Blomster satt i stikkmasse = dekorasjonert

Fleur2 comments6871 views
Dekorasjoner er en egen disiplin innen faget blomsterdekorering. Det forklarer egentlig hvilken teknisk løsning som benyttes til å lage blomsterarbeidet. Teknikken heter dekorasjonsteknikk. Stikkmasse (f.eks. oasis) benyttes for at dekorasjonen skal få den formen vi ønsker at den skal ha. Dekorasjoner kan lages i alle stilformer og til så og si alle anledninger, og det lages alt fra små blomstergaver til nyfødte, til store rom- og scenedekorasjoner.
 DSCF2757
Rund, lukket dekorasjon (klassisk oppbygd).  Her en gruppe med tre dekorasjoner som passer til mange ulike anledninger.
DSCF2686
Her har jeg valgt å legge blader på innsiden av glasspottene for enkelt og skjule stikkmassen/oasis.
IMG_6420
Oasis er satt inn under pottekanten. Dette I forhold til valg av materialer og hvordan jeg har tenkt å utforme dekorasjonene.
DSCF2767
I tillegg kan det være lekkert å feste (her Aspedistrablader) også på utsiden av glasspotten. Stikk bladstilken dypt i oasis og surr bladet rundt potten og fest med et par stifter/stiftemaskin.
DSCF2760 (1)
Jeg har valgt å sette oasis under pottekanten pga. dekorasjonenes utforming som er ganske flat og uten materialer 90 grader ut fra pottekanten.

Bruk av kunstig stikkmasse og dekorasjonsteknikk i andre disipliner:

 • Blomsterarbeider innenfor disiplinene sørge- og minnearbeider/Sorgbinderi
  F.eks: kistedekorasjoner, runddekorerte kranser, hjerter, kors, pute, båredekorasjoner, kranser med krone/symmetrisk eller a-symmetrisk dekorasjon, 3 punkts- og flerpunkts krans
 • Bryllupsbibderi/Brudebinderi
  F.eks: lager man en brudebukett og brudepikebukett i bridy/bukettholderm m/stikkmasse er arbeidet teknisk sett en dekorasjon
DSCF5643
Sorgarbeid- hjerte laget i stikkmasse/oasis. Har valgt å utforme hjertet ganske så flatt denne gangen. Bortsett fra roser og litt brudeslør er alle materialene plukket i naturen.
m_1668
Slike har du kanskje sett? Lages brudearbeidet i en slik oasisholder, er det teknisk sett en dekorasjon. En del dekoratører lager bare «brudebuketter» i oasisholdere, noe jeg synes er synd 🙁 De ulike stifteteknikkene er verdt å holde ved like og lære bort videre. Det er faktisk mange utforminger av brudearbeid som ikke er mulig bare ved hjelp av denne holderen!
DSCF4990 (1)
Definisjonen på en dekorasjon: Et blomsterarbeid hvor stikkmassen (f.eks. oasis) brukes som teknisk hjelpemiddel.
Her ser du starten på en dekorasjon i vegetativ stil. Naturlige underlag som dette er tingen her! Tykk plast i bunn og opp etter kantene for å unngå vannsøl- vær nøyaktig! 🙂
DSCF5210
Materialene er primært stukket parallellt i stikkmassen- slik de vokser naturlig. Oasisen er satt inn under kanten på trekassen.
DSCF6556
Parallell grupperingsteknikk/jeg kaller det stikketeknikk 😉 Tegning fra boken binderi, teknik, design. Dorthe Vembye
DSCF5015
Begynnelsen på en langstrakt borddekorasjon.
DSCF5169
Borddekorasjon i klassisk stil, men med et dekorativt uttrykk. Materialene er stukket primært radialt (felles møtepunkt midt i oasis) inn i stikkmassen. I et senere innlegg viser jeg deg hele gangen i dette arbeidet 🙂

Kunstig stikkmasse

Oasis er en produsent av kunstig stikkmasse. Navnet oasis er så innarbeidet at de fleste tror det er ordet for kunstig stikkmasse 😉 Stikkmassen kom på markedet i 1960-årene og gjorde det veldig mye enklere å være blomsterdekoratør. Tidligere brukte man f.eks. mose, leire og ulike teknikker som f.eks forsterkning for å få blomstene der man ville ha dem. På en måte revolusjonerte kunstig stikkmasse faget. I dag er dekoratører svært opptatt av å bruke andre og mer miljøvennlige teknikker, men oasis er og forblir nok en stor del av faget i mange år til… Blanding av ulike teknikker er en god måte å begrense bruken av kunstig stikkmasse 🙂
IMG_3633
Store blomsterarbeider til scenepynt ved fag,  svenne –  og mesterbrevoverrekkelse her i Trondheim. Her har jeg valgt å benytte kunstig stikkmasse/oasis i bunnen for å feste orkideer i. Kattlabber, gress og Craspedia er også stukket i oasis.
DSCF6089
I motsetning til dekorasjoner er arrangement laget uten noen form for stikkmasse. Her ser du et med tørkede Polygonumgreiner som er estetisk lekkert og får de andre materialene i arrangementet til å stå der jeg vil ha dem. Alle materialene er arrangert parallelt i vasen. Formal stil.

