Forglemmegei – den søteste og blåeste av dem alle!

Fleur14975 views
Uskyldsblå Forglemmegei er det umulig å bli sint på!
Ja, for når de små, knallblå og supersøte blomstene viser seg midt på plenen, kan man jo ikke reagere negativt. Heller slik: «Neimen, se på dem, så nusselige, og så har de valgt å bosette seg her i vår hage!» Det er i hvert fall slik jeg reagerer når Myosotis eller Forglemmegei (som de heter på norsk) uventet dukker opp. Jeg skulle nok ønske at de valgte en annen plass å «skinne», helst i kasser eller bed som har lite blomster etter avblomstring, men man kan jo ikke få i både pose og sekk… 😉
«Hjerteblomst»
Som du vet har jeg alltid elsket blomster, men det er selvfølgelig noen av dem som ligger hjertet aller nærmest. En av dem er Forglemmegei. Den aller søteste og blåeste blomsten av dem alle.

tumblr_n4brsx7ani1t1mnt2o1_1280

Et vakkert tegn?
For en del år siden fikk min kjære nabo en del Engforglemmegei av meg. Sammen plantet vi de i hennes hage, som siden den gang har spredt seg og blitt til en nydelig, liten eng. Vår nabo er dessverre ikke blant oss lenger, men de knallblå blomstene fortsetter å spre seg som aldri før.  De blir også vakrere og mer iøyenfallende for hvert år som går. For et par dager siden la jeg merke til noe underlig, og det er at det nesten ikke finnes Forglemmegei i hagen vår lenger… Det var jo vi som hadde dem først! Må innrømme at jeg ble litt lei meg, ja nesten misunnelig. Men den følelsen varte ikke lenge, for jeg har jo full utsyn til den nydelige, knallblå enga med Forglemmegei!
Jeg tar det også som et vakkert tegn på at alle de sarte, små blomstene ønsker å være sammen om å forskjønne våre omgivelser, og i fellesskap minnes en snill og god nabo og venninne.
DSCF9924 (2)
Forglemmegei har på en eller annen måte spredd seg til et parti i plenen. Det er nydelig, så gressklipperen må pent holde seg unna! 🙂 Mener det er Engforglemmegei/Engminneblom.
DSCF9927
Skogforglemmegei har begynt å ta farvel for i år. Med de siste blomstene fikk jeg laget denne sommerlige buketten av Hundekjeks og Forglemmegei.
I nabolaget på jakt etter arter
I de seneste dagene har jeg funnet to eller tre ulike arter bare her i nabolaget på Ugla. Jeg er ikke helt sikker i min sak i forhold til artene, men jeg mener at vi har Engforglemmegei og Skogforglemmegei. Den lave/korte som vokser i plenen kan kanskje være Engforglemmegei, men som har blitt holdt nede av gressklipperen, og til slutt bare bestemt seg for å blomstre, uansett?
namnlöst-1-25
Skogforglemmegei

Engforglemmegei/Engminneblom
Litt om Forglemmegei – Myosotis (betyr museøre)
Det finnes ca. 50 arter og 11 av dem finnes her i landet. Det er en planteslekt i rubladfamilien. Den vanligste er Engforglemmegei eller Engminneblom som den også heter. (Se bildet over).
Forglemmegei er små ettårige eller flerårige planter med smale blad og vakre regelmessige blomster. Selv synes jeg ikke det er så lett å se forskjell på en del av artene. Et viktig skille mellom dem er visst om håret på begeret er rette eller krokete. Jeg trenger nok et skikkelig forstørrelsesglass hvis jeg skal være sikker på å skille de fra hverandre. Det er slettes ikke lett!
DSCF9845
Hundekjeks eller Pipekjeks som den også kalles er nå i full blomst. Den har kommet så langt at den har begynt å drysse litt. Synes den passer så godt sammen med den litt sarte Forglemmegei. Synd at Hundekjeksen skaper mye hodebry for både landbruk og kulturlandskapsvern..
DSCF9848 (1)
Blomstene hadde en mye klarere og mer intens blåfarge bare for en uke siden..
DSCF9895
Buketten er bundet i renner eller med spiralteknikk/radial grupperingsteknikk som vi sier på fagspråket. Ingen stilker skal krysse hverandre. Ordet bukett kommer i fra det franske ordet bouquet. Ordet betyr en bunt med blomster og gjerne med dufter. Bouquet brukes også om krydderbunter til matlaging, og duft og aroma fra vin.
Noen arter
Engforglemmegei/Engminneblom –  Myosotis scorpioides, flerårig urt rubladfamilien. 20–30 cm høy, 7–8 mm bred lyseblå blomst. Den vokser på fuktige steder nord til Finnmark.

Dikeforglemmegei – Myosotis laxa ssp. caespitosa, ett- til toårig planteart.  5–20 cm høy, grenet med hele blad og 4–5 mm brede lyseblå blomster. Dikeforglemmegei vokser i vannkanter, langs grøfter og på tangvoller i lavlandet nord til Nordland.

