Sesong for vakre, overdådige Peoner

Fleur8704 views

Vakre Pioner tar pusten fra noen og enhver

Norsk navn: Pion eller Peon
Vitenskapelig navn: Paeonia
Familie: Pionfamilien (Paeoniaceae)
Ekstra opplysning: Peoner kommer opprinnelig fra Kina, og er landets nasjonalblomst som skal bringe rikdom og lykke.

Innhold

I dette blogginnlegget deler jeg litt fakta om Peoner og stell. I tillegg viser jeg deg hvordan du kan dekorere en vase med garn i ulike farger. Du kan se bilder av flotte Peoner enkelt dekorert i glassvaser, og trinn for trinn bilder som viser hvordan det kan gjøres. Etter å ha sett på de nydelige blomsterbildene, håper jeg du er Peonforhekset og dermed løper til din lokale blomsterbutikk og plukker med deg flere vakre, velduftende eksemplarer. Husk: Blomster er mentalhygiene. Det er helg og du har sikkert fortjent dem! 🙂
S0844089
Her ser du Peoner og Alstromeria/Inkalilje. De har begge urtaktige (motsatt av treaktige) stilker og er derfor enkle å snitte. God holdbarhet på begge sortene.

Mimre, mimre..

For meg er Peoner et symbol på at sommeren er i full anmarsj. Den herlige duften og de silkemyke kronbladene får meg til å mimre om ”gamle” dager. Naboen vår hadde nemlig mange vakre og duftende rosa og hvite peoner i hagen. Jeg husker at jeg tenkte:”hva om jeg bare tar en, vil hun merke det?” Det ble  bare med tanken, men jeg var nære på et par ganger. Jeg har alltid elsket blomster, og bestemte meg tidlig, allerede på barneskolen at jeg skulle bli blomsterdekoratør, det måtte bare bli slik. Selv om jeg ikke lenger jobber med blomster til daglig, vil jeg alltid holde på med det i en eller annen form. 🙂
 il_570xN.791656925_3wve
Peoner er voluminøse blomster som krever sin plass. På bildet ser du sorten Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’ som er den mest kjente og som det er mye av på markedet.

Nå er det Peoner som gjelder!

Siste del av mai og et par tre uker framover, bugner det av nydelige Peoner i de fleste blomsterbutikker og hagesentre. De selges som regel i buketter med 5 eller 10 i hver, men selvfølgelig kan du kjøpe en enkel Peon. Sesongen er kort, så det gjelder å nyte de mens man kan. NB: Kjøp Peoner som er i knopp, men som viser klart hvilken farge de har. 🙂
 8e778bdc9fd55d93e133f82aa52816dd
Peontid både inne og ute. En blomsterbutikk etter min smak 🙂

Fylte, doble og enkle blomster

Peoner finnes med fylte blomster som betyr at de er full av kronblader, men de finnes også med doble blomster hvor det er to eller flere rader med kronblader og du kan se pollenknoppen. Den enkle varianten har i all hovedsak kun en krans med kronblader og du ser pollenknoppen.
tumblr_nylm2h7moa1qhuvmlo1_1280
Fylte Peoner med utallige, myke og silkeaktige kronblader. Blomster til helgen er i boks 😉
tumblr_n3xi6auRA51s0zqico1_500
Doble Peoner med to eller flere rader med kronblader. Denne vakre Peonen ser ut til å ha 4 rader.

Finnes i ulike farger

De vanligste fargene på peoner er rosa, rødt, og hvitt, som kan gå over i lyserødt, dyprødt, lilla og kremhvitt. De finnes også i vakre korallfarger og noen peoner er også klassifisert som ”gule” arter, men de er mer sjeldne. To fargede Peoner finnes også.
PE11
Denne nydelige hvite Peonen heter Duchesse de nemours
PE07
Her er også en vakker skarp rosa sort som heter Edulis superba.

nantucket-wedding-14

Corall sunset heter denne skjønne Peonen. Blomsten er så voluminøs at den gjør seg flott alene i en enkel vase eller flaske.

Slik steller du dine Peoner

Du fjerner bare blader som vil komme under vann og snitter de på skrå (ca. 45 grader) med en skarp kniv og setter de umiddelbart i kaldt vann med holdbarhetsmiddel. Vasen må selvfølgelig være skinnende ren, og dermed fri for bakterier som kan forringe blomstene dine. Unngå å sette de nær et solrikt vindu og sett de kaldt om natten. Kjøper du de på rett stadium (i god knopp, men som viser farge) skal de stå pent i ca. 5-6 dager. De kan selvfølgelig stå lenger, det er ikke noe fasitsvar her. Se tidligere innlegg om stell av snittblomster

Peon og blomstersymbolikk:
Jeg er i paradis; nå vet jeg at jeg elsker deg, oppriktighet, pass deg, amors piler treffer målet

les mer om blomster og symbolikk her

Viktig medisinplante

Moderne forskning viser at ekstrakt fra peon kan lindre betennelser, blodpropp, magesår og allergi.

