Høytid og påskeliljer

Fleur1 comment2298 views
Hei, så hyggelig at du titter innom. 🙂 Det er Påskeaften (latin Sabbatum Sanctum, «Hellige lørdag») og derfor har jeg lyst til at dette innlegget skal handle om hvorfor vi egentlig feirer påske. Sammen med en bukett vakre påskeliljer serverer jeg derfor påskens innhold. Ha en fortsatt nydelig høytid. Varm klem fra meg og god fornøyelse ♥
 S0041004
Påskens innhold:
Påsken har vært feiret siden gammeltestamentisk tid. Over tid endret den seg fra en ren jødisk høytid til dagens kristne høytid her i vesten. Påsken er en periode på 40 dager, som avsluttes ved pinsens begynnelse.
S0710981
Påsken skal være en høytid hvor vi minnes Jesu liv, død og oppstandelse. De forskjellige dagene i påskeperioden har sin spesielle betydning, og markeres forskjellig innenfor kirken. Tiden før påske kaller vi den stille uke. Tidligere var det tradisjon å faste denne tiden, derav kommer navnene askeonsdag og fetetirsdag. Denne tradisjonen er mer eller mindre død ut i dagens høytid. Innholdet i påsken ble fastsatt av bispemøtet i Nikea, i år 325.
S0730983
Bukett i gipsegg med mange Påskeliljer, noen duftende Fresia og Perleblomster ♥
S0241024
Er det en blomst som symboliserer våren, så er det Påskeliljen- Narcissus pseudonarcissus ♥
 S0291029
Dagene før påskeaften og påskedagen 
Dagene i forkant av selve påskedagen har fått navn etter hva som skjedde med Jesus de dagene. Palmesøndag er dagen da Jesus red inn i Jerusalem for å feire datidens påske med jødene. Dette er starten på påsken.
S0361036
Deretter kommer skjærtorsdag. Dette var dagen da Jesus hadde sitt siste måltid med disiplene. Han visste at tiden var kommet for hans død. Derfor ga han dem brød og vin sammen med ordene «Dette er mitt legeme som gis for dere. Dette er mitt blod som utøses for dere».
 S0760986 (1)
Fredag deretter er langfredag, dagen da Jesus ble torturert, dømt til døden og korsfestet. Han døde denne natten og ble lagt i en hule. Disse dagene markerer sorg og lidelse.
 S0800990
Påskeaften og 1. påskedag
Dagen etter langfredag kaller vi påskeaften. I kirken samles man i sorg over Jesus død.
S0750985
Når en kommer til solnedgang/midnatt begynner selve feiringen av påsken. Her i Norge tenner vi påskelysene, som er et symbol på at Jesus kalte seg selv for verdens lys.
 S0061006
Disse lysene brenner helt frem til pinse. 1. påskedag er en gledens dag. Det var denne dagen at noen kvinner gikk til hulen der Jesu døde kropp skulle være, for å vaske og stelle han.
S0261026
De fant hulen tom – Jesus var stått opp fra de døde. Tradisjonelt feiret man så de neste åtte dagene, men denne tradisjonen har i dag blitt borte, selv om 2. påskedag enda er en helligdag i Norge. Kilde: Kristendommen.no

Påskeaften – tradisjon og skikker
Det er knyttet mange gamle skikker og tro og overtro til påsken og de ulike påskedagene, ikke minst påskeaften. Påskeaften var en dag folk kunne puste lettet ut. Dagen etter ville lysere tider sette inn. Påskeaften var og er fastens siste dag. Fra og med påskemorgen kunne alle spise som normalt igjen. Om kvelden var det vanlig å gjøre opp ild og å skyte i luften. Dette vare en måte å ta avskjed med fasten på og det var en måte å holde onde ånder på avstand mens man ventet på Jesu oppstandelsen.

1 kommentar

  1. Hei!
    Kjempefint at du knytter blomsterbindingen sammen med påskens budskap. Tror veldig mange har glemt el ikke vet hvorfor vi feirer påske. ?

Legg gjerne inn en kommentar