Tørkede materialer på gullring og saftige lussekatter

Fleur765 views

Hei og velkommen skal du være! 🙂 Denne gangen skal jeg vikle tørkede materialer i form av blader, siv og strå på en stor gullring. Kransen/ringen skal henges i stua vår. 🙂 Tørkede materialer er i skuddet igjen som aldri før, men med en litt annen vri enn slik det var på 80 og tidlig 90-tallet. Den gangen skulle det jo bugne av tørkede blomster (spesielt roser) i bunter på toppen av lutede vitrineskap 😉 Siden det er 13. desember og Luciadagen i morgen, tenkte jeg det også var på sin plass å lage noen store og saftige Lussekatter. God fornøyelse, kjære Blomstervenn!

En helt enkel gullring skal dekoreres med litt tørkede materialer. Slike ringer får du kjøpt på de fleste blomster- og gavebutikker. Denne mener jeg å ha kjøpt hos Blomster i Byhaven. Jeg har flere i ulike størrelser liggende for de er supre å bruke i mange ulike sammenhenger (eks. brudebinderi)

Pampas, Lagurus, Phalaris og blekede lærbregner – Rumohra adiantiformis kuttes i kortere og festes/vikles til gullringen. Tørkede materialer selges nå i de fleste blomster og gavebutikker. Enkelte Floriss butikker har mye å tilby som f.eks. Floriss Paleet i Oslo. De har et rått utvalg!! 🙂

Jeg velger å vikle på materialene med en tynn gulltråd som da matcher gullringen. NB: klipp korte lengder og fest materialet på to plasser (eller tre) slik at det ikke sklir/beveger seg rundt ringen.

Jeg har valgt å starte oppe på venstre side av ringen og jobber meg nedover. Før du begynner å feste materialene til ringen er det greit å ha tenkt ut hvor du skal plassere de ulike materialene du har til rådighet. Selv hadde jeg akkurat (nesten litt for lite) materialer til å gjennomføre arbeidet, så jeg måtte være litt mer sparsommelig enn jeg hadde lyst. 🙁

Gule boller i forskjellige former, levende lys i en krans på hodet, stjernegutter og sang i mørket. Hva er nå egentlig Lucia? Og hvorfor feirer vi dagen? Det norske navnet lussekatt er lånt fra svenskenes Lucia-tradisjon. Svenskene feiring av Luciadagen har lange tradisjoner. Vil du vite mer om dette trykker du her.

Lussekatter som tar pusten fra deg (ca. 20 stk.):
1 kg hvetemel, 160 g sukker, 1 pose tørrgjær, 1,5 ts kardemomme, 1 strøken ts salt, 1 sukkerbit til ca.15 safrantråder (knuses sammen i en morter), benytter du malt safran dropper du sukkerbiten, 1 egg, 6 dl melk, 150 g meierismør. 1 egg til pensling og rosiner til pynt.
Slik gjør du: Ha alt det tørre i en bakebolle, så tilsetter du melk og smeltet smør sammen (lunkent) og et egg. Rør først med en stor skje for å se om du har tilført nok veske, hvis ikke tar du i litt mer før du starter eltemaskinen. Heves i ovnen (heveprogram) eller sett bollen på varmekabler et lunt sted i huset i ca. 45-50 minutter. Del deigen i ca. 20 biter og form lussekatter (husk rosiner) og sett de på stekeplate til heving i ca. 35-40 minutter. Pensles med egg og stekes midt i ovnen ved 225-250 grader i ca. 10-12 minutter. Lykke til! 🙂

Mens lussekattene steker, går vi videre til den tørkede kransen som nå er nesten ferdig. Som du ser har jeg valgt å starte med de hvite bladene og gjentatt de hele veien gjennom arbeidet.

Slik ble det ferdige resultatet som jeg håper gjør seg på stueveggen. Jeg blir fort lei ting og tang, så den får vel kanskje ikke henge så lenge på en flekk… 😉

Nå dufter det herlige Lussebakst i hele huset! 🙂 Skulle ønske du kunne få smake, kjære Blomstervenn! 🙂 Formene jeg har laget heter lilje, julegris, lussekatt og gullvogn. Kan du se hva som er hva? 😉

Da er det tid for å ta med seg kransen inn etter fotografering ute … 🙂

Ser ut til at fargebildet passer til den blågrå veggen…

Ja, det ble jo ikke så verst! Den skal i hvert fall få henge en liten stund. 🙂

Ha det godt for denne gang og fortsatt god advent til deg. Varm klem fra meg, Fleur.

Legg gjerne inn en kommentar