Ulike bordtyper og bordoppsett

Fleur2 comments20687 views
Bordoppsett og borddekorering til ulike festlige anledninger er et spennende tema. Det finnes mange ulike måter å sette sammen bord på, og utallige måter å dekorere dem på. Først og fremst handler dette innlegget om bordoppsett, men jeg gir deg også noen eksempler på hvordan de ulike oppsett av bord kan dekoreres og en oversikt over dekking av bord. I et senere innlegg vil jeg komme med mer utfyllende stoff og bilder om pynting og utsmykking av festbord.
Bryllupsfest på låven. Rustikt, glamorøst og naturlig er vel temaet her? Er det godt om plass i lokalet er dette et flott og «luftig» bordoppsett. Jeg synes det er ekstra staselig når hovedbordet er plassert på denne måten. Ekstra plass/luft gir flere muligheter og mer rom for å være kreativ. 🙂 Bildet er slettet
DSCF2829 (1)
Avlange borddekorasjoner som denne er svært vanlig til langbord. Det er fordi de er flotte å se på, passer i formen og er praktiske å frakte (uten søl)
Bordet må passe
Bordet må alltid passe til anledningen. I et fint selskap som bryllup bør gjestene sitte slik at flest mulig kan se hverandre. Jo finere anledningen er, desto viktigere er det med et velegnet bord. (NDLA)
DSCF9229
Høytidelig feiring i Erkebispegården her i Trondheim. Kambord (en type utstikkerbord) dekket til mange personer. Design av blomsterarbeider: Fleur
DSCF9276 (1)
Litt store Blomsterarbeider som passer i stil, farger og materialer til anledning, omgivelser og borddekor er ekstra flott. Her ser du et veggarrangement på sementsokkel som jeg designet og laget til feiring i Erkebispegården (som konsulent/dekoratør for Byåsen Blomster)
Ta hensyn til følgende ved valg av bordtype:
  • størrelse og form på rommet
  •  anledning
  • antall gjester
  • meny og serveringsmetode
 20060603-155102-sf
Foto: NDLA
Kuvert
Når vi dekker opp, snakker vi om en kuvert. En kuvert er alt det som står foran en gjest før og under måltidet. En kuvert består av alt gjesten trenger for å spise og drikke, som glass, bestikk, serviett og kuvertasjett. For at ikke det skal bli for trangt mellom gjestene, skal hver kuvert være mellom 50 og 60 cm bred.
Hvor mange blomsterarbeider?
Ja, det kan være vanskelig å finne ut akkurat hvor mange enheter/blomsterarbeider man trenger til en anledning. Her kan selvfølgelig blomsterbutikken hjelpe deg. 🙂 Selv har jeg en grei utregning på det. Et blomsterarbeid pr. 8-10 personer. Det kommer selvfølgelig an på hvor store blomsterarbeidene lages, men her tenker jeg på en helt alminnelig, litt lang borddekorasjon (se bildet under). Skal det f.eks dekoreres med små vaser med blomster, tenker man grupper som utgjør ca. det samme i volum.
Dekorasjon-hovedbilde-1200x550
Her ser du en ganske så standard borddekorasjon. (Mester Grønn) En slik på ca. 8-10 kuverter/personer.
Små vaser- tenk volum 🙂 Er det for lite blomster på bordet ser det riktig så stusselig ut 🙁
Lag en bordplan
Tegn et grunnriss (sett ovenfra) av bordoppsett og sett inn blomsterarbeider slik du tenker at de skal plasseres. Dette gir deg også en flott oversikt over hvor mange enheter du trenger. Skal du bestille blomster, tar du med denne bordplanen til blomsterbutikken, gjerne sammen med servietter, lys eller annet som skal være en del av bordpynten. Blomsterdekoratøren hjelper deg mer enn gjerne, og gir deg sikkert mange gode forslag til blomster, fargevalg og utforming/tekniske løsninger. 🙂
Her er et eksempel på en samling av vaser arrangert med blomster som sammen utgjør ca. en standard dekorasjon. Bildet er slettet.
Harmoni på bordet
Det er viktig at blomster pynter bordet, og ikke dominere det. Blomster og dekor skal passe til bordet, og bør følge bordets linjer. Et smalt bord trenger smale dekorasjoner, et bredt kongebord kan tåle større og bredere dekorasjoner. En regel er at dekorasjonen ikke skal komme borti glassene, og den skal heller ikke være så stor/høy at den hindrer gjestene i å kommunisere med hverandre. Det samme gjelder lysene, de skal ikke plasseres i øyehøyde slik at gjestene hindres fra å se hverandre. Skal det brukes høye blomsterarbeider, skal de være så høye at gjestene kan se under dem. Dette er ikke så mye brukt, og krever et stort bord for å se pent ut.
Typical English 😉 Ja, her ser du eksempel på høye dekorasjoner som ikke er til hindring for øyekontakt og samtale over bordet. Slike blomsterarbeider gjør seg flott i rommet, men det trengs litt blomster i kontakt med bordet også. En kuvertblomst er en lekker måte å løse det på 🙂
Langbord dekket til låvebryllup. Borddekor i et naturlig uttrykk ved hjelp av materialer som tre, striestoff, glass og «hageblomster». Gjenbruk av blikkbokser med en plantegave til gjesten er også en del av dekoren på bordet. 🙂
Bordtyper
Rektangulært bord
Et rektangulært bord er et avlangt bord som er satt sammen til et selskapsbord. Dersom bordet gjøres for langt, kan det se ut som en smal tarm. Denne bordtypen gir lite plass til bordpynt. Den passer til større, enkle selskaper, for eksempel til servering av kurs- og konferansegjester.
Rektangulære bord med plass til 16 personer. Her passer det med en lang og smal dekorasjon eller to medium
 Eksempel: Bord til 10 personer med en medium, rombeformet (standard) dekorasjon
Rosa-borddekorasjon-hovedbilde-1200x550-1
Slike avlange dekorasjoner passer ypperlig på de fleste rektangulære bord. (Foto: Mester Grønn)
Kongebord
Kongebord er betegnelsen på et rektangulært bord satt opp i dobbel bredde. Bordet blir luftig, med god avstand mellom bordsidene. Denne bordtypen gir god plass til bordpynt. Kongebord blir ofte brukt i elegante selskaper med mellom 18 og 30 gjester. 20 gjester på et kongebord er det ideelle.

