Litt skremmende på bordet til Halloween?

Fleur2117 views

Noe friskt til Halloween må du ha! 🙂

I dette innlegget viser jeg deg et meget enkelt og lavt arrangement som passer utmerket på bordet til Halloween. Dagen, eller skal jeg si kvelden den 31. oktober nærmer seg med stormskritt, så det er bare å brette opp ermene og lage noe fargerikt og litt skremmende friskt å pynte med. Sammen med gresskar eller annen frukt du har tilgjengelig blir dette en fryd for øyet. Er du litt ekstra redd av deg, bør du ikke skrolle nedover… 😉 Bilder av arbeidets gang ser du i mellom opplysninger om Halloween.

dscf2749
Ja, du kjenner de igjen tenker jeg? Fallopia japonika/Bamboo skåret i passelig høyde, plassert i rektangulære glassvaser. Du kan selvfølgelig bruke andre type glassvaser, men de bør være enkle/litt formale slik at blomstene får oppmerksomheten.

Hva betyr Halloween?

Ordet halloween stammer fra det engelske All Hallows Eve eller All Saints Eve, det vil si «alle helgens kveld», den katolske minnefesten for helgener og martyrer som ikke har egen dag i kalenderen.
dscf2756-1
Her ser du hvilke materialer jeg har benyttet. Kjente og kjære for de fleste. Gerbera, Hypericum, høstblader, Fallopia/bamboo og litt nyper. Sort og oransje er typiske halloween-farger som står for henholdsvis «natt og mørke makter» og markens grøde(gresskaret).

Litt historikk

Det var Irske og britiske emigranter som tok med seg tradisjonene til USA, der feiringen fant sin nåværende form. På 1930-tallet var det politiske kampanjer mot halloweenfeiringen i USA, men skikken ble ufarliggjort av at de yngste barna ble hovedpersonene.
Knask- eller kneptradisjonen ble innført i mellomkrigstiden og feiringen fikk sitt gjennombrudd i Norge første rundt år 2000.
dscf2767
Kutt materialene/blomstene med en skarp kniv og sett de i nesten lik høyde som Fallopia/Bamboo. Sett vasene gjerne sammen på et fat som passer blomstertype og farger.

Amerikansk Halloween

Den sterke dødssymbolikken i amerikansk halloween feiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og teaterblod er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen, De dødes dag.
dscf2773
Skal du ha festligheter på selve dagen, kan du godt sette ut blomstene på denne måten. Når alle gjestene har kommet, tar du de bare med inn igjen på et fat. Det går raskt å sette de på festbordet. 😉 Utnyttelse er en bra ting, ikke sant?

dscf2805

Veldig enkle arbeider dette her! Får du ikke tak i Bamboo, kan du bruke greiner av ymse slag. Ta det som er lett tilgjengelig for deg. Prøv deg litt fram.

Uthult gresskar

Jack-o’-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er det vanligste symbolet og dekorasjonen for halloween-feiringen i USA.
Gresskar kan stikker ut og benyttes som lanterne.  Det kan bli skikkelig stilig! På nærbutikken vår selger de store gresskar til 39 kr. kilo. Skulle ønske de var litt rimeligere altså…
dscf2795
Nå mørkner det snart, så nå trekker vi innomhus….uhuuuu….

Feiring av Halloween hos oss

Her i landet feirer vi i mye mindre skala enn i USA, men det ser ut til at det er en økning hvert år. Mange barn feirer Halloween med å kle seg ut og gå fra dør til dør. De sier: «Knask eller knep?», den norske oversettelsen av «Trick or treat?», og får godteri fra folk i nabolaget. Halloween feires også med utkledningsfester for voksne, og forbindes gjerne med utskårne gresskar og skrekkfilmeffekter.

Kilder: Wikepedia og Store Norske

dscf2919
Sett til litt effekter som skjelett, edderkopper, lys ol. så blir det skikkelig Halloween stemning i heimen. 🙂
dscf2922-2
Mer av det sorte i form av skjelett. Jeg kjøpte de for en slikk og ingenting på TGR- Tigerbutikken her i Trondheim sentrum.
dscf2913
Nå ringer det snart på døren…synes jeg allerede hører små, skrikende barnestemmer som roper: «Knask eller knep»!
dscf2912
Det blir ingen knep her i gården, for godteri skal vi nok ha på lur 😉
Håper du koste deg litt med innlegget, selv om du kanskje ikke er noen stor Halloween- tilhenger. Man trenger jo ikke overdrive, men litt koselig er det jo uansett å pynte litt opp til helgen og selvfølgelig på selve dagen, som i år faller på kommende mandag.
En klem til spanderer jeg på deg i dag (dette er andre innlegget for dagen)
Riktig god helg!
Hilsen Fleur

Tradisjonen med å gå fra dør til dør har sin opprinnelse i 1800-tallets allehelgensfeiring. Ifølge folketroen kunne de døde ferdes fritt allehelgensaften.