Havrebukett i gamle omgivelser

Fleur2335 views

Ferien er over og hverdagen er her igjen

Ja, nå er den etterlengtede sommerferien brått over for denne gang. Mannen i huset begynte på jobb i dag og sønnen hadde sin første dag i videregående skole. I morgen er det min oppstart etter en lang og innholdsrik ferie. Vi har heldigvis feriebagasjen proppfull av gode sommerminner og mange dager med sol og varme, så det er enklere enn noen gang å ønske høsten og etter hvert vinteren velkommen. Må innrømme at jeg gruer meg litt til å stå opp klokken 6 i morgen, men av erfaring kommer man fort i gjenge etter et par dager.
Håper også du har hatt en god sommer og at du har fått nytt den slik du hadde håpet på. 🙂
DSCF0698
Havrebukett i gammelt vaskevannsfat passer fint i dette miljøet. En bukett bundet i skikkelig spiralteknikk skal kunne stå av seg selv! 🙂
DSCF0721
Legg merke til bindepunktet.. en litt røff detalj med gress surret rundt bindepunktet og festet med en spiker.

På besøk i Fredrikstad

Første del av ferien gikk til min hjemby Fredrikstad. I denne koselig byen ved Glomma bodde jeg til jeg var 17 år. Etter det har jeg bodd både i Frankrike, Oslo, Bardufoss, Manger (Bergen), Moelv(v/Lillehammer) før jeg endte opp her i Trondheim hvor jeg nå har bodd i over 20 år.
Det er alltid hyggelig å komme hjem til gamle trakter, og denne gangen hadde jeg bestemt meg for å se litt ekstra på hvilke vill/markblomster som finnes. Noe variasjon i forhold til Byåsen og der jeg bor fikk jeg erfare.
DSCF0693 (1)
Sjarmerende med gamle, hvite trehus. Dette er mine foreldres hus. Her bodde vi til jeg var 3 år. Min far forelsket seg i huset og har siden den gang restaurert det selv, helt i tråd med gamle tegninger (huset leies ut).

DSCF0749 (1)

Sjarmerende dør med små vinduer som sier velkommen inn! 🙂
DSCF0708
Det var lett å finne gode omgivelser som passet buketten..  🙂

Ut å plukke blomster

Jeg tok meg en lang og deilig tur langs Glomma og videre rundt omkring i nærmiljøet der mine foreldre bor. Resultatet ser du her. Hadde jeg hatt mer tid, ville jeg laget flere buketter…
Havre har alltid vært dyrket i nærområdet og var fortsatt der, så det måtte bli utgangspunktet for buketten jeg ville lage. De andre materialene du ser i buketten er kløver (rosa farge), småborre (tistel) og ryllik (mener det er nyseryllik).
DSCF0716
Det er en stund siden jeg laget buketten, så jeg husket ikke på alle materialene jeg benyttet… sannelig ser jeg litt sedum (grønne, små som blir mer rødlig på høsten) fra hagen også.
DSCF0710
Litt maritimt innslag skader vel ikke… vi er jo i nærheten av Glomma.

Jeg er havren…

Ja, du husker sikkert denne koselige sangen fra du var barn?
Selv husker jeg melodien godt, men kan bare første verset utenatt.
Og det går slik: 
Jeg er havren.
Jeg har bjeller på,
mer enn tyve, tror jeg på hvert strå.
Bonden kaller dem for mine fold.
Gud velsigne ham den bondeknoll
DSCF0733 (1)
Ble bare så fristende å legge buketten her i dette fargerike miljøet…
DSCF0731
Vi har vel ikke vondt av litt farger… og vi trenger sikkert å lagre opp litt før den mørke vinteren…

Oppskrift på havrerundstykker

Har også lyst til å dele denne enkle, men supergode oppskriften med deg. De er nydelige både til frokost, lunsj og kveldsmat synes jeg. 🙂

Pensle med egg og dryss litt havregryn over


Myke, saftige og deilige 🙂

Saftige havrerundstykker som bare må bakes!

ca. 16 rundstykker
60g lettkokte havregryn
3 1/2 dl vann, kokende
25g blå gjær (fersk, men kan bruke tørrgjær)
1ss sukker
2 ss smør
1 1/2 ts salt
2 stk egg
450g hvetemel
Slik gjør du:
  1. Legg havregrynene i en bakebolle og hell over kokende vann. La dette stå å svelle i ca. 45 minutter til det er blitt avkjølt.
  2. Smelt smøret i en kjele, hell i vannet og rør inn gjær. Visp inn eggene og rør sammen med havreblandingen.
  3. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen smidig med eltekrok i ca. 15 minutter til deigen slipper bakebollen. Legg over et klede eller plast og la deigen heve i ca. 1 time til den er dobbelt så stor.
  4. Legg deigen på en melet kjøkkenbenk. Kutt deigen i 16 like store biter og trill dem til rundstykker og legg på stekebrett med bakepapir. Legg over et klede og la de etterheve i 30-45 minutter. Forvarm ovnen til 225 °C.
  5. Pensle forsiktig med vann og strø over litt havregryn. Stekes midt i ovnen i 15-20 minutter.
  6. Avkjøl på rist før servering.
Lykke til! 🙂

DSCF0726

Håper du likte det første blogginnlegget etter sommerferien og at du fortsetter å titte innom i ny og ne. Som jeg har sagt tidligere må du bare komme med kommentarer eller ønsker om hva jeg skal ha med her på bloggen,
Ha det godt så lenge, så ses vi snart igjen.
Varm klem fra meg.
Fleur