bordoppsett_kongebord_5.fullbredde

 999523_blomster_dekorasjon_dekorasjoner
På et kongebord er det godt om plass og derfor kan bordpynten være litt større. Her ser du en rombeformet og forholdsvis stor dekorasjon som passer flott på et slikt bord. Et stort bord med en stusselig og sparsommelig liten bordpynt ser ufattelig trist og lite harmonisk ut. 🙁 Størrelsen på blomsterarbeidene bør derfor passe til bordets størrelse og oppsett. Foto: Interflora
Runde bord
Hvis man skal dekke runde bord, kreves det stor plass i lokalet.
Eksempel: 6-8 personer
Rundt bord med en rund dekorasjon. Det er flott når dekorasjonen følger bordets form.
Runde dekorasjoner passer naturlig nok på runde bord, men det trenger nødvendigvis ikke være en dekorasjon…
DSCF2771
men flere litt mindre som plasseres i gruppe. Størrelsen på bordpynten må selvsagt passe til størrelsen på bordet (eller den plassen man har til rådighet etter at kuvertene er på plass).
Lys kan også integreres i blomsterarbeidet. Her i form av en lekker krans med lys i glass i midten.
 Ovalt bord
Et ovalt bord er et rektangulært bord i dobbel bredde med et halvsirkelformet bord i hver ende. Denne formen for bordoppsetning får en mykere avslutning og et mer høytidelig preg. Det passer til elegante selskaper på mellom 10 og 28 personer.

