Tulipaner og Jarlsbergfletter

Fleur156 views
dscf5914-1

 

Hei på deg og godt nytt år! 🙂

Dette er første innlegget i det nye året, og jeg håper du fortsatt synes det er koselig å følge med på hva som rører seg her på blomsterbloggen. Jeg synes i hvert fall det er hyggelig å dele av mine erfaringer og kunnskaper om blomster, planter og ellers alt som har med blomsterdekoratørfaget å gjøre. 🙂

 

 

Før jeg introduserer dagens tema/innlegg ser vi på noen vinterbilder for å komme i go´stemning 😉

 

dscf5861-1
Det har kommet masse snø her på Byåsen/Ugla i det siste. Nå er det passe kaldt, hvitt og godt å være ute 🙂

 

 

 

dscf5865
Mosehjerter dekket av snø, og sannelig ser vi Molly i bakgrunnen (Jack Russelen vår) som koser seg i snøen.

 

 

 

 

dscf5859
Litt julestemning er det fortsatt her, men det er bare godt i januarmåned, synes jeg…

 

 

 

 

 

dscf5855
I mørketiden synes jeg det er godt med ekstra lys, så smålysene ved inngangspartiet skal få stå til slutten av januar… 🙂

 

 

 

 

 

Tulipaner og Jarlsbergfletter

I dette innlegget viser (eller mer forklarer) jeg deg hvordan jeg laget et enkelt arrangement med tulipaner og lerkegreiner. I tillegg vil jeg gjerne dele en enkel oppskrift på saftige og supergode Jarlsbergfletter a la Svigermor 🙂 Tidligere bakte jeg brødene/flettene kun til jul, men de siste årene har det blitt opp til 3 og 4 ganger i året, nettopp fordi de er så gode. Men, jeg lager de ikke oftere, for det skal være litt ekstra stas når a mor baker dem 😉

 

 

 

 

 

dscf5907
Arrangement med hvite tulipaner i glasskolber/reagensglass og lerkegreiner til. Underlaget er laget av en enkel plankebit som er beiset hvit. Strengene er spisset og banket ned i treet ved hjelp av en tang og en hammer (slår med hammeren på tangen for å få strengen fast). Glasskolben settes mot strengen som festes enkelt rundt kolbens «nakke». Arrangementet laget jeg på ca. 15 minutter 🙂

 

 

 

 

 

dscf5905-1
Tulipaner vokser fort og beveger seg dit de vil. Det er derfor flott å sette tulipaner i glassrør på denne måten. Tulipanarrangementet så flott ut gjennom hele utviklingen- fra knopp til ferdig utviklet tulipan 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Svigermors supergode Jarlsbergfletter

Gir 2 brød
50g gjær (jeg bruker tørrgjær)
5dl melk (lunken melk, eller litt varmere når du bruker tørrgjær)
150g revet jarlsbergost
2ts salt
1/2ts oregano
11.5dl hvetemel
  • Flettene legges i smurte former
  • Etterheves i formene i 30 min.
  • Pensles med meierismør, dryss på litt maldonsalt, oregano og litt Jarlsbergost evt. revet parmesan.
  • Tips: Jeg legger på osten ca. 5 minutter før brødene er ferdigstekt slik at den blir gyllen og fin (ikke hard og brun)
  • Stekes ved 200 grader i ca. 30 min.

 

 

Lykke til med go´baksten! 🙂

 

 

 

 

 

dscf5723
Maldonsalt, oregano og jarlsbergost er det som gir den gode smaken! Nydelig origan de Provence har jeg kjøpt på Alma Mater i Byhaven, Trondheim, men man kan selvfølgelig bruke «vanlig» oregano også. 🙂

 

 

 

 

 

 

dscf5753
Før du stetter flettene inn i ovnen, pensler du dem med smeltet meierismør. Når det er ca. 5 min igjen av steketiden drysser du over Jarlsbergost, oregano og maldonsalt.

 

 

 

 

 

dscf5756

Jarlsbergflettene blir alltid høye og luftige. Tips: Jeg setter alltid deigen til heving på varmekablene på badet, både under for- og etterheving i formene 🙂

 

 

 

 

 

 

dscf5827
Slike rektangulære blomsterarbeider egner seg fint på midten av bordet, men passer også flott på enden av bordet (som vist på bildet)

 

 

 

 

 

dscf5893
Stell av tulipaner: Har tulipanene stått i vann når du kjøper dem, kuttes de rett av et par cm. med en skarp kniv og  settes i kaldt vann (ikke for høy vannstand, for da vokser de enda raskere) Bruk holdbarhetsmiddel til løkblomster for da har de næring å tære på, før de tærer på seg selv. Etterfyll med vann, og sett tulipanene kjølig på natten og når du ikke er hjemme.
Tørrlagrede tulipaner/kjøpt uten tilgang på vann: Kuttes på samme måte som beskrevet over, men pakkes inn i papir for å bli rette og fine i formen. Kan stå slik i ca. 40-60 minutter før de pakkes opp.

 

 

 

 

 

dscf5900
Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran, hvor den, lenge før den kom til Europa, var en populær plante.

 

 

 

 

80 millioner norskproduserte tulipaner

I dag er tulipanen Norges mest populære snittblomst og det produseres ca. 80 millioner norske tulipaner hvert år. Dette vil si at det selges i overkant av en halv million tulipaner om dagen i løpet av tulipansesongen. Alle tulipaner som selges i Norge er produsert av norske gartnere. På den måten er det en meget kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg. Dette gjør at kvaliteten sikres og at du som forbruker kan få lengre glede av tulipanene du kjøper.

 

 

 

 

dscf5914-1

 

Tulipanens historie er fylt med dramatikk og spenning for ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen.

Etter at tulipanene ble innført til Europa fra Asia på 1500-tallet ble den raskt en verdifull handelsvare og et statussymbol. Tulipanene kom først til Holland og det var bare overklassen som hadde råd til de sjeldne og dyre tulipanløkene. Folk gikk mann av huse for å kjøpe seg disse løkene, og etter hvert kunne sjeldne løker gå for skyhøye summer. Det hele endte med børskrakk, og finanskrisen var et faktum. Etter krisen stabiliserte markedet seg, og i dag er tulipan en stor eksportartikkel for Nederland, som eksporterer tulipanløker til hele verden.

 

 

Ja, det var litt om tulipaner og bakst! 😉

Håper du koste deg med innlegget og at du får lyst til å lage Jarlsbergfletter eller et tulipanarrangement… eller kanskje begge deler! 🙂 Har du ikke tid, lyst eller anledning til noen av delene, kan du jo i det minste forære deg selv med noen friske, kortreiste tulipaner av ypperste kvalitet. De er knasende flotte i seg selv, og gjør seg derfor godt i en enkel vase også. Jeg er sikker på at du fortjener det!
Kos deg i helgen!
Varm klem fra meg til deg
Fleur

 

 

 

dscf6541
Tulipanbukett til mine kjære venninne, Viviann. Hun lager forresten verdens beste Pavlova!! 🙂