Hvorfor ikke en morellkake på festbordet?

Fleur2500 views

Moreller eller ?  😉

Ja, jeg ønsker fortsatt å overraske og forhåpentligvis inspirere deg med mine blomsterkaker. 😉 Denne gangen er det fristende og kalorifrie morellkaker som står på dessertmenyen. Det er med andre ord bare å spise så mye man vil, men kun med blikket. Men, noe spiselig må jeg jo ha med i dette blogginnlegget. Du får derfor en herlig oppskrift på et utrolig friskt og deilig morellsyltetøy, som passer utmerket til kraftige oster som Chevre og Stilton, på cottage cheese med ristede nøtter, eller på brunoste. Gled deg sier jeg bare!
Morellkakeproduksjon
For å lage disse Morellkakene har jeg brukt forholdsvis enkle teknikker som vikle og nåle. Noen materialer er stukket inn i stikkemediet (oasis), mens andre er lagt løst på kaken.
Arbeidets form/totalform
Blomsterkakene er enkle å lage fordi du jobber med en geometrisk grunnform, her sirkel/sylinderform med en klar ytre form (motsatt = organisk)
Materialplassering
Materialene har jeg valgt å plassere symmetrisk på formen/kaken, noe som også gjør det enklere for deg å få til et godt optisk (det man ser) resultat.
Teksturer/overflater (synlig og følbar overflate)
Lek med teksturkontraster. Tenk at du vil fremheve et materiale og setter da til et annet materiale som kontrasterer f.eks. grov – glatt eller blank – matt osv. Forsøk å ha mest av en overflate/tekstur. Det gir arbeidet en bedre helhet og et klarere uttrykk, samt at det blir mer spennende å se på. Lykke til! 🙂
S0126064
Her ser du hvordan jeg lager blomsterkakene. Skjær ut oasis i ulike størrelser og fest på blader med nåler eller pyntestreng

S0356090

Blader fra potteplanter er fint å benytte. Nå finnes det også masse fint å høste i naturen – Ut på tur! 🙂
S0148022
La deg friste til å lage en blomsterkake… eller fler..

S0887151

Skal det være en morell-cupcake? 🙂

S0797136

Du vil garantert overraske gjestene dine med et slikt dekket bord. La det stå til pynt på en plass i nærheten av selve festbordet. Jeg har dekket bordet med flatmose og organisert noen kopper og fat mellom de ulike blomsterkakene (organisert kaos). De røde morellene gir en sterk fargekontrast (komplementærkontrast) til alt det grønne – forfriskende eller hva?
Duggfriske, mørkerøde moreller. Jeg elsker dem, og kjøper dem så snart de er å få tak i på butikken eller på torvet. 

S0308054

Herlige grønne valører

S0747126

Hva med en til? 😉

S0757128

La det bugne litt på bordet, la det være frodig, delikat og fristende…
Nå ble det for mange søte kaker… Hva med et glass med iskald morellsaft? 🙂

S0288049

Flatmose kan du få kjøpt på blomsterbutikker og i hagesentre. Det kan være lurt å bestille slik at du er sikker på at de har det. Mester Grønn pleier å ha små poser til ca. 40 kr. 

S0857146

Sett noen teskjeer i kakene. På den måten ser de ekstra fristende og naturtro ut. 
Mørke, røde moreller er litt eksklusive på et vis. De har kort sesong og er ganske så kostbare, men ikke til å motstå for det 😉
20140426_121758
Et morelltre i full blomst. Nyt det mens du kan for blomstringen er kortvarig. Legg deg under treet, se opp i trekronen og ta livet helt med ro..
Morell (Prunus avium) er en steinfrukt.  I samme planteslekt finner man blant annet også hegg og kirsebær
Kjøttet er fastere enn i kirsebær. Morellen har ofte kløft mellom stilk og bunn. Treverket er fast, tydelig strukturert og brukes i møbler, i musikkinstrumenter, og til tredreiing.
Betegnelsen «morell» er egentlig navnet på en gammel kirsebærsort som opprinnelig skal ha stammet fra Château de Moreilles i Frankrike. Dette er egentlig sure, mørke kirsebær (Prunus cerasus), men på norsk brukes den for søte kirsebær.

Morellsyltetøy

1,2 kg moreller (ca 3 kurver)
2 ss balsamicoeddik
700 g sukker
2 dl vann
1 sitron, skall og saft
Dag 1:
Rens morellene: skyll godt, fjern stilkene, del i to og fjern steinene.
Bland sammen balsamicoeddik, sukker, vann, sitronsaft og revet sitronskall i en kasserolle. Kok opp under omrøring, og la blandingen koke i 2 minutter. Tilsett bærene og la alt koke i 10 minutter uten lokk. Sett på lokk, og oppbevar kasserollen kaldt over natten.
Dag 2:
Sil av saften og kok opp. La saften koke inn (uten lokk) til en mer sirupaktig konsistens (15-40 minutter). Tilsett bærene, kok opp igjen og la alt koke i 5 minutter. Skum av underveis for klarere resultat.
Ha syltetøyet over på rene, varme glass. Sett på lokk med en gang og la glassene avkjøles opp ned. Oppbevar syltetøyet kjølig. Morellsyltetøyet smaker himmelsk godt til kraftige oster som chevre og Stilton, på cottage cheese med ristede nøtter, eller på brunosten…
TIPS: Synes du det er for mye saft i forhold til bær? Hell noe av saften over på egen flaske, og bruk til riskrem, i kaker og desserter.

marmellata-di-ciliegie

Sommerlig og friskt syltetøy som smaker himmelsk godt.

S0797136

Stålsett deg for flere visuelle kaloribomber.. 😉 Jeg lover deg i hvert fall et blomsterkake blogginnlegg til i nær fremtid.

S0556112 (1)

Her ser du tydelig teksturkontraster i materialene som er benyttet. Ser du hvilken overflate/tekstur det er benyttet mest av?

S0977166

Håper du har hatt en fin uke og at du nå kan slappe litt av i helgen. Nyt sommeren og ta vare på de fine stundene.
Klem fra meg
Fleur