne i retter du vil tilføre litt syrlighet.- særlig til oppskåret frukt er den helt nydelig!
Passer til: Strø nyhakket over dessert gir et friskt kikk. Kan også brukes i wokken eller til fisk.
Tips: Super i drinker, saft-og vannmugger med lime. Lag isbiter med blader av sitronmelisse. Bør også prøves i salater og dressinger. Pynt på kaker og desserter.
Fryses: kjøpt i matbutikken- finhakkes og fryses. Dyrket fram selv eller av andre –  kan den fryses hel, i bunt, fryse i olje eller smør, urtepesto, blad i isbiter.
 
Vitaminer: rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.
 
Ekstra: tiltrekkende virkning på bier. Ikke så rart, siden navnet Melissa betyr ”honningbie” på latin.
 
Sitronmelisse
Forfriskende på varme sommerdager.. –  et glass med kaldt, friskt vann,
sitronskiver,
 sitronmelisse og/eller mynteblader


Oregano/Bergmynte

Origanum

Vekst: urtaktige, tynne stilker med ovale, myke blader.
Duft: friskt og godt, lett å gjenkjenne for de fleste..
Hva benyttes: Oregano kan brukes både hel og hakket opp, og friske skudd, blader og knopper.
Smak: litt vanskelig å kombinere med andre urter pga. sin markante smak. Aromatisk og god.
Tips: tilsett på slutten av varmebehandlingen for å bevare smaken.
Passer til: Kanskje er den på sitt aller beste i tomatsauser, og i en klassisk italiensk rett som «Pesce ai pomodori» (bakt fisk med tomat) er oregano en selvfølge. Kan ikke utelukke på pizza! Kjempegod sammen med tomater og i salater.
 
Tips: Oregano kan du nesten ikke bruke for mye av! Bruk gjerne en hel plante til et middagsmåltid. Har du i bare litt vil det først og fremst gi farge og ikke så mye smak.
 
Fryses: kjøpt i matbutikken- finhakkes og fryses. Dyrket fram selv eller av andre –  kan den fryses hel, i bunt, fryse i olje eller smør, urtepesto
 
Vitaminer: Det finnes per i dag ingen næringsanalyser av frisk oregano.
 Fantastiske Oregano! 🙂 Jeg elsker nemlig pizza! 

Urtesmør er spesielt godt når du lager det selv!

Bland urter du ikke har fått brukt opp i godt smør, og du har deilig urtesmør på lager i kjøleskapet.

Urter---oppbevaring-og-tilberedning-bilde7
Foto: Meny

Hjemmelaget dressing – ikke´no kjøpedressing som slår det!! 😉

Dette er en sval og god urtedressing med kesam, limesaft og finrevet limeskall, koriander og litt mynte.
Finstrimlet agurk er godt ved siden av.

Urter---oppbevaring-og-tilberedning-bilde6
Foto: Meny

Det finnes mange selvfølgelig mange flere urter enn de jeg tar for meg her. Meningen er at du, og for så vidt jeg også, skal få mer kjennskap til urter og hvilke mattyper de ulike passer til. Utvide ”Krydderurt-horisonten” vår! 😉

Holdbarheten til selvdyrkede urter og urter fra butikken

De urtene vi dyrker selv inne eller på friland blir mer hardføre enn de som er hurtiglaget for salg i matvarebutikker.
Grunnen til det er at de vi dyrker fram selv vokser langsommere, blir kraftigere og på den måten får en mer riktig utvikling. De vi kjøper gis maksimalt med vann, næring og temperatur- forhold for at de skal vokse så hurtig som mulig. At planter vokser raskt, er slettes ikke positivt for utvikling av rotsystem og smakene. 🙁
Krydderurtene som vi kjøper i butikken har en liten potte. I denne potten er det blitt sådd mange frø, ikke bare ett frø som vi gjør når vi selv sår (f.eks. en Basilikum).
Masse frø gir mange små planter tett i tett som sjelden vil utvikle seg optimalt. De er derfor mer ment for bruk og kast.

Tips til å redde dine kjøpeurter/de du har kjøpt i matbutikken

Del en kjøpeurt i flere deler og plant hver av dem i en ny potte med frisk jord.
Klipping, deling og ompotting..
  1. Først klipper du med mange av stilkene (rett over et bladfeste)
  2. Tynn ut litt mellom stilkene og pott om.
  3. Del planten i flere deler og plant de små urtene i nye potter med god, ren jord.
Dermed har du nye planter som vil utvikle seg bedre hvis du gir deg nok lys og varme.
 
NB: urter liker lys, men ikke direkte sollys i et vindu.
Det er selvsagt aller best å så urtene selv, men dette er en grei erstatning.
Tips 1: Ikke vær redd for å skjære tilbake urtene dine. De holder lenger ved å gjøre nettopp det!
Kutt over et bladfeste, og nye blader vokser til.
Tips 2: Bruk saks eller en skarp kniv når du kutter av urtene dine.
Tips 3: Har du tatt litt mye, sett resten i et glass med vann som du dekker med en plastpose og settes kjølig. NB: Koriander liker ikke å stå kjølig.
Tips 4: Bruk urter og krydder i stedet for salt. Vi har jo alt for mye salt i maten nå til dags.. 😉

DSCF2729

Myntene- Mentha X piperita jeg kjøpte for ca. 3 uker siden vokste lynraskt.
Her klipper jeg de ned, over et bladfeste. De sto fint i disse pottene i ca. 4 uker, og det er
jeg ganske fornøyd med. De trenger mye vann! 

Selvvanningspotter av ulike slag

Eva Solo- urtepotter
Har selv forsøkt disse fra Eva Solo som ikke fungerte noe særlig for mine urter.
Grow- in
Urtene mine trives godt i disse. Mye bedre enn noe annet jeg har testet. De urtene jeg har testet ut har stått godt i ca. 3 uker, og det er rekord her i huset! Men husk, de urtene her er kjøpt i matbutikken, og er derfor ment som bruk og kast.
Etter ca. 4 uker har de nå fått en del småfluer. Det blir fort litt tett og klamt i disse tøypottene, for de trenger jo jevnt med vann. På mer motstandsdyktige urter som er blitt dyrket fram på ”riktig” måte vil de nok stå en god del lengre, uten å få skadedyr. 🙂
DSCF2196 (1)
Grow- in tøypotte fra MesterGrønn fungerer bra.
KitchenGarden
 
Led- lys urtepotten fra Fiskars lover lang levetid på urtene våre. Her kan de leve i et beskyttet miljø/minidrivhus som de visst skal stortrives i. Det er vist til test på nettet hvor denne kommer veldig godt ut. Anbefales på det sterkeste gjennom vinteren.
Har noen forsøkt denne, skriv en kommentar da vel?

Unknown-20

 
Henger dine krydderurter med hodet etter kun 2 dager på kjøkkenbenken?


Her er ekspertråd i fra Snarum Gartneri og Opplysningskontoret for frukt og grønt:
 
  1. Pass på så du ikke drukner planten. Hell vann i skålen – ikke direkte i jorda eller på planten. La planten stå og drikke i fem minutter, så heller du av det vannet som er igjen. På denne måten sikrer du at røttene får puste og at planten ikke drukner.
  1. Forskjellige urter trenger forskjellig stell. Dill, kruspersille og gressløk kan gjerne stå i kjøleskapet. De andre kan godt stå på kjøkkenbenken, men helst ikke i vinduskarmen med direkte sollys og heller ikke ved siden av en varm komfyr.
  1. Planter med store blader trenger mer vann enn planter med små blader. Rosmarin og timian klarer seg for eksempel med mindre vann enn en basilikumplante.
  1. Basilikumen liker ikke trekk så hold den unna vinduskarmen.
  1. Mange av pottene du kjøper i butikken er sådd veldig tett. Trekk gjerne opp hele stilken når du skal bruke av urten, da får de små skuddene under mer lys, jord og næring, slik at de kan vokse seg store.
  1. Det aller beste er å plante urtene om til større krukker, da kan de vare hele sommeren. Enkelte typer som timian, sitronmelisse og mynte er flerårige, det vil si at de vokser opp på nytt neste år hvis du lar krukken stå på verandaen eller om du har plantet den i et bed i hagen.
  1. Mange av urtene som sitronmelisse, oregano, timian, gressløk og kruspersille tåler å stå ute i den norske sommeren. Det gjør ikke basilikum og rosmarin, de trenger mer varme.
  1. Gi gjerne litt gjødsel til planten, det er den vant til fra gården der den er dyrket.
  1. Hvis du har kjøpt mer enn du klarer å bruke, så kan de fleste typer urter tørkes. Bind sammen små bunter og heng dem opp ned til de er helt tørre, så kan de oppbevares i en krukke.(se også flere tips om å ta vare på urtene dine tidligere i dette blogginnlegget)
En kul måte å samle sine krydderurter. Dekorativt og praktisk i forhold til vanning.
Dette ble et langt blogginnlegg om krydderurter, og det kunne vært mye lengre…
Jeg har lyst til å lære mer og kanskje også skrive litt om hvordan vi kan lykkes med vår egen lille urteproduksjon 😉
Men, det får være nok for en stund, for jeg har så mye annet jeg ønsker å dele med deg. 🙂
Håper blogginnlegget har gitt deg litt mer kunnskap om urter, og kanskje litt inspirasjon til å bruke dem som en dekorativ plante i hjemmet eller i og på maten – Husk det er sunt for deg, okkesom! 😉
Klem fra Fleur