Høstlig dekorasjon med nyper og vidunderlig marengskake
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8296-2-1000x1432.jpg)
Hei og huttetu hvor kaldt og rått det begynner å bli! Høsten begynner å ta skikkelig tak i oss! Nei, det er godt å komme seg inn i varmen og kose seg med noen fine blomster, levende lys og noe godt til kaffen 🙂 I dette innlegget lager jeg en meget enkel dekorasjon av tilgjengelige materialer fra hage, potteplante og kratt. I helgen fant jeg fram en gammel kakeoppskrift som jeg fikk så lyst til å prøve. 🙂 Kaken ble mer enn vellykket, om jeg må si det selv. 😉 Jeg rett og slett digger denne marengskaken og vil derfor dele den med deg, kjære følger og Blomstervenn. 🙂
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8228-683x1024.jpg)
Starter med å feste en pinnholder med fix (oasisfix) i bunnen av skålen for at oasis skal ligge stabilt. NB: Skålen må være ren og tørr for at fixen skal feste seg.
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8230-683x1024.jpg)
Gjennomtrukket stikkmasse (oasis) festes til pinholderen og kantene skjæres på skrå. Ettersom stilkene skal settes radialt i stikkmassen (alle stilkene går mot et tenkt punkt i midten) og dekorasjonen skal ha godt kontakt med underlaget, bør oasis være litt høyere enn skålkanten (ca. 1,5-2 cm.)
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8231-752x1024.jpg)
Jeg velger å starte med litt luftige Asparagus setaceus – Slørasparges eller Plumosus som de også kalles. Som du ser er alle stilkene satt inn mot et tenkt punkt midt i sikkmassen (radial grupperingsteknikk).
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8240-683x1024.jpg)
Plumosus – det grønne benytter jeg mest for å dekke oasis slik at dekorasjonen kan være åpen og ikke helt lukket i overflate. Litt synlig er jo det grønne, så det blir jo en del av helheten. 😉 Achillea settes også radialt inn. Her forsøker jeg å bygge opp en god halvrund form. Tips: Høyden og lengden ut fra skålkanten er like lang. Sett gjerne inn toppen og 4 blomsterstilker ned mot skålkanten og bygg videre fra det. Det gjør det mye enklere å få til formen.
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8244-683x1024.jpg)
Nyper stiftes med litt tykk tråd (19/27) som festes i oasis. Benytt gjerne gaffelstifting her.
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8267-683x1024.jpg)
Dekorasjonen skal være lik på hver side av midtaksen, altså optisk symmetrisk. Så her setter jeg inn materialene jevnt ut over formen, noe som gjør det hele mye enklere å få arbeidet i balanse (optisk). 😉 Hortensia i herlige høstfarger er nå også på plass i stikkmassen. Sørg for at alle materialene får et godt og rent skråsnitt før det settes inn, slik at de trekker optimalt med vann. 🙂
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_0353-768x1024.jpg)
Så er det tid for å lage noe digg til kaffe´n! 🙂 Her er det marengs med brunt sukker som straks er klar for steking. 🙂 Følg med videre for denne bør du ikke gå glipp av! 😉
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_0370-1-768x1024.jpg)
Himmelsk marengskake à la Fleur
Kakebunn: 3 eggeplommer, 1 egg, 80g sukker, 2 ss hvetemel, 1ts bakepulver Slik gjør du: Pisk eggeplommer og egget luftig med sukker. Sikt i hvetemel med bakepulver. Has i en kakeform (26 cm) og stekes på rist. 150 grader i 15-20 minutter.
Marengsbunn: 3 eggehviter, 170 g brunt sukker. Slik gjør du: Pisk eggehviter stive, tilsett brunt sukker og pisk videre til tykk marengs. Stekes i kakeform (26 cm. med bakepapir i bunnen) på rist midt i ovnen ved 150 grader i 60 minutter. Ta kaken ut av ovnen og dryss peanøtter og hakket, mørk sjokolade over den varme marengsen. NB: La den avkjøles helt i formen.
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_0368-1-797x1024.jpg)
Sjokoladekrem: 75 g smør, 100g kokesjokolade, 100 g melis, 2 eggeplommer. Slik gjør du: Smelt smør og kokesjokolade og rør sammen til en jevn masse. Ta kjelen av platen og rør inn melis og eggeplommer med en stålvisp. Tips: Sprekker/deler blandingen seg, ta noen dråper med kaldt vann i blandingen så blir den topp igjen 🙂
Fyll: Pisk 5 dl. kremfløte (holder med 3dl, men jeg elsker mye krem) med en teskje sukker.
Montering: Legg kakebunnen på et fat og smør sjokoladekremen jevnt utover. Dekk så med krem og sett på plass marengsbunnen på toppen 🙂 Lykke til med herligheten! 🙂
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8308-1-697x1024.jpg)
Som du ser trenger man ikke mange ulike materialer eller en typisk blomst, f.eks. roser, Gerbera osv. (håper du forstår hva jeg mener her) for å få til et helhetlig produkt. Et blomsterarbeid kan godt være enkelt med en del staffasjematerialer, og ikke inneholde flere ulike farger for å være spennende å se på.
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_8296-2-715x1024.jpg)
Men, valører er viktig for at arbeidet ikke skal bli statisk og kjedelig å se på. Ulike valører i grønt og hvitt er derfor nødvendig her. 🙂 Teksturkontraster er også viktig i blomsterarbeider (følbar og synlig overflate). Nypene er glatte og blanke (synes mer i virkeligheten enn på bildet), noe som gir god kontrast til de andre mer matte og urolige materialene. De fremhever altså hverandre. Litt produktanalyse har vi alle godt av en gang i blant 😉
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_0217-1-1-768x1024.jpg)
Måtte bare dele dette fine bildet og et til… 🙂 Jeg velger ofte å ta en tur gjennom Stiftsgårdsparken her i Trondheim sentrum for den er så flott med alle de nydelige trærne, brusende vann fra fontenen og ikke minst alle de nydelige blomstene.
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/IMG_0216-1-768x1024.jpg)
Stiftsgårdsparken er en park i tilknytning til Stiftsgården. Stiftsgården er på 3 000 m² og var tidligere lukket. Under renoveringen av parken i perioden 1996 – 1997 ble parken åpnet og innarbeidet i et sammenhengende gangstrøk mellom Bispegata og Jomfrugata. Parkens kongemonument over Kong Olav V er utformet av Harald Wårvik. I 2004 ble det massive gjerdet mellom parken og Sommerveita fjernet og erstattet med smijerngjerde med port, slik at parken fikk direkte adkomst til Torget.[1]
![](http://www.fleurs.no/wp-content/uploads/2020/09/92_Trondhjem._Stiftsgaardshaven_-_no-nb_digifoto_20150622_00260_bldsa_PK19146_cropped-1024x654.jpg)
«Stiftsgaardshaven» på 1920-tallet Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling.