Herlige Rosmarin, pai og blomsterbrød

Fleur1 comment2187 views

Jeg er veldig glad i urter og spesielt Rosmarin- Salvia rosmarinus for den dufter nydelig og holder seg veldig godt. Om våren pleier jeg å kjøpe vanlige og oppstammede Rosmarin som jeg planter om i litt større potter for at de skal trives og utvikle seg best mulig gjennom våren og sommeren. Jeg sørger for at de får godt med lys/sol både inne på kjøkkenet og ute på terrassen. Som regel klarer jeg å holde liv i dem helt til senhøsten, og det holder for meg 😉 Jeg lager ofte blomsterarbeider med stilker av rosmarin fordi de har en fin grønn nyanse og for at de dufter så godt, spesielt når man tar litt på den. Spinatpai med soltørkede tomater og frisk basilikum og blomsterbrød er også en favoritt, og derfor blir dette også straks servert! 😉

Rosmarin er en herlig krydderurt med aromatiske blader. Den er flerårig og overvintres lyst og frostfritt. Bare i milde vintre kan den overvintre langs kysten av Sørlandet og Vestlandet i Norge. Trives i sol og varme i veldrenert, næringsrik jord. Brukes fersk, fryst og tørket.

Her er en liten, oppstammet utgave. Slik steller du Rosmarin: La pottejorden tørke lett ut mellom hver vanning. Gjødsle ca. hver fjerde vanning i vekstperioden (vår-høst). Kan plasseres både inne og ute. Trives best i direkte sol. Kommer opprinnelig fra Europa.

Som du nå sikkert vet, er jeg over gjennomsnittet glad i å bake. Denne gangen er det blomsterbrød på bakebrettet. Rosmarin og Timian har jeg kjøpt på Mester Grønn.

Paibunnene er klar for forsteking. En liten til sønnen i huset for han er ikke glad i sopp.

Spinatpai med soltørket tomat og fetaost og ost og skinkepai klar for steking 🙂

Har dessverre ikke bilde av den når den er stekt. Glemte helt å ta bilde 🙂 🙂 Jeg kan forsikre deg om at den er enkel å lage og smaken er knall. Litt frisk basilikum drysses over når den er klar for servering.

Det herligste å pryde kjøkkenet med er urter! 🙂 Her kan du lese et annet innlegg jeg har skrevet om urter. Litt historie tåles: Romerne kalte planten ros marinus, som oversatt til norsk betyr «havets dugg», og viser til det dugglignende utseendet på de lyseblå blomstene når planten ses på litt avstand. I romertiden ble rosmarin sett på som et universallegemiddel, noe også legene i middelalderens Europa gjorde. Rosmarin inngikk i de eldste parfymer vi kjenner og den aromatiske rosmarinoljen ble fremstilt allerede på 1300-tallet.

Nystekt Blomsterbrød, sol og duftende urter – kan det bli bedre! 🙂

Timian dufter også fantastisk. Her kan du lese mer om den. 🙂

Blomsterbrød er lekkert å servere og smaker fantastisk til det meste, også pai eller quiche, om du foretrekker å kalle det det 😉 Her er oppskrift på mitt Blomsterbrød: Denne deigen gir 2 Blomsterbrød. 50 gr meierismør, 5 dl. melk, 50 gr gjær (jeg bruker en pose tørrgjær), 1,5 ts salt, 1ss sukker, 1 egg, 12,5 dl. hvetemel. Pensles med egg. Dekk bollen med plast og la deigen heve til det dobbelte (ca. 35-40 min,) Rull boller og legg de på stekebrettet til en blomst. Etterheves i ca. 20 minutter , pensles, strøs med sesamfrø og valmuefrø (eller noe annet du foretrekker) og stekes ved 225 grader i ca. 10-12 min. For himmelsk luftig bakst anbefaler jeg varmluft og damp på ca. 200 grader i 10-12 min. 🙂

1 kommentar

Legg gjerne inn en kommentar