Sort brudekjole og litt brudebuketthistorie

Fleur9253 views

Fra oldtiden har den hvite kjolen symbolisert jomfruelighet, uskyld og renhet. Den hvite eller kremfargede kjolen ble allminnelig i Europa omkring slutten av 1700-tallet (fransk mote) hvor det ble populært å gjenskape antikkens lyse og lette kjoler. Også etter de hvite brudekjolenes inntog var det mange som giftet seg i kulørt kjole. Valget var betinget av praktiske og økonomiske hensyn. Den hvite kjolen var lite anvendelig for senere anledninger og var dermed mest utbredt blant de mer velstående. Dessverre er flere illustrasjonsbilder slettet i dette innlegget 🙁

 Andreas Bolseth f Sigvald Moa 1915
Brudepar fra tidlig på 1900-tallet (FylkesFOTOarkivet for Møre og Romsdal)

Svarte brudekjoler ble ikke vanlig i Norge før ut på 1800-tallet, men ble da et mye brukt alternativ. Den mørke fargen gjorde kjolene egnet for videre bruk som penkjole og spesielt til kirkebesøk og gudstjeneste. Enkelte steder holdt skikken med svart kjole seg til et godt stykke inn på 1900-tallet.

Løtvedt-1
Dette moderne brudebildet fra 1930-tallet er tatt av fotograf Løtvedt i Bergen. Mange bruder sløyfet den tradisjonelle brudekjolen og sløret på denne tiden.

I Norge var bryllupet mellom kronprins Olav og kronprinsesse Märtha i 1929 med på å gjøre bruken av hvite brudekjoler vanlig.

sp130877_0
På det offisielle forlovelsesbildet bar Märtha en enkel, sort kjole.
 9868ecf881ac1d220e87f4c59355bdef
Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha giftet seg i Vår Frelsers kirke (nå Oslo domkirke) 21. mars 1929. Brudekjolen var tidsriktig og selvsagt hvit og med et langt brudeslør. Naturlig nok valgte hun Märthaliljer i brudebuketten.

 I dag velger flere bruder å gifte seg i andre farger, spesielt hvis det ikke er det første bryllupet eller i forbindelse med borgerlige vielser.

Denne moderne og litt rocka bruden er ganske tøff, synes jeg. Skjørtet er transparent med både sort og hvit tyll, noe som gjør inntrykket lettere og lystigere ;)Brud og brudgom matcher perfekt.
Våger man ikke å gå for det helsorte, kan store print på en del av brudekjolen være tingen 🙂 Jeg falt pladask for denne! 🙂
Er man glad i mørke farger, men ikke ønsker eller våger å kle seg i en sort brudekjole på den store dagen, kan en brudebukett som denne være et stilig og kontrastfylt blikkfang.
DSCF5402 (1)
Søte Emma er superflott som brud i denne lekre kjolen. Den fargesterke buketten passer utmerket. Får litt spanske vibber her 🙂
DSCF5405
De fleste bruder velger brudebuketter i ganske duse og lette farger…her ser du det motsatte 😉

Hvitt var en mye brukt brudekjolefarge frem mot 1970-tallet, et tiår da færre kvinner giftet seg i antrekk med denne fargen.

Vil man ha noe annerledes enn alle andre, kan dette kule brudeparet være til inspirasjon 🙂 Jeg elsker kjolen, og legg gjerne merke til hvor flott det blir med sort bånd rundt stilkene på brudebuketten 🙂
Her har jeg funnet nok en sort kjole med stor blomster på. Nå er det bare brudebuketten som mangler…
Blomster/brudebukett, brudgom, forlovere, invitasjoner og kaker i samme fargetema er riktig så lekkert. Bruden selv har valgt tradisjonelt hvitt, mens brudepikene er i sorte kjoler.
DSCF5403 (1)
La petite robe noir… Den lille, sorte kjolen.
DSCF6570 (1)
Den lille sorte… Parfymen fra Guerlain anbefales å sniffe litt på. Kanskje en duft for deg? 😉
DSCF5401 (1)
Fargesterke bruder er superflotte med fargesterke brudebuketter. Emma er fargesterk og kald i sine fargetoner. Hun kler derfor aller best kalde farger. Ettersom hun er fargesterk, kan hun gå høyt opp i fargestyrke uten å «blekne» selv. Denne buketten har nesten bare kalde farger, selv det grønne. Den gulgrønne fargen er «syregul»  og virker derfor kald.

Kjære Blomstervenn! 🙂

Litt historie og flotte bruder/brudepar og buketter skader vel ikke. Vet jeg har skrevet mye om brud, og har faktisk vurdert å bare skrive om brud og bryllup. Vi får se hvordan bloggen og innleggene mine utvikler seg etter hvert… Kom gjerne med forslag til innlegg 🙂

Varm klem fra meg til deg

Fleur

Legg gjerne inn en kommentar