Lær å lage plantekuler

Fleur4090 views

Populære glasskolber med fat

Ja, jeg falt for fristelsen og kjøpte meg ikke bare én men to slike glasskolber! Men, hva skal jeg egentlig ha i dem? Først prøvde jeg meg litt frem med noen planter, små sukkulenter for å være presis. Men, de måtte jeg bare ta ut av «glasshuset» igjen etter et par dager. Hvorfor? Jo, du skjønner jeg syntes så synd på de små stakkarene som hadde blitt stengt ut fra alt og alle, samt lite oksygen hadde de nok også 🙁  Synes de så litt tusk ut etter bare et par dager. Nei, jeg måtte nok finne på noe annet lurt… 🙂
dscf1991
Jeg har laget noen kuler til nå, men skal lage flere. Synes de er lekre å bruke til borddekorering. Den store kulen får selvfølgelig ikke plass i glasskolben, den er bare med på bildet fordi han gråt seg til det 😉

Hvorfor ikke plantekuler?

For en stund siden laget jeg noen kuler i ulike størrelser som jeg viklet eller limte plantematerialer til. Jeg fikk lyst til å prøve de i glasskolbene, og sannelig ble det litt kult. Plantekulene er veldig enkle å lage, jeg garanterer deg et nydelig resultat. Kulene er flotte å dekorere med på flere ulike måter, og passer kjempefint i hjemmet både høst og vinter.
dscf1580-1
Pass på at du ikke lager for store kuler. Materialet du bruker bygger en del ut og kan dermed bli for stor for glasskolben.

Dette trenger du for å lage slike lekre plantekuler:

  • Isoporkuler i ulike størrelser, du kan også bruke papir, gjerne makulert papir eller aluminiumsfolie som du former til en ball med hendene. For å lage papirballer vikler du med myrte eller vikletråd.
  • Hurtigtørkende lim (mitt er fra Panduro) NB: Ikke bruk limpistol på friske blader for det setter stygge merker
  • Pyntestreng, myrtetråd eller annen streng som du ønsker å vikle med.
dscf1980
Hurtigtørkende lim, pyntestreng og myrtetråd.

Styrolitkula. ¯ 40 mm, 6 st. *** Local Caption *** Styrolitkula. Pris per st dŠr inget annat anges. ¯ 40 mm, 6 st.

Isoporballer i ulike størrelser har de på Stoff og Stil, Panduro og sikkert andre butikker også.
dscf1569
Lekkert å dekorere med en glasskolbe med planteballer, blomster og en ball i fri dressur 😉

Plantematerialer jeg har benyttet er:

  • Sølvkrans (som jeg har limt på isoporkuler) Har du den ikke i potte eller bed kan den være vanskelig å få ta i nå, for den selges mest sammen med sommerblomster.
  • Sølvtråd (den har jeg viklet med myrtetråd eller sølvtråd rundt kuler laget av papir og streng) TIPS: før du vikler på Sølvtråd/planten bør du ha et lite lage med flatmose for da trenger du mindre plantemateriale og det blir enklere å vikle på.
  • Tilandsiaskjegg (er du så heldig å få tak i dette materialet vikler du det bare på) Jeg fikk tak i mitt fra USA i sommer.
PS: Erika og Calluna (lyng) er flott å lage kuler av. Da kan du også få inn litt farger hvis du ønsker det. Mose er også ideelt å lage baller av. Jeg bruker for det meste flatmose for det bygger ikke så mye ut. Putemose er tykkere og derfor best å nåle på ballen. De blir også riktig så lekre. (se bildet under)
8bcef23945f2a2b773be9ec10109008e
Putemose som nåles på med tråd/streng som bøyes til en hempe (se bildet)
lage-mosekuler-trinn-for-trinn
Foto: Mester Grønn
Manglet noen prosessbilder, så jeg fant noen andre som gjør jobben for meg med å vikle mose på en oasiskule. Skal man stikke friske blomster i mosekulen er det en fordel at oasisen har trukket vann. Kulen bør da stå på et fat eller lignende.
dscf2098
Synes det ble ganske flott med noen tørkede høstblader også inni glasskolben. Hva synes du?  Har du noen andre tips til høstpynt i kolben?
dscf2198
Her ser du begge kolbene i hver sine «kube» 🙂
dscf1582
Det er ekstra flott når kulene har litt ulik tekstur/overflate slik at de fremhever hverandre. Noen blader legger du tett i tett og over hverandre, mens andre litt mer spredt.
Håper du har kost deg litt med innlegget og at du får lyst til å lage baller av et eller annet slags materiale. Som jeg sa innledningsvis er det superenkelt å få til et fint resultat. Jeg garanterer deg at du ikke kommer til å «balle» med dette 😉
Ha det fint så lenge, så ses vi før du vet ordet av det.
Varm høstklem fra meg
Fleur