DSCF6138
Vegetativ dekorasjon med parallell grupperingsteknikk/stikketeknikk. Alle materialene er plukket i nabolaget her på Ugla, Byåsen. 🙂

Dekorasjoner kan lages i alle stilformer  (stilformene har trekk fra de forskjellige stilepokene, og ideer er hentet fra kunst, klær, interiør og arkitektur)

 • Klassisk  (ideer er hentet fra antikken, renessansen, klassisismen, empire og biedermeier)
 • Dekorativ (ideer er hentet fra gotikken, barokken og rokokkoen)
 • Formal (ideer er hentet fra modernismen, særlig fra funksjonalismen)
 • Vegetativ (ideer er hentet fra art nouveau/jugendstil og hippiebevegelsen i 1960-åra)
 • Transparent (Et fullverdig transparent arbeid er ikke mulig å få til når vi lager en dekorasjon og bruker stikkmasse. Men med transparente virkemidler, volum og bruk av linjer i arbeidet kan vi få til et transparent uttrykk.
DSCF9182
Etasjefat på Trøndelag Teater. Her har jeg benyttet oasiskranser som er skåret og tilpasset fatets størrelse. Mose er festet rundt kransens ytre del for estetisk uttrykk, holde på fuktigheten og dekke oasis.
DSCF9197 (1)
Hortensiaen er stukket radialt inn i oasis. Wandaorkideene har for korte stilker, så her har jeg benyttet vannhylser som er stukket i stikkmassen.

Viktig å ta hensyn til når du lager dekorasjoner:

 • Bruk godt vanntrukne materialer og oasis (kuldslått vann).
 • Ikke trykk oasis ned i vannet, la den fylles med vann av seg selv. Klemmes den nedi vannet, kan det oppstå luftlommer i den.
 • Underlaget skal vanligvis være underordnet, blomstene bør i de fleste tilfeller dominere.
 • Skjær og tilpass oasis etter underlaget og hvordan du ønsker å utforme dekorasjonen (under eller over skål/pottekanten (ca. 2-3 cm.) Ikke bruk mer oasis enn nødvendig, og husk vanningshull.
 •  NB: tilpass selvfølgelig også underlaget og stilkkmassen etter mengde blomster og tykkelsen på stilkene 😉
 • Er oasis over kanten på skålen, skjærer du bort og runder av de rette kantene for å unngå svake punkt. Runde kanter gjør det også lettere å stikke inn materialene slik at de sitter godt, samt at det gir en bedre form på arbeidet.
 • Bruk pinnholder og fix hvis det er nødvendig (må benyttes hvor man ikke har kanter å presse stikkmasse/oasis mot).
 • Etterfyll med vann
 • NB: alle materialene må ha rene og skarpe snitt og sitte dypt i stikkmassen/oasis for å kunne trekke godt med vann
 • NB: stilkene som stikkes i oasis må være renset og smalest ytterst slik at de ikke lager større hull enn nødvendig
 • NB: Har du stukket feil og tar blomsten ut av stikkmassen igjen, må du lage et nytt, rent skråsnitt!! Stikk ikke blomsten i samme hullet.
 • Ingen materialer bør se klemt ut
 • Dekk all synlig stikkmasse så sant det ikke er en del av arbeidets helhet (det finnes stikkmasser/oasis i ulike farger som ikke er ment for å skjules)
DSCF6183
Her ser du jeg har gardert meg mot vannsøl… En bakeform i kurven er tingen! Du kan gjerne bruke gamle plastbokser som du kan klippe ned kantene på også, alt etter hva som passer det utette underlaget du skal bruke.
DSCF6192
Forleden fikk jeg alle disse vakre Georginene av min venninne Thea. Hun og familien skulle på ferie, og derfor klipte hun av disse for å unngå å komme hjem til et megadryss av Georginekronblader.
DSCF6554
Her ser du prinsippet for radial grupperingsteknikk/stikketeknikk.
DSCF6350 (1)
Oasis er ca. 3 cm over kanten på kuven og materialene er satt radialt inn i oasis. I dette arbeidet startet jeg med å fordele Georginene, for så å sette til mange mindre materialer i mellom disse.  Materialene er satt radialt inn i oasis (se tegningen over). Arbeidet er dekorativt og optisk symmetrisk (- det vil si at det er likt på hver side av midtaksen)
Kjære Blomstervenn!
Håper du likte innlegget selv om det var proppfullt med faguttrykk og bilder av prosess og teknikk. Det vil blir flere innlegg om dekorasjoner etter hvert, men det neste skal handle om hunder og utmerkelse i form av en seierskrans. So stay tuned… 😉
Klem fra meg til deg
Fleur

2 kommentarer

 1. TAKK! Har kost meg og mimret meg igjennom dagens innlegg, blir nok en tur ut å plukke blomster og siden oasis ikke finnes på hytta blir det nok en tur til Tynset på innkjøp. Kjenner jeg bare Må!
  Du inspirerer og det er alltid gøy å leke med blomster??

 2. Beklager sen tilbakemelding, Anne-Margrethe, men er fortsatt på ferie! Du skal vite at du inspirerer meg ved å skrive det du føler. Jeg ble virkelig glad når jeg leste meldingen din nå:) Følelsen av at man bare MÅ er herlig 🙂 Varm klem fra meg.

Legg gjerne inn en kommentar