Eføy i stilige taupotter

Fleur3315 views

Eføy- Hedera helix

Jeg har alltid vært glad i eføy, spesielt den mørkegrønne sorten uten hvite eller gule sjatteringer. Den mørkegrønne er også en god del mer hardfør enn de tofargede, og det er også litt av grunnen til at jeg synes best om den. Nå på vinteren, når ikke solen er så sterk, kan eføy godt stå i vinduet, men så snart solen titter mere fram og blir sterkere, må den flyttes inn i rommet. Eføy har dessverre svært lett for å få spinnmidd i solen. Eføy vil helst ha jevnt med vann og liker spesielt godt å bli dusjet. Når jeg vanner mine eføy, tar jeg de med meg på kjøkkenet og lar de trekke godt under vann til det ikke bobler mer (jorden er da vannmettet). Lar så potten renne godt av seg, før den settes i potteskjuleren. I vekstperioden (fra vår til høst) gir jeg den en svak dose gjødning ca. ved hver fjerde vanning. Om vinteren får den bare en svak dose en gang i måneden. Eføy er ikke bare en vakker plante å se på, den er også nyttig når det kommer til å rense inneluften.

csm_Hedera_helix_d3776f6ac6

Eføy liker å klatre. Slik har du sikkert sett dem i handele. Bildet er fra Floradania og er publisert med deres tillatelse.
DSCF9798 (1)
Eføy selges også i ampler eller i vanlig potte slik den jeg kjøpte forrige dagen.
csm_efteraar_2005_120_b8909e57f0
Eføy er en svært populær potteplante i Norge. Den både klatrer og slynger seg, og det finnes mange sorter. Som denne litt snodige eføyen i forgrunnen 🙂 Den heter Hedera helix «erecta», noe som beskriver vekstformen veldig bra 😉 Den er forresten også meget holdbar 🙂 Bilde: Floradania DK.

Kule taupotter

For noen dager siden gikk jeg til innkjøp av to nye, helgrønne eføy. Jeg har lenge sett etter potteskjulere som kunne vært fine på kjøkkenet vårt, men har liksom ikke funnet noen som har passet. Denne gangen ville jeg ha noe litt spesielt, noen kule som kunne passe de nye, grå lampene over kjøkkenøya. Forrige dagen fant jeg endelig det jeg lette etter! To skikkelig spreke, grå og grove taupotter 🙂 Hvis noen la merke til meg når jeg oppdaget dem i hyllen på Mester Grønn, så de nok ei dame med et vilt og oppspilt blikk 😉

DSCF9807

Var ikke pottene kule? 🙂 Har sett noe lignende tidligere, men disse var enda grovere og med tydeligere struktur.

Romantiske Eføy på bøyle 🙂 Foto: Floradania DK

Eføy inne og ute

Eføy er like flotte ute som inne. 🙂 Når sommeren kommer og du skal begynne å plante i krukker og balkongkasser, er det bare å slenge med noen eføy når du er ute på plantehandel. De er meget holdbare og superfine å plante sammen med nesten hva som helst av uteplanter.

Foto: Floradania DK

Foto: Floradania DK

Alltid kjekt å ha en eføy i huset. Greinene er supre å bruke i ulike blomsterarbeider. Skal du lage en bukett, et arrangement eller en dekorasjon, er det bare å sneie av en lang ranke. 🙂
Som sagt, Eføy er også lekkert utendørs. 🙂

Kjære leser!
For mange år siden når jeg jobbet som blomsterdekoratør gikk jeg skikkelig lei av eføy. Det var vel på midten av 90-tallet hvor nesten alle kunder ønsket eføy i blomsterarbeider. Det var megapopulært, for den gang fantes det ikke en brudebukett eller bryllupsbord som ikke var «pyntet» med eføy ! 😉 Det er heldigvis veldig lenge siden, og gleden over å ha eføy i hus og hage er atter tilstede hos meg… 🙂

God og varm søndagskveldsklem fra meg til deg

Hilsen Fleur