Hjerte av kvist og skjegglav

Fleur3515 views
Hei på deg! Så hyggelig at du fikk lyst til å ta en titt på innlegget. 🙂 Denne gangen skal det ganske enkelt handle om en hjerteform dekket med kvist og skjegglav og litt fakta om lav. Et slikt naturlig hjerte er nydelig som dekor ute ved et inngangsparti på vegg eller dør, men kan også gi en ekstra piff til interiøret inne hvis det rustikke passer inn. Av beundring for lavens egen vakre struktur, tekstur og fargenyanser har jeg valgt å ikke sette til noe mer dekor på hjertet. Håper du ser det fine i det rene og naturlige. 🙂
IMG_0818_Kvistlav
I norsk natur finnes det mange ulike typer lav. Mange steder, spesielt i fjellet og i tett gammel skog kan det nesten dominere synsinntrykket. Den grønnprikkede kartlaven på stein i fjellet, reinlav og kvitkrull på skogbunnen og på fjellviddene, kvistlav og skjegglav på trærne er alle med på å gi vår herlige natur sitt særpreg.
S0645287
Selve hjerteformen har jeg laget ved hjelp av trespon (du kan også bruke makulert papir eller f.eks mose) og vikletråd. Her kan du ser mer av hvordan et slikt hjerteunderlag lages. Kvistlav (tynne greiner med lav) og skjegglav har jeg så viklet på underlaget med sort pyntestreng (Søstrene Grene).
S0935350
Et hjerte kan ha ulike former og uttrykk. Du velger selvfølgelig det du liker best 🙂 Tips: Bruk en streng som er lite synlig slik at den ikke tar all oppmerksomhet. Den sorte strengen var superfin å bruke her, synes jeg. 🙂
1024px-Haeckel_Lichenes
En lav består av en alge og en sopp, som lever et samliv (symbiose). I Skandinavia finnes over 2000 lavarter, fra nederst i fjæra til den høyeste fjelltopp. Laven vokser seint og kan bli flere tiår gammel. I store byer finnes det nesten ikke lav på trærne for de tåler veldig lite forurensning.
S0955353
Laven har ikke røtter så vann og næring suges direkte opp gjennom huden. Skjegglaven henger som oftest på gamle trær og er svært følsom for forurensning. Lungenever er den flotte, bladformede, grønnbrune laven på trestammene. Lungenever kan også voske på fuktige bergvegger. Laven huldrestry kan henge i meterlange remser og vokser bare på svært gamle grantrær. Denne laven er visst nesten utryddet  her i Trøndelag.
S0875332
Når du er på vandring i marka og ser et tre med mye nydelig lav må du ikke nøle med å plukke med deg greiner. Er du jevnlig ute i naturen råder jeg deg til å ta med litt av gangen så du ikke ødelegger turen med tung og uhåndterlig last eller at ev. turfølge blir irritert på deg. Snakker av erfaring 😉 Tips: Etter å ha viklet på og nesten dekket hele hjerteformen med greiner/kvister med lav, limes løs lav der hvor hjerteformen ikke er dekket. Utenpå der igjen kan du legge på flere kvister for å få litt dybde i arbeidet.
S0885334 (1)
Hvis du likte disse små lysestakene (som også kan brukes som vase) i betong kan du se hvordan jeg har laget dem her .

 

 

 

Legg gjerne inn en kommentar