Eksempel: Bord dekket til 18 personer.  2 avlange, litt langstrakte dekorasjoner passer utmerket til dette bordet.
999511_blomster_dekorasjon_dekorasjoner
Nok et eksempel på en standard, langstrakt borddekorasjon fra Interflora som passer til et ovalt bord.
Blomster og staffasje/grønt arrangert som en «blomsterløper» rett på bordet er en enkel og lekker måte å dekorere et langbord. Blomster som trenger kontinuerlig med vann må selvsagt ha vannhylser.
Vaser i gruppe med arrangerte blomster eller buketter er også mye brukt som borddekor i dag. Det er lekkert og gir et moderne og stilfullt uttrykk.
I et senere innlegg vil jeg vise deg mange ulike måter å dekorere bord. Her er kun noen eksempler til hver type bordoppsett. 🙂
Utstikkerbord
Denne formen for bordoppsetning blir brukt i større selskaper og finnes i flere varianter som:
U-bord, også kalt hestesko
Eksempel: 20- 40 personer
Til hesteskoformet bord med 4 litt mindre + 1 stor dekorasjon.  Ved hovedbordet sitter selvfølgelig hovedgjesten/ene slik at alle gjestene kan se dem.
🙂
Dekorasjonen på hovedbordet kan plasseres slik som på tegningen over, men også ut mot kanten på bordet. Her er det også lekkert med materialer som fosser litt ut over bordkanten.
Buketter i vaser kan stå på rekke og rad eller i grupper på bordet.
En blanding av planter, greiner og avskårne blomster er også flott på et festbord. 🙂
E-bord
Eksempel: 40 personer og oppover.
Til E-formet bord med 6 litt  + 1 stor dekorasjon eller 8 små fordelt utover. Lengre bord kan godt ha en dekorasjon ca. hver andre meter.I bryllup står ofte brudebuketten midt foran brudeparet. Da passer det best med to litt mindre dekorasjoner på hver side av den. Hovedgjestene sitter her ved for eksempel bryllup, dåp og konfirmasjon. Alle gjestene kan da se hovedgjestene. 🙂
DSCF2624
Tips til enkel teknikk: Rull en enkel pølse med kyllingnetting og legg den i bunnen av en vase. Få blomstene lettere til å stå der du vil ha dem (uten bruk av oasis) ved å stikke stilkene gjennom hullene i nettingen.
Kambord
Ved et kambord kan det dekkes opp til flere hundre gjester.
DSCF9228
Her ser du et eksempel på et kambord hvor det er dekorert med enkle, luftige og «naturlige» blomsterarrangement. (Blomsterarbeidene skulle harmonere med menyen) Dette er fra en høytidelig feiring i Erkebispegården i Trondheim. Byåsen Blomster hadde oppdraget og jeg var leid inn som konsulent og dekoratør.
DSCF9234
Avskårne blomster arrangert på en enkel og naturlig måte er mer benyttet nå enn tidligere.
Retningslinjer for dekking av bord (NDLA)
Det finnes mange måter å dekke et bord på. Linjeoppdekking, gruppeplassering, v-formasjon og diagonal oppdekking er tradisjonelle og vanlige metoder.
Linjeoppdekking
Bestikket plasseres likt med tallerkenkanten, cirka 1,5-2 cm fra bordkanten. Glassene til hovedretten står foran hovedrettens knivspiss, og så plasseres forrettsglasset på skrått nedover. Farrisglasset plasseres bak mellom hovedrettsglasset og forrettsglasset. Dessertglasset plasseres på skrått foran hovedrettsglasset.
Gruppeplassering
Denne måten å dekke opp på er smakfull og mye benyttet. Det er dekket til forrett, fisk, kjøtt og dessert. Kjøttbestikket legges cirka 1,5 cm fra bordkanten. Fiskebestikket legges cirka 5 cm fra bordkanten og forrettsbestikket som kjøttbestikket. Smørekniven legges på kuvertasjetten på samme linje som forrettbestikket og kjøttbestikket. Glassene til hovedretten står foran hovedrettens knivspiss. Hvitvinsglasset står litt foran og til høyre for rødvinsglasset. Dessertvinglasset plasseres slik at glassene danner en likesidet trekant. Det er viktig at stettene står like langt fra hverandre.
Oppdekking v-formasjon
Hovedrettsbestikket plasseres cirka 1,5 cm fra bordkanten. Forrettsbestikket plasseres 2,5 cm fra bordkanten, og eventuelt neste bestikk plasseres 3,5 cm fra bordplaten slik at det danner en v-formasjon.
Diagonal oppdekking
I denne oppdekkingen plasseres kniven og gaffelen i hovedrettsbestikket og forrettsbestikket omvendt for hverandre, slik at det danner en skrå linje.
Kjære leser! 🙂
Håper dette innlegget kan være til hjelp og glede for deg når du skal planlegge et litt større selskap. Jeg ønsker deg lykke til med planleggingen, gjennomføringen og selvsagt selve festen.
Med vennlig hilsen
Fleur

2 kommentarer

  1. Hei,

    Takk for tips. Det jeg savner og sliter med å finne noen opplysninger om noe sted er hvor langt det (minst) må være mellom bord. Bordkant til bordkant både ved firkantede og runde bord.

  2. Hei, SKJ! Ja, jeg vet ikke om det er noe fasitsvar her, men tenk logisk… Det bør være godt om plass, nok til at en person i rullestol kan komme lett forbi tenker jeg…
    Mvh. Fleur

Legg gjerne inn en kommentar