Ranukler – alt om stell og litt til

Fleur4642 views

Ranunkel – Ranunculus

En av de aller, aller vakreste blomstene jeg vet om! De er så yndige med sine mangfoldige og sarte kronblader og flotte form. Jeg synes spesielt Ranunkler i duse, delikate pastellfarger er ekstra lekkert. Men, de er også nydelige i knallfarger som gul, lilla, oransje og sterk rosa, alt etter hva de skal settes sammen med og omgivelsene de skal plasseres i. 🙂
DSCF7597
Ranunkler selges som snittblomster og…
csm_140110_15_e88d94f9ee
som potteplanter 🙂 Bilde: Floradania DK

Arrangement, en disiplin i blomsterdekoratørfaget

Det er mange måter å lage et blomsterarbeid på uten å bruke stikkmasse (f.eks. oasis) som teknisk hjelpemiddel. Å klare seg uten er en spennende måte å arbeide på, og ikke minst en mer miljøvennlig måte 🙂 Mange av de ferdige underlagene (f.eks dette med reagensrør som du ser i dette innlegget) kan brukes flere ganger. Lager du f.eks.en greinkonstruksjon og arrangerer blomster i den, kan du ta vare på konstruksjonen når blomstene dør og bruke den på nytt igjen ved en senere anledning. Det tar ofte litt mer tid å lage underlag som du kan arrangere blomster i, men til gjengjeld har du det nesten for alltid. 🙂 I dette innlegget viser jeg deg et av mine arrangement med Ranunkler som hovedmateriale/blomst.
DSCF7660
Enkelt materialevalg med bare Ranunkler, tørket Bjørnegress og Brudeslør
DSCF7684 (1)
Nå er det sesong for Ranunkler og dermed enkelt å få tak i på blomsterbutikken. 🙂

Slik lages arrangementet

Du trenger:
Treplank, jernstenger (velg tykkelse selv), reagensrør/glassrør, sugerør, nylontråd
  • Drill, hammer, baufil, tang, saks og litt byggelim
 Som du skjønner er jeg ofte på byggvarefirmaer 😉
Slik gjør du:
Skjær til en passelig stor plank, sag/klipp jernstenger i passelige lengde, drill hull og legg i litt lim og sett i (bruk gjerne hammer hvis det trengs) jernstengene. Plasser sugerør (hvis du ønsker det over jernstengene) og fest reagensrør med nylontråd på 3 plasser
DSCF7595
Her ser du en del av arrangementet. Jeg har dessverre ingen prosessbilder, så lurer du på noe, send gjerne spørsmål.
DSCF7599
Her ser du sugerørene er på plass utenpå jernstengene. Reagensrørene er festet til med nylontråd/fiskesnøre.
DSCF7590
Reagensrør/glassrør får du kjøpt på flere hobbyforetninger, blomsterbutikker og hagesentre. Sjekk også på nettet. Sugerør fra Ikea.
DSCF7612
Fyll glassrørene med vann og sett i blomstene. Her ser du tørket Bjørnegress og Ranunkler
DSCF7616 (1)
Noen foretrekker «rene» blomsterarbeid med f.eks. bare Ranunkler, mens andre synes de kler å være sammen med litt andre blomstersorter. Kanskje du liker begge deler slik som jeg? Ranunkler, Perleblomster, Brudeslør og Tulipaner.
DSCF7706 (4)
Ranunkler, Perleblomster og Primula

Stell avskårne ranunkler

  • Ranunkler har tynne blader som lett råtner hvis de blir liggende i vann. Fjern alt av blader som havner under vann i vasen.
  • Kutt blomsterstilkene på skrå med en skarp kniv (ikke saks) og sett dem i kaldt vann med holdbarhetsmiddel som inneholder næring og bakteriehemmende middel.
  • La gjerne ranunklene stå kjølig om natten og når du ikke er hjemme slik at de holder seg mye lengre.
DSCF7711
Sett gjerne til noen geometriske former. Her i form av bladballer med pålimte blader av Sølvkrans (sommer/høstplante). Det gir litt optisk tyngde nede og og gir en god størrelseskontrast til de mindre runde formene i arrangementet.
DSCF7705 (3)
Tenk at det er februar allerede! Det går fort mot vår 🙂
DSCF7663
Isoporkuler med Sølvkrans og Sølvtråd. (lime og vikleteknikk)
DSCF7712
Bjørnegresset er litt urolig i bevegelsene og gir derfor litt spenning til et ellers ganske statisk blomsterarbeid. Noe ujevn rytme i arbeidet, men det ses knapt på bildet. Jevn rytme mellom Primula. Litt analyse må jeg kunne snile inn 😉
Holdbarheten er også ganske god –  de bør stå fint i ca. 8-14 dager. Selvfølgelig er det avhengig av hvor i utviklingen de er kommet når du kjøper dem, hvor flink du er til å snitte, ta bort blader og sette dem kjølig.
Tips: når du kjøper Ranunkler bør du se etter om stilkene og blomstene har friske farger. Blomstene skal vise god farge, men bør ikke være helt utsprungne. Stilker og blad skal ha en god, grønnfarge – ikke gulaktig. Se også etter om Ranunkelbuketten har knekte stilker/blomster. Det er ikke gøy å komme hjem, begynne å stelle med blomstene, og så triller det ut flere hoder på kjøkkenbenken.. kjenner du deg igjen? ?
DSCF7622
Underlaget er hvitt og blir derfor delikat på en lys flate. Her har jeg plassert det i snøen for å illustrere…

Prinsen som ble en blomst – et eventyr 🙂

I eventyr forvandler frosker seg til prinser og det var en asiatisk prins i akkurat et slikt eventyr som gav navnet til denne blomsten. Prinsen hadde ikke mot til å erklære sin kjærlighet ovenfor den han elsket og dette plaget ham så mye at han døde. Etter sin død ble han forvandlet til en blomst og denne blomsten fikk navnet Ranunculus som på latin betyr liten frosk
DSCF7623
Fortsatt er det rosa som dominerer arbeidet ettersom de gule tulipanene er såpass duse i fargen… Vær «forsiktig» med å bruke gult i arbeider hvis du ikke vil at fargen skal dominere. (maks 10 % av det totale arbeidet)

Ranunkel som potteplante

Ranunkler kan du også kjøpe som potteplante og ha glede av dem en stund inne, for så å sette de ut. De vil sette pris på det, for de trives aller best der.
De kan du sette ut når det ikke lenger er fare for frost. De tar seg flott ut i både bed og i krukker. De er bare skjønne når de står i fullt flor ute i hagen, og når de tas inn som buketter i vase! ?
2011122_Ranunkel1
En liten frosk som potteplante er lett å få tak i 😉 Foto: Floradania DK

Dyrk Ranunkler i egen hage

Før var de en renodlet knollvekst, men nå finnes det som sagt ranunkelplanter som du kan så fra frø, og få blomster alerede samme år.
Tips til hvordan du setter Ranunkelknoller her 🙂
DSCF2575
En enkel bukett med Ranunkler og gamle greiner i en rektangulær glassvase. Det enkle er ofte … 🙂

DSCF7620 (1)

Kjære leser! 🙂

Har du har fått noe ut av dagens innlegg? 🙂 Kanskje du har lest og dermed lært noe nytt om den vakre Ranunkel, eller så har du skrollet deg nedover siden for bare å titte på bildene? Uansett, håper jeg du har kost deg litt med et lite vårlig fra meg, til deg.

Ta vare på resten av søndagen 🙂

Varm klem fra meg

Fleur