En liten bukett med yndige Rødkløver og kandisering av fioler

Fleur3178 views
Hei, kjære Blomstervenn! ♥ Denne gangen har jeg laget en liten bukett med en av våre mest kjente og kjære villblomster, nemlig Rødkløveren. Sammen med blåbærlyng som fortsatt er frisk og fin i bladverket, Vanlig vendelrot og Bergnapp ble det til en nett (søt på trøndersk) gi-bort- bukett på en helt vanlig dag i juli-måned. 🙂 Har du ikke kandisert Fioler noen gang, får du i tillegg til fine bilder av buketten også oppskrift på det. Mine har jeg denne gangen kjøpt på ferie i Carcassonne, Frankrike 🙂
Rødkløver- Trifolium pratense. Rødkløver er vanlig i hele Norge, både som viltvoksende plante og dyrket i eng. Mine Sukkertopper (som jeg kaller dem) plukker jeg langs etter veikanten her på Ugla, Byåsen.
Litt historikk
Allerede i oldtiden ble rødkløver dyrket i Irlands høyland, men bruken av rødkløver ble ikke vanlig før utpå 1800-tallet Rødkløver gir et protein- og mineralrikt for, samtidig som det gjødsler enga ved at røttene lever i symbiose med bakterier som binder nitrogen fra lufta (biologisk nitrogenfiksering). Det er hovedsakelig Trifolium pratense var. sativum som blir dyrket i dagens jordbruk, og sammen med timotei og raigras er de de viktigste fôrplantene.
Rødkløver sammen med Vanlig Vendelrot, blåbærlyng og søte Bergknapp. Buketten er bundet med to bindeteknikker. Først parallell som du ser på bildet over, for så å benytte spiralteknikken/radial.  
Kandiserte Fioler ♥ Disse kjøpte jeg i Carcassonne, Frankrike.En fantastisk middelalderby som jeg anbefaler (deg som ikke har vært der) på det sterkeste å besøke en gang i livet 😉 https://no.wikipedia.org/wiki/Carcassonne
Rødkløverblomster som mat
Blomsterhodene av rødkløver kan spises friske, og de smaker litt søtt. De kan gjerne blandes i supper eller gryteretter. I nødsår har kløverblomster vært brukt til grøt og i brødbakst. Blomstene kan gjerne brukes til te, alene eller sammen med andre urter. Dessuten kan både blader og blomsterhode brukes i salater.
Lag dine egne luksuriøse kandiserte Fioler/Stemorsblomster
Finkornet sukker
Eggehvite
En liten pensel
Bakepapir
To skåler og en teskje
Slik gjør du: 
Plukk friske små stemorsblomster, behold litt av stilken på. (enklere å jobbe med)
Hell finkornet sukker i en skål.
Pisk eggehviten lett i en skål.
Legg en blomst i skålen, og pensel den godt med eggehvite.
Ta den ut av eggehviten og legg blomsten i sukkerskålen, dryss på sukker med en skje.
Blomsten vil gjerne klistre seg sammen, prøv å få alle bladene utover. (Den tåler mer enn du tror)
Legg den på et bakepapir.
Fortsett til alle blomstene er dekket med eggehvite og sukker.
Dryss da over et nytt lag sukker og sett de til tørk i minst et døgn.
Når de er tørket, tar du de varsomt av bakepapiret og rister av overflødig sukker.
Legg de kandiserte Fiolene i en lufttett boks med litt matpapir i mellom lagene.
De kan oppbevares minst i et år. 🙂
Kandiserte Fioler er forholdsvis vanskelig å få kjøpt her i landet  og derfor kjekt å kunne lage selv. De jeg kjøpte i Carcassonne var forholdsvis dyre, ca. 140 kr. for en liten pose.
Violettes cristallisées – kandiserte Fioler er vakkert å dekorere kaker med, men kan også være lekkert på iskrem og andre desserter. 
Oversikt over spiselige blomster som også kan kandiseres. Blomster med mange kronblader, slik som f.eks.roser, kandiseres blader enkeltvis. 🙂
En liste over spiselige blomster og hva du kan benytte de til.
Nellik,
Dianthus. Kakepynt og isbiter eller kandisert
Roser, Rosea. Rosevann, kandisert, rosegele og som pynt på kaker. Kandiserte roseblader.
Lavendel, Lavandula angustifolia. Kan brukes tørket som krydder eller bakes inn i kaker og stuinger.
Hvitkløver Trifolium repens
Rødkløver Trifolium pratense, nappe av og sutte på kronbladene slik jeg gjorde som liten. Drysse de over en salat.
Blomster fra diverse salat og urter, brukes til salat.
Ringblomst, Calendula officinalis. Drysse kronbladene over salaten, bakes inn i kake, trekkes til en te eller tørke for å pynte kake med utenfor sesongen. Den kan også brukes som krydder og sette farge.
Syrin, Syringa vulgaris. Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing
Stemor og fiol, Viola. Kandisere, fryse inn i isbiter, pynte kaker
Blomkarse, Tropaeolum majus. Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smak.
Geitrams, Chamerion angustifolium. Blomstene kan brukes til te, skal ha urindrivende og astringerende virkning.
Hestemynte, Monarda didyma. Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljer.
Agurkurt, Orago officinalis. God egnet for isbiter og kake og salatpynt
Kornblomst, Centaurea cyanus. Brukes som pynt
Squash og gresskarblomster, Cucurbita. Pynt i salatbollen
Stokkrose, Althaea. Kakepynt
Markjordbær og hagejordbær, Fragaria. Kakepynt, eller som pynt i jordbærsalaten
Løvetann, Taraxacum officinale. Kan trekkes til te eller brukes i salat.
Kandisering av blomster er ganske enkelt og gøy. Her ser du lekre roseblader med et dryss av sukker.
En av mine «vasefavoritter», spesielt til vakre villblomster. ♥
Litt blåbærlyng i mellom blomstene og litt ekstra som en slags mansjett til slutt. 🙂
Når du binder (setter sammen) passer du på at buketten får en fin halvrund form. Noen materialer kan selvfølgelig være litt lenger ut enn andre slik at den ikke virker så statisk. Buketten har en klassisk oppbygging og med det menes at den har en lukket overflate med blomster hode mot hode. 🙂
Noe så søtt.. en humle satte seg på buketten mens jeg bandt den. ♥ Ta vare på biene dere- vi trenger dem! ♥
For at buketten skal stå rett og pent i vase, bør den være i balanse, både fysisk og optisk. 🙂
Et fast og godt bindepunkt uten blader og annet «rusk» er best. 🙂 Også stilkene skal være fri for blade og snittes med en skarp kniv (tapetkniv anbefales) før de settes i kaldt vann. Oppbevar buketten din på et kjølig sted om natten og når du ikke er hjemme for best mulig holdbarhet. 🙂
Kjære Blomstervenn!
Ønsker deg en nydelig helg og at du får mulighet til å nyte sommerdagene til det fulle. 🙂 Benytt deg av naturen og alt det vakre den har å by på. ♥
Varm hilsen fra meg til deg
Fleur

 

Legg gjerne inn en kommentar