Populær blomst blandt kunstnere

Store kunstnere som Monet, Renoir, Gaugain og Delacroix likte å gjenskape Peoner i sine malerier. Under ser du et eksempel på det.
vase-of-peonies.jpg!Large
Dette peonveldet er malt av den franske kunstmaleren Oscar-Claude Monet (1840 – 1926) 

Enkle glassvaser, garn, Peoner og litt til

Videre i dette innlegget ønsker jeg å gi deg inspirasjon til å lage enkle dekorasjoner i glassvaser. Før vasene dekoreres med Peoner og litt andre snittblomster, viser jeg hvordan du fester garn til vaser, og dermed gir de et nytt friskt uttrykk. I disse arbeidene har det også til hensikt å dekke oasis.
S0433235
Det er kjekt å ha noen enkle glassvaser i ulike størrelser. Du bør ha litt valgmuligheter her i forhold til hva som passer ulike blomstersorter, men også etter hvor de skal plasseres.
S0423234
Garn i ulike farger som passer til blomstene. Skal du lage dekorasjoner i transparente vaser/potter/underlag vil oasisen synes, noe som slettes ikke er pent (hvis ikke man benytter farget oasis) Det er flere ulike måter å skjule oasisen på, og her viser jeg en med bruk av garn utenpå vasen (det er selvfølgelig også et dekorelement)

S0473240

Til denne type dekorasjon jeg nå skal lage passer det best å sette oasis under skålkanten. Så surres garn rundt bollen i flere omganger. Avslutt med å knyte garnet sammen med enden som du startet med. Garnet må sitte ganske stramt på, så dra litt godt i når du jobber deg rundt bollen/vasen.

S0503244

Jeg velger å sette litt lav oasis i bunnen av vasen. Kunne selvfølgelig bare arrangert blomstene (uten oasis), men jeg ønsker å utnytte materialene og med bruk av oasis trengs det færre. På denne måten er det også lettere å få luft i arbeidet og få blomstene til å stå der du vil ha dem.
S0523246
Tips: Det er lurt å dekke oasis med noen blader (jeg benyttet de fineste av Peonene) før du setter inn blomstene. 
S0844089
Synes det er litt lekkert når garnet matcher blomstene, men det kan være fint å bryte helt også. Det er bare å prøve seg fram. Dette garnet kjøpte jeg på tilbud for bare 13 kr. stk. Det er ofte garnforretninger selger nøster til svært redusert pris og da må man slå til 😉
S0944099
Blomsterarbeidene skal brukes til borddekoarsjoner ute, og ved bruk av oasis står blomstene bedre på plass der de skal (det er ganske mye vind i dag).
Her ser du vasene ferdig dekorert med Peoner, Alstromeria/Inkalilje (lite utviklet) og noen Setaria. Garnet har jeg valgt å feste litt oppe og nede på vasene, slik du ser her. Du kan selvfølgelig bytte ut farger, blomster og gjøre det som passer til omgivelser og anledning.
S0534056
Her ser du den lave bollen/vasen dekorert med de samme materialene. Blomstene har jeg satt parallellt (loddrett) ned i oasis. 

S0284030

Delikate og  lyse pastellfarger gjør meg glad. Hva med deg?
S0445044 (1)
Dyp røde peoner er også vakkert. Her i selskap med mange rosa peoner og Alstromeria.
S0694074
Rødt og grønt fremhever og forsterker hverandre (komplementærkontrast – farger som står over hverandre i fargesirkelen. Rosavalører demper noe..
S0744079
Å stelle med levende materialer og spesielt vakre blomster, gir energi og glede, ren mentalhygiene. 🙂
S0505050
Min lille Tintin må selvfølgelig være med på et bilde denne gang. Han trives så godt når han får være med der det skjer. Blomster ser det også ut til at han liker 🙂
38042
En vakker tofarget peon – «Jordbær med fløte».. (vet ikke navnet, gjør du?)
S0784083
Arbeidene jeg har vist her er enkle å lage. Prøv deg litt frem og kos deg mens du holder på. Husk: det er ikke noe som er «feil» å gjøre 🙂
S0614064
Dekorasjonsteknikk. Her benyttet jeg parallellteknikk og stilkene stikkes vertikalt ned i oasis som vist på bildet (kun peonbladene som dekker oasis er stukket inn på kryss og tvers i oasis).

S0644067

S0864091

Håper du har følt at det har vært verdt å titte innom bloggen min i dag. Jeg ønsker selvfølgelig å smitte deg med min egen kjærlighet til vakre blomster og selve faget. Håper jeg lykkes litt med det 🙂
Da må dere ha det godt så lenge, og husk å være snille mot hverandre (som mamma alltid pleier å si).
Varm sommerklem fra meg.
Fleur