Fjellforglemmegei – Myosotis decumbens, flerårig urt.  20–40 cm høy, med opptil 1 cm brede, lyseblå blomster. Fjellforglemmegei vokser i høgstaudeskog, kratt og eng i fjellet i hele landet, opp til 1550 moh.

Åkerminneforglemmegei/ Åkerminneblom – Myosotis arvensis, vinterettårig plante i 10–40 cm høy, hele blad og små, lyseblå blomster. Vanlig i hele landet nordover til Troms. Den opptrer som ugress i alle slags åkerkulturer, men først og fremst i høstkorn og førsteårs eng.

Skogforglemmegei –  er en middels høy, mykhåret, flerårig plante med grenete stengler. De nedre bladene er samlet i en basal rosett og er ovale og hårete. Stengelbladene er derimot lansettformede, spisse og sittende. Blomstrer i april til juli med klarblå, ganske store og flate blomster (6-10 mm). Blomstene sitter på tynne stilker i åpne, mangeblomstrede svikler.
Planten vokser i fuktig moldjord i hager, parker, grøfter, veikanter og kratt. Skogforglemmegei er forvillet fra hager og parker, og er vanligst å finne i Sør-Norge, men finnes så langt nord som til Troms fylke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gammel staude som minner om Forglemmegei
I hagen har vi en nydelig gammel staude som var her da vi kjøpte huset for nesten 20 år siden. Den minner mye om forglemmegei og heter Omhalodes verna. Vårkjærminne som den heter på norsk, sprer seg ved å krype utover jorden. Det er en vakker plante som jeg har delt med mange. Nå er den snart avblomstret her i hagen.
DSCF9876
Et gammelt, slitt bord blir enda finere med vakre blomster på 🙂 Det er hyggelig med slike stilleben ute i hagen, ved inngangspartiet eller på en veranda. Lag et selv da vel? og har du det..lager du et til! 😉
DSCF9879 (2)
Hund og Hundekjeks. Min lille meksikaner Tintin elsker sol og sommer.
large
Yndig smykke. En liten flaske med tørket Myosotis ønsker jeg meg…
f4defe4bd47ee82351e0f5d59d4dfc2a (1)
Negldesign med Forglemmegei. Selv er jeg ikke så «jålete» når det kommer til negler, men disse kunne jeg tenke meg til det rette antrekket 🙂
15a5a340484ce72b40c2be6e9fd65ea1
…og kanskje denne ringen til… 🙂
DSCF9917
Lov meg at du plukker minst én markblomstbukett i sommer!  Jeg koser meg alltid når jeg gjør det, og føler at det er ren terapi for kropp og sjel.
Her får du i både pose og sekk så det monner…  Først og fremst frisk luft, litt mosjon og noe hjernetrim (i forhold til utforming og teknikk på buketten), og ikke minst ro i toppen, Når du så har plassert den vakre, naturlige buketten din i en fin vase på bordet, kan du nyte synet av det som får hele stuen din til å virke freshere og mer nyvasket enn på lenge!  Kan du ønske deg mer av noe som koster så lite, kun litt fysisk bevegelse? 😉
DSCF9932
Hundekjeks/Pipekjeks- Anthriscus sylvestris er den vanligste skjermplanten som vokser i Norge, den er også blant de første skjermplantene som vokser her om våren.
Hundekjeks blomstrer først 3. leveåret og har stor frøproduksjon, ca. 10 000 frø per plante. Den sprer seg både via frø og røtter.
Forglemmegei «Blue Ball» frø
Velkjent og populær plante med små blå, stjerneaktige blomster. Den er lav med en avrundet, tett voksemåte. Lettdyrket, trives i både sol og skygge. Fin som kantplante. Dekorativ sammen med busker som gullbusk og kornell, eller tulipaner. Toårig plante, men blir gjerne flerårig, fordi den frøsår seg. Luk ikke bort småplantene om høsten. Trives i de fleste typer jord, gjerne litt fuktig, men meget nøysom.
Forkultivering: Så tynt i potte, dekk frøene tynt. Når plantene er kommet opp og har vokst seg til, kan de plantes ut på voksestedet.
Direkte såing: Vann jorden før såing. Holdes fuktig til frøene spirer.

p93608n-1

DSCF9867
Hundekjeks er en gammel farge- og medisinplante. Et avkok av planten, særlig av blomsterkjernen, farger ull gul. Den er svakt giftig for mennesker. Planten har vært brukt i folkemedisinen mot fordøyelsesbesvær og som urindrivende middel.

DSCF9890

DSCF9887

images-1

Nå må jeg nok runde av for denne gang. Håper du koste deg med innlegget og at du kanskje fikk litt inspirasjon eller at du rett og slett lærte noe nytt om våre fantastiske blomster. En siste viktig ting før jeg runder helt av: «Husk å ta med deg saks, tang, kniv eller i hvert fall noe som klipper blomstene og dermed ikke river opp røtter». Med vennlig hilsen ei som er over middels glad i blomster 😉
God helg og kos deg innmari mye:)
Varm klem fra meg
Fleur
DSCF9880
Tintin i en kurv med hundekjeks ♥