Søte nøttetrær og luftig julekake

Fleur1938 views

Hei på deg i julestria! 🙂 Ja, er det egentlig så stritt i dagene før jul, eller er det bare noe vi hauser opp og gjør ekstra mye ut av? Trenger vi å gjøre alt som liksom er forventet av oss eller som er tradisjon for å gjøre til jul. Som f.eks. å bake minst 7 slag kjeks, vaske tak og vegger og henge opp julegardiner. Selv gjør jeg ingen av delene, men liker å puss opp et rom eller to i huset med frist til ca. en uke før jul. Heller pusse og male litt sammen med mannen min, enn vasking av tak og vegger alene for meg. 😉 I tillegg frigjør det tid til juleverksted, for er det noe jeg elsker å holde på med så er det julearbeider! 🙂 Og denne gang skal det lages nøttetrær som jeg håper du synes er like søte som meg. 🙂

For å lage nøttetrær er det greit å kjøpe isoporkjegler. Du kan selvsagt lage kjegler (og andre former) med halm og vikletråd også. Lim og vikle på litt mose for å unngå at isoporen smelter når du limer på nøttene. 🙂

Nøttene (hasselnøtter) limes på en etter en og i hullene/fordypningene i mellom har jeg valgt å sette til kaffebønner som dufter helt nydelig. 🙂

Tørkede blader fra Ask- Fraxinus excelsior. Tips: høst ulike materialer i naturen gjennom vår, sommer og høst. Du får garantert bruk for det når du lager julearbeider! 🙂 Du trenger ikke mye kunnskap om hva som egner seg for tørking og ikke, bare prøv deg fram. 🙂 Erfaringer med det kommer etter hvert. 🙂

Bladene limte jeg ganske enkelt (i flere lag) på bunnen av kjeglen.

Ingen jul uten saftig Julekake for meg og min familie til jul (og noen ganger ellers i året også) 😉
Her har du min oppskrift på 2 stk.:
125g meierismør, 5dl Lettmelk, 1 egg, 50g tørrgjær, 125g sukker, 1ts malt kardemomme ca. 650g hvetemel
, 150g rosiner 1 egg til pensling.
Fremgangsmåte: Smelt smør og ha i melken (ca. 38-39 grader). Bland alt det tørre i en bakebolle og ha i mel/smørblandingen og et egg. Deigen skal være smidig og ikke hard. Tips: hold heller litt igjen på melet for å unngå hard deig. Heves under plast i oven eller på et lunt sted i ca. 40 min. Deigen skal da bli vel dobbelt så stor. Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner på emnene og rull sammen til to store boller. Sett de på bakepapirkledd stekeplate og etterhev i ca. 30-40 min. med kjøkkenhåndkle over på et lunt sted (gjerne på varmekabler). Pensle julekakene og stek de nederst i ovnen ved 175 grader i vel 30-40 minutter. Avkjøles på rist med kjøkkenhåndkle over.

Gyllenbrun og blank… 🙂

Saftig og velduftende julebrød

Smaker himmelsk med smør og brunost på! 🙂

Tips: Har du lyst til at trærne har stamme, kan du bare stikke inn en litt tykk pinne i isoporen (gjerne med litt varmlim).

Må bare vise deg denne herlige julegenseren (Hoff garn, City syd). Ønsker meg så veldig denne! 🙂 Noen som kan strikke en slik for meg? 🙂

… eller en slik? Denne er jo også nydelig da! 🙂

Tilbake til nøttetrærne mine. 😉 To lysholdere i kobber kan også brukes til noe helt annet…

Som du ser har de ganske enkelt blitt limt til nøttetrærne med varmlim. Kaffebønner og hasselnøtter er limt på en og en av gangen. NB: Pass opp for limpistolen! Ja, jeg har brent meg noen ganger, så snakker av erfaring ;).

Med litt kobbertråd og barkstjerner på grov tråd er de ferdige til å pynte opp et hvert hjem til jul. 🙂

F.eks. lekkert på et fat med litt grønt i form av einer…og gjerne et levende lys eller fler. 🙂 Ha det godt og lov meg at du ikke stresser for mye med juleforberedelser. Ta deg tid til det som er gøy og som gir energi! 🙂 Varm juleklem fra meg til deg, Fleur.

Legg gjerne inn en kommentar