Pastellpåske

Fleur2700 views
Påskedekorasjon i pastell
Fikk så lyst til å dekorere med noe annet enn de tradisjonelle fargene i denne høytiden. Tidligere i påsken har jeg hatt mye gult og hvitt, så det var på høy tid med noe annet ;). Jeg blir fort lei av det meste (heldigvis ikke samboeren 😉 ), og gult er en krevende farge i lengden, så det måtte bli noe helt annet. Her hjemme i stuen har jeg dekorert med en del brunt og sort i form av potter, egg og diverse annet… og hva er så lekkert til brunt…jo, dus rosa! 🙂
DSCF2124
Hvorfor ikke lyse rosa til påske?
Hva er en dekorasjon?
Dekorasjon er en av mange disipliner i faget. En dekorasjon er er et produkt hvor blomster og staffasje er stukket i en fast stikkmasse (f.eks. oasis). Teknisk sett er stikkmassen det hjelpemiddelet vi bruker for at arbeidet skal få den formen vi ønsker at den skal ha. Alle materialene må sitte godt fast i stikkmassen, slik at arbeidet holder formen og at ikke noe faller ut.

IMG_6194 (1)

Det er ikke bare fargene som gir påskestemning, men materialer som fjær, egg, greiner osv.
Dette trenger du for å lage dette arbeidet:
  • Lav glasskål
  • Oasis
  • Eggeskall
  • Egg, kunstige eller ekte med farge som passer til rosa roser. (mine er lysegrønne)
  • Kattlabber/Gåsunger- jeg har drysset noen i mellom eggeskall og egg
  • En skarp kniv, gjerne tapetkniv

Teknikk: Dekorasjonsteknikk (blomsterstilkene stikkes i et stikkemedie, oasis
Grupperingsteknikk: Parallell – stilkene stikkes loddrett ned i oasis)
Stilform: Klassisk (blomster hode mot hode) Tidligere ble denne stilen kalt formarbeid.
Stiluttrykk: dekorativt preg pga. dekor ellers i arbeidet

Arbeidsprosess:

DSCF2078
Start med å skjære en passelig bit med oasis. Sett den i midten av bollen og fyll etter med eggeskall, egg og ev. kattlabber/gåsunger.
DSCF2082
Skjær gode, rene snitt (ca. 45 grader vinkel) med en skarp kniv og stikk rosestilken godt ned i oasis så den sitter godt. Husk parallell/loddrett med stilken ned i oasis.
DSCF2142
Her ser du hvor lekkert det blir med eggeskall, egg og kattlabber sammen. Flott dekor, samt at det fester og dekker oasis på en genial måte. Husk å etterfylle med vann.
DSCF2096
Måtte bare vise deg disse søtnosene. De er enkle å lage, kun isoporegg og litt ull i ulike farger. Teknikken heter nåling. Det er bare å legge på litt ull av gangen og prikke over med en spesialnål. Du kan kjøpe pakker med alt du trenger på Panduro.
DSCF2092
Roser som er skåret langt ned slik som disse, trekker lett opp vann (kort vei til rosehodet). De står derfor flott veldig lenge i en slik dekorasjon.
Hva er så den «rette» farge?
Ja, hva er «rett» farge å bruke i påskehøytiden. Hvis vi dykker litt ned i de liturgiske fargene som brukes i de forskjellige kristne kirker på de ulike dagene i kirkeåret, finner man dette svaret:
Adventstiden – fiolett
Juletiden (Julaften – nyttårsdag/Jesu navnedag) – hvitt
Kristi åpenbaringsdag – hvitt
Åpenbaringstiden (– Søndag før faste/Fastelavnssøndag) – grønt
Fastetiden (Askeonsdag – Påskeaften) – fiolett
Påsketiden (Påskenatt – Søndag før pinse) – hvitt
Pinse (Pinsedag – Andre pinsedag) – rødt
Treenighetssøndag – hvitt
Treenighetstiden – grønt
NB: Ikke alle kirkesamfunn bruker liturgiske farger, og det er også variasjoner i hvilke farger man bruker.
DSCF2104
Denne dekorasjonen har nå stått flott i hele 6 dager, jeg forventer at den er fin i 4 -5 dager til.  For optimal holdbarhet setter  jeg den kaldt på natten og når ingen er hjemme  🙂
DSCF2165
Fortsatt god påske, kjære leser 🙂
Jeg fant, jeg fant! 😉
Den som leter finner, og sannelig fant jeg også rosa som en liturgisk farge! Rosa er en gledens farge, som i liturgien kun brukes i den katolske kirke, og bare to dager i året. Dette ble innført fordi pavene i middelalderen pleide å dele ut en utmerkelse i form av en gyllen rose på 4. søndag i fasten, og man dekorerte derfor med rosa farge (på grunn av ordassosiasjonen) i kirkene. Dette ble tatt opp i messeklærne, og skikken ble utvidet til også å gjelde 3. søndag i advent.
IMG_6189
Jeg utvider herved den liturgiske fargen rosa til å gjelde påsken også! Rosa er jo gledens farge og det kan man jo ikke si nei til 😉

 

Kjære, leser! 🙂
Håper du koser deg og får energipåfyll i påsken. At du gjør akkurat det du har lyst til, og ikke det du burde gjøre eller synes du må gjøre fordi det har lagt over deg lenge… Jeg sier det litt til meg selv også 😉

Varm, dusrosa klem fra meg til deg 🙂
Fleur

DSCF2158
Ha det bra! Vi treffes snart igjen 🙂

 

 

Legg gjerne inn en kommentar