Lerkekrans med tulipaner og tips til lengst mulig holdbarhet

Fleur3466 views
Arrangement med lerkegreiner, tulipaner og eføy
I dette innlegget viser jeg deg et enkelt arrangement med tulipaner som hovedmateriale. For å gjøre blomsterarbeidet litt mer interessant lager jeg en greinkrans som festes til en stålkonstruksjon for så å settes på vasen. Materialene arrangeres enkelt inne i og utenpå kransen. Mansjetten/kransen passer nok best til enkle, sylindriske vaser, gjerne med en brem/kant øverst (slik som vasen på bildet under). Den er forresten designet av Blomsterdekoratør Finn Schjøll for en god del år siden. Har du ikke tilgang på greiner, kan du kjøpe ferdige bukettunderlag eller kranser (i ulike materialer) på blomsterbutikker eller hagesentre som selger snittblomster.
DSCF7815 (1)
Denne vasen benytter jeg til dette arbeidet. Kransen kan hvile på kanten av vasen. Uten denne kanten vil det være best med en konstruksjon som gjør arbeidet mer stødig.
DSCF7814
Her ser du stålkonstruksjon som jeg enkelt viklet myke greiner av lerk i og rundt. Vil ikke greinene sitte godt nok, fester du de i tillegg med små hemper av vikletråd.
DSCF7817 (1)
Har du ikke en konstruksjon/mansjett (eller ikke tid til å lage), legger du bare kransen rett på bremen/kanten på vasen. Har du ikke en vase med kant, bør du feste kransen til en stålkonstruksjon, slik jeg har gjort.
DSCF7818 (1)
Lange greiner med eføy (fra en plante) vikler jeg rundt kransen og inn i arbeidet for å få en god helhet. Tulipanene settes enkelt ned i vasen. Tips: Har du høns/kyllingnetting kan du også feste det på undersiden av kransen og sette blomsterstilkene enkelt i hullene. Med dette hjelpematerialet er det lettere å få blomstene til å stå der du vil ha dem 🙂
DSCF7834 (1)
Tulipaner og eføy- Hedera helix med en mansjett/krans av lerk rundt seg. Enkelt, men likevel litt mer enn en bukett med tulipaner.
DSCF7831
Her har jeg snittet av noen Perleblomster- Muscari som jeg vil sette mellom de lysgule tulipanene.
DSCF7847 (1)
Løkblomster som Tulipaner og Perleblomster liker å stå i kaldt vann og gjerne med holdbarhetsmiddel for løkblomster. Snitt slike urtaktige stilker rett av på stilken (ikke skrå). Ikke ha for høy vannstand for da trekker de mer enn de trenger, og vokser raskere. Urtaktige snittblomster trekker fra hele stilken i motsetning til treaktige (eks. roser)

Tips til langvarig tulipanglede:

  • Kjøp tulipanene når knoppene er godt utviklet og fått farge.
  • Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.
  • Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann.
  • Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.
  • Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • Hvis du plasserer tulipanbuketten kjølig om natten vil det forlenge holdbarheten.
  • Tulipaner er lite kravstore blomster, så lenge de får påfyll av vann hver dag. En bukett med tulipaner holder seg minst 1 uke, om ikke lenger.
DSCF7882 (1)
Innekos med noen av mine favorittblomster 🙂 Tulipaner har en egen tiltrekningskraft på de fleste av oss; de er godteri for øyet! Tulipansesongen strekker seg fra november til april, og i løpet av denne perioden har norske gartnere dyrket fram og gitt oss over 70 millioner tulipaner 🙂
DSCF7872
Sammen med arrangementet har jeg valgt å sette to enkle, blå kubbelys i små treboller. Med litt putemose står lysene stødig og det ser ganske så fint ut… eller hva?
DSCF7878 (1)
Norsk produksjon sikrer at tulipanene har kort reisevei, slik at de har best mulig holdbarhet når de står hjemme hos deg.
Hei, kjære leser! 🙂
Det er heldigvis fortsatt sesong for herlige og knitrende tulipaner! 🙂 Jeg bare ha en  stor bukett når helgen nærmer seg! Jeg har heldigvis ikke mange andre «laster» her i livet enn blomster, bortsett fra sjokolade og kanskje også kaker og pizza, og …  En uke uten, er slettes ingen god uke for meg 😉

Ha det godt så lenge, så treffes vi før du aner det 😉

Klem fra meg
Fleur
DSCF7897 (1)
Greiner av eføy er enkle å surre rundt lys, uten å benytte noe festemateriale. Tips: Ikke benytt unge skudd da de blir fort slappe. Gamle greiner/blader holder seg derimot lenge.