Lær mer om dekorasjoner

Fleur6884 views
Hva er en dekorasjon?
Det er et blomsterprodukt der materialene er stukket i en fast stikkmasse (f.eks. oasis). Dekorasjon er en egen disiplin innen blomsterdekoratørfaget.

Det er hyggelig å sette seg ved et vakkert pyntet bord.
Bruk
Dekorasjoner blir brukt til de fleste formål/anledninger –  f.eks en hilsen til et nyfødt barn, dåp, til fødselsdager, konfirmasjoner og bryllup. Store dekorasjoner gjør seg godt som scenepynt eller romdekor. Dekorasjoner har et like stort bruksområde som buketter og kan lages i ulike stilformer/stiluttrykk. 🙂
12728805_10154307257690715_4882416671470683948_n
Her har jeg benyttet oasis i bunnen for å kunne feste hjertet til underlaget/potten. Orkideene er satt i vannhylser som er stukket ned i stikkmassen. Dette er et lite blomsterarbeid med to tekniske løsninger; arrangementteknikk og dekorasjonsteknikk. Blomsterdekoratører benytter ofte flere teknikker i et og samme arbeid, derfor kan det bli litt forvirring rundt hva man skal kalle et arbeid… en dekorasjon, et arrangement osv. Denne lille dekorasjonen jeg har laget passer fint å gi bort til de fleste anledninger 🙂
 Stor-rosa-grenrosedekorasjon_4-530x380
Dekorasjon med roser tett i tett/lukket overflate. Oppbyggingen her kalles klassisk på fagspråket, men uttrykket her er mer dekorativt når det kommer til fargebruk. Senere i et annet innlegg skal jeg gjøre rede for de ulike stilformene i faget og hvilke tidsperioder de er knyttet til. I en transparent skål er det et must å skjule oasis, så sant det ikke er en dekoroasis (andre farger enn den standard  grønne). Man kan lett skjule stikkmassen ved hjelp av blader, steiner, mose ol.
 Viktige ting å ta hensyn til når man lager en dekorasjon:
 • Underlaget (fat, potte o.l) skal vanligvis være underordna. Blomstene bør i de fleste tilfeller dominere.
 • Dersom dekorasjonen skal fraktes, er det best å tømme av vann som står i skålen, for så etterfylle etter frakt.
 •  Alle materialene må være godt vanntrukne slik at holdbarheten på blomstene blir best mulig.
 • Stikkmassen må tilpasses underlaget, mengden blomster og tykkelsen på stilkene.
bilde-5
Sørge- og minnearbeid. Dette hjertet har et underlag av oasis. Alle materialene er stukket i stikkmassen (dekorasjonsteknikk). Hjertet laget jeg til en kjær venninne som gikk bort for noen år siden.
borddekorasjon1
Kunstig stikkmasse kom på markedet i 1960- årene og gjorde det mye enklere for blomsterdekoratører. Tidligere ble det benyttet ulike typer mose til friske blomster og leire til tørkede.
IMG_5695
Fant enda et bilde av et sorgarbeid jeg laget for en god del år siden. Oasishjerte er benyttet. Her ser du at jeg har forlenget hjertets hale med noen greiner og litt blomster.
m_1668
Brudebuketter kan også lages i oasis. Da er det ikke en bukett eller en stiftet bukett, men en dekorasjon. Her ser du en utgave av en brudebukettholder eller Bridy som den kalles.
S0156068
Her har jeg skåret oasis i passelige runde former. Jeg bruker en bolle, fat eller annet for å markere str. på oasis før jeg skjærer. Legg oasis i ganske kaldt vann, aldri i varmt for da blir oasisen seig å jobbe med. 🙁
DSCF9184
Her ser du meg i full sving på Trøndelag Teater. Dekorasjon i tre etasjer. Her benyttet jeg oasiskranser som ble skåret i rett størrelse.
DSCF9197 (1)
Litt mose ble brukt for å holde på fuktigheten og for å skjule kransunderlaget/oasis. Fatet er dekorert med Hortensia og Vanda orkideer.
 Litt om alternative teknikker til  dekorering av bord.
 • Det er mange måter å dekorere et bord på. Ofte bruker vi alternative teknikker og arrangerer blomster i fat og vaser.
 • Vi kan også bruke konstruksjoner som blomstene kan settes i, eller vi kan legge løse blomster på bordet som et annet alternativ. På dette området er det ingen grenser. Men, vi må likevel tenke på holdbarheten til de ulike materialene vi benytter, så her kreves det en del materialkunnskap…
DSCF3141
Blomsterdekorasjon med radial grupperingsteknikk. Ja, vi har ulike måter å stikke materialene i stikkmassen (radial, parallell og kryssende stikketeknikk). Denne dekorasjonen er bygget opp slik at alle stilkene har et felles møtepunkt (radial grupperingsteknikk) midt i oasis. Noe variasjon i stikketeknikk har jeg benyttet for at dekorasjonen ikke skal bli for statisk…
Tenk miljø! (HMS)
 • Oasis kan byttes ut med mose (dette mediet benyttet vi før oasisens tid).
 • Vi kan vurdere å bruke andre teknikker som er mer miljøvennlige.
 • Vi kan benytte løs stikkmasse slik som stein, glasskuler, sand, kvister, skjell o.l som vi kan stikke blomstene ned i.
 • Kombinasjon av arrangement og dekorasjon gjør ofte at man trenger mindre oasis. I det moderne binderi benyttes denne kombinasjonen en hel del.
DSCF9022
Hvorfor ikke blomsterkakedekorasjoner på festbordet? Jeg koste meg masse når jeg laget disse. 🙂  Oasis ble skåret til passelige kakestørrelser og dekorert med roser, hagens rabarbra og rosemarin, samt blader fra en potteplante (Zamioculcas)
Teknikk for dekorasjon (dekorasjonsteknikk)
 • Teknisk sett er stikkmassen (eks. oasis) det hjelpemiddelet vi bruker for at dekorasjonen skal få den formen vi ønsker den skal ha.
 • Materialene må sitte godt i stikkmassen slik at arbeidet ikke endrer form eller at noe faller ut.
 • Materialene skal være godt vanntrukne før de settes inn.
DSCF9038
Dekorasjonene står alltid på en skål eller annen form for underlag, og dette følger med blomstene. Det gjør at de som får dekorasjonen ikke trenger å finne passende vase, men får den fiks ferdig til å settes frem på bordet.
 Fremgangsmåte for dekorasjon
 • Skjær og tilpass vannopptrukket oasis til underlaget. Bruk ikke større oasis enn det er nødvendig!
 • Bruk pinnholder og fix dersom det er nødvendig for at stikkmassen skal sitte godt fast.
 • Sørg for at det er god plass for vannpåfyll
 • Oasisen skal være ca. 2-3 cm. over skålkanten.
  (under hvis det er dekorasjoner med formalt uttrykk, parallell grupperingsteknikk)
 • Skjær bort de rette kantene på oasisen, unngå svake punkt
 • Rens stilkene før du skråskjærer de (rene snitt) og stikker de i oasis
 • Pass på at stilkene er stukket godt inn slik at de sitter godt.
 • Start med de grønne materialene (hvis det er valgt) Tenk på formen som den ferdige dekorasjonen skal ha når du setter inn det grønn.
 • Hele oasisen skal være dekket, ingen synlig oasis. (ikke for tett)
 • Lag grupper med forskjellige størrelser av det grønne (hvis grønt er valgt)
 • Materialene skal følge formen på skålen, og det grønne skal ligge horisontalt ut fra kanten på skålen. (må ikke se ut som dekorasjonen skal lette/fly) 😉
 • Stikk inn blomstene. Det er mest naturlig å begynne med hovedblomstene (de største formene).
 • Plasser blomstene i grupper med ulik størrelse
 • NB: Det er viktig at blomstene ikke blir klemt.
 • Kontroller om det er synlig oasis og om vanningshullet er lett tilgjengelig.
 • Etterfyll med vann.
 • Oppbevar dekorasjoner på kjøle til de skal benyttes.
IMG_4488
Avslutter med nok en blomsterkake 😉
Kjære leser! 🙂
Håper det var interessant for deg å lese og lære litt mer om dekorasjoner. Neste innlegg blir om borddekorasjoner og ulike forslag til hvordan man kan pynte et festbord til f.eks bryllup, dår og konfirmasjon.  Ha det godt så lenge, så treffes vi snart igjen her inne 🙂
 Varm klem fra meg
Fleur
DSCF1542 (1)
Dekorasjon fra Blomster i Byhaven. Flott å få, flott å gi. En dekorasjon er bare å sette på plass der den skal stå. Mottaker trenger ikke lete etter noe passende å ha blomstene i. Det kan være et lite mareritt når man får mye blomster til en anledning…

Legg gjerne inn